Vanliga problem med Mercedes W124

Mercedes W124 är definitivt en del av katalogen över Mercedes bästa hits genom tiderna eftersom den har en ikonisk status i dag. Överteknologi, uppmärksamhet på detaljer, tillförlitlighet och snygghet är alla egenskaper hos W124 som gör den till en modern klassiker.

Många människor överväger fortfarande att köpa W124 som antingen en projektbil eller en daglig förare, men det är värt att nämna att även om W124 erbjuder imponerande tillförlitlighet är den inte perfekt. Det finns några problem som ofta är förknippade med W124:an och som kommer att diskuteras i just den här artikeln.

W124 är känd för potentiella fel på huvudpackningar, rost, fel på bränslepumpar, problem med fördelningskapslar, problem med bakrutor, problem med ledningsnät, fönsterregulatorer, upphängningsproblem, problem med främre kullager, tätningar för soltak, vakuumläckor och problem med tändrör.

Det är onödigt att säga att en bil från 1980-talet sannolikt kommer att få alla möjliga problem på 2020-talet eftersom bilen är så gammal. Detta gör dock inte W124 till ett dåligt köp eftersom den fortfarande kostar rimliga pengar samtidigt som den är en hyfsat bra bil som erbjuder dig en bit av Mercedes arv.

Fel på huvudpackningar

Nästan alla är medvetna om att 1980-talet var Mercedes-motorernas guldålder eftersom de flesta motorer från denna tid är kända för att hålla i hundratusentals mil utan några större översyner. Emellertid var det känt att fel på huvudpackningar orsakade problem för W124 och särskilt de 6-cylindriga modellerna.

Detta problem börjar vanligtvis utvecklas med ett litet motorläckage som senare orsakar fel på huvudpackningen om det inte åtgärdas i tid. Detta förvärras också av höga temperaturer vilket innebär att dessa problem kan åtgärdas innan något allvarligt händer.

  Bästa Mercedes hardtop cabriolet

Korrosionsproblem

Biltillverkare erbjuder numera 10, 12 eller till och med 15 år långa korrosionsgarantier, vilket innebär att de är medvetna om att ett korrosionsproblem kan uppstå senare. Med tanke på att W124 nu är mer än 30 år gammal kan du potentiellt uppleva korrosionsproblem med vissa W124-exemplar som inte skyddats tillräckligt.
Vissa W124-modeller var kända för att använda vattenbaserad färg vilket innebär att korrosion kan bildas ännu lättare. Korrosion är ett av de största problemen som äldre Mercedes-modeller har, så se till att alltid kontrollera hjulhusen och bilens undersida om du är intresserad av att köpa en sådan.

Problem med kabelnätet

Nuförtiden är så många företag stolta över att visa upp en mer hållbar framtid genom att använda mer hållbara material för exteriör och interiör. Mercedes hade den här idén redan i början av 90-talet eftersom de bestämde sig för att använda biologiskt nedbrytbara ledningsnät till sina 90-talsbilar.

Snart nog insåg Mercedes att dessa sojabönsbaserade ledningsnät var alldeles för sköra och inte kunde stå emot tidens tand. Dessa ledningar var kända för att degraderas snabbare än vanliga ledningar, särskilt när de ligger nära varma metallkomponenter. Se till att leta efter en bil med en utbytt ledningsnät, det kommer att rädda dig från en del huvudvärk.

Bränslepumpfel

W124 lider också av tillfälliga problem med bränslesystemet, särskilt bränslepumpen. Många ägare klagade över att W124:an ibland avger konstiga gnällande ljud tillsammans med prestandaproblem. Problemet pekar oftast på en defekt bränslepump, ett defekt bränslerelä och ett defekt bränslefilter.

  Vilken är bäst - S-klass eller E-klass?

Om du stöter på den här typen av problem bör du se till att ta in bilen på service, eftersom detta kan orsaka allvarligare problem i framtiden.

Problem med distributörshuvudet

Om du stöter på en W124 som har stått orörd ett tag bör du rikta din uppmärksamhet mot fördelningslocket eftersom W124:s lock är känt för att ackumulera fukt om bilen stått oanvänd ett tag. Detta orsakar en myriad av olika problem som antingen gör det svårt att starta bilen eller omöjlig att göra det helt och hållet.

Det bästa du kan göra är att byta ut distributörshuvudet helt och hållet, men se till att alltid använda antingen Bosch- eller Mercedesdelar.

Upphängningsproblem

Det är ingen hemlighet att äldre Mercedes-modeller regelbundet lider av upphängningsrelaterade problem, men detta gällde främst de självnivellerande W124-kombi-modellerna. De självutjämnande fjädringskulorna är kända för att sluta fungera efter ett tag och om du känner en obekväm körning och brist på dämpning kan detta eventuellt vara orsaken.

Du måste byta ut sfärerna när du stöter på dessa problem, vilket innebär att du också bör fokusera specifikt på antingen Mercedes originaldelar eller Boschdelar.

FAQ-avdelning

Är Mercedes W124 en pålitlig bil?

Mercedes W124 är en av de mest tillförlitliga och mest långlivade bilarna som någonsin har prytt jordens yta. Ingen bil är felfri vilket innebär att även den mäktiga W124 kan orsaka problem, men det betyder inte att bilen inte är tillförlitlig.

  Varför används Mercedes som taxi?

Det finns fortfarande otaliga exempel på fungerande W124-modeller över hela världen, även med mer än en miljon mil på klockan. W124 är en extremt överkonstruerad bil som kan hålla längre än de egyptiska pyramiderna om den underhålls på rätt sätt.

Är Mercedes W124 en bra bil?

W124 är verkligen en bra bil, både för att den är pålitlig och för att den erbjuder en 100 % modern-klassisk Mercedes-upplevelse. Många anser att W124 är en av de bästa Mercedes-klassikerna för nybörjarklassikerentusiaster eftersom den sannolikt kommer att få dig att bli förälskad i Mercedes-bilar av den gamla skolan.

W124 kan fortfarande vara en rimlig daglig förare, men den saknar nästan alla moderna bekvämligheter. Hur som helst är det fortfarande en härlig bil att resa i som potentiellt kan öka i värde med tiden.

Hur många Mercedes W124-modeller byggdes?

Mercedes W124 tillverkades mellan 1985 och 1996 och mer än 2,7 miljoner av dessa byggdes och såldes över hela världen. W124 erbjöds som sedan, coupé, cabriolet eller som kombi och man kan lugnt säga att alla dessa versioner var populära på den tiden.

W124 sålde så bra att den till och med slog Mercedes-rekordet för den mest sålda enskilda Mercedes-modellen på den tiden. Det finns fortfarande många överlevande W124-modeller runt om i världen, vilket är ett bevis på den oförstörbara 1980-talets gyllene era av Mercedes övermaskineri.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts