Vanliga problem med Mercedes W123

Mercedes W123 är nästan 50 år gammal, vilket innebär att det är en riktig klassiker som behöver specialbehandling både när det gäller underhåll och användbarhet. Oavsett hur man ser på den är W123 en bil från en annan tid, men en tid då Mercedes var liga över alla andra.

Som tidigare nämnts är W123 nästan 50 år gammal, men det finns så många fungerande W123-exemplar över hela världen med mer än en miljon mil på klockan. Dessa bilar är kända för att hålla länge, särskilt om du tar väl hand om dem.

Detta betyder inte att W123 är felfri eftersom många vanliga problem tenderar att plåga W123 än idag. Det vanligaste och förmodligen svåraste problemet att åtgärda är korrosion eftersom de flesta Mercedesbilar från den här tiden var kända för att korrodera kraftigt om de inte underhålls ordentligt.

Läckande dörrtätningar, problem med instrumentklustret och hela instrumentbrädan, problem som uppstår på grund av att W123 är så gammal och alla möjliga vakuumproblem. Man kan lugnt säga att W123 är byggd som en stridsvagn, men även stridsvagnar behöver kärlek, ömhet och omsorg.

Korrosion – Mercedes W123:s värsta fiende

Om du känner till äldre Mercedes-modeller har du förmodligen hört att de är benägna att korrodera. Detta är inte bara förbehållet äldre Mercedes-modeller eftersom de flesta bilar från denna tidsepok är kända för att rosta illa. Det är bara verkligheten eftersom dessa bilar inte tillverkades med all modern rostskyddsteknik.

  Vilken är den bästa Mercedes Benz från 90-talet?

W123 har ofta rostfläckar runt hjulhusen, på dörrarnas undersida, runt domkraften runt fönstren och nära frontskölden. Detta betyder inte att W123 inte har rostfläckar på andra ställen, för det har den. Hur som helst måste du vara mycket uppmärksam på rostfläckar eftersom dessa sannolikt kommer att pensionera din W123 snart.

Läckande dörrtätningar – En ganska vanlig företeelse med W123.

Tätningar är gjorda för att hålla en viss tid eftersom de inte är tillverkade av långvariga material. Prioriteten för en dörrtätning är att hålla dörrarna skyddade från yttre element, och det gummi som används för detta ändamål är känt för att spricka och sönderfalla efter ett tag.

Dessa tätningar måste bytas ut ganska ofta eftersom de absolut kan förstöra en W123-interiör. När fukt kommer in i bilen förstör den krompanelerna ganska snart och det förvärrar också lädersprickor med tiden.

Problem med instrumentbrädan och instrumentklustret

Instrumentpanelen i W123 har ett eget sinne, vilket innebär att den ofta överkalkylerar körsträckan eller går sönder helt och hållet. Om du tittar på ett exemplar av W123 med låg körsträcka, se till att titta på det övergripande slitaget och försök jämföra med andra W123-modeller för att ta reda på om körsträckan verkligen stämmer.

Bränslemätaren är känd för att ibland haverera, men själva instrumentbrädan är också känd för att utveckla alla slags sprickor. Detta beror oftast på solexponering eller fukt och många W123-modeller får sina instrumentpaneler omtrimmade på grund av detta.

  Bästa Mercedes begagnade SUV

Vakuumtätningar är också vanliga för W123.

W123 erbjuder elektriska fönster och elektriska lås som styrs med vakuumsystem som ofta är kända för att läcka och bli funktionsdugliga. Tack och lov är detta vanligtvis en ganska enkel lösning om du har rätt verktyg för jobbet.

Varmt väder, sol och fukt och är kända för att orsaka vakuumproblem oftare, så se till att vara uppmärksam på dessa komponenter om du bor i ett varmare klimatområde.

Effekter av att vara nästan 50 år gammal

En 50-årig bil är en trött bil oavsett hur pålitlig och skottsäker den är. W123 är verkligen en av de mest pålitliga Mercedesbilarna genom tiderna, men du bör undvika att köpa trötta exemplar om du inte är villig att göra en grundlig restaurering.

Lågt oljetryck är en vanlig avslöjande faktor för att den W123 du tittar på närmar sig sitt slut. Rost är känt för att döda många W123-modeller, så se till att hoppa över kraftigt korroderade modeller om du inte är villig att lägga ner mycket pengar och tid på att reparera dem.

FAQ-avsnitt

Hur tillförlitlig är W123 Mercedes?

W123 är en av de mest tillförlitliga bilarna i mänsklighetens historia, och det är helt enkelt så. Det betyder inte att W123 inte behöver ett sammanhängande och relativt frekvent underhåll, men om du gör allting rätt ska du kunna njuta av en W123 till slutet av dagarna.

W124, efterföljaren till W123, är också känd som en av de mest pålitliga Mercedes-modellerna genom tiderna. I slutet av 90-talet och början av 2000-talet började Mercedesbilar bli mycket mer problematiska, både på grund av komplexitet och produktplaceringsstrategi.

  Vilken är den bästa Mercedes för en taxi?

Ska jag köpa en Mercedes W123?

W123 är en av de mest ikoniska Mercedes-modellerna genom tiderna, och om du är på marknaden för en klassisk sedan från 70-80-talet är W123 den perfekta bilen för dig. Se till att leta efter rostfria eller lätt rostiga exemplar eftersom allt annat sannolikt kommer att bli för mycket.

Många Mercedesentusiaster tror att goda exempel på W123 kommer att fortsätta att öka i värde, och det verkar som om det verkligen är fallet.

Hur mycket kostar en Mercedes W123?

Det genomsnittliga försäljningspriset för en Mercedes W123 ligger på cirka 11 500 dollar, medan goda exemplar kan gå för dubbelt så mycket. W123 är verkligen värd pengarna eftersom den erbjuder en äkta Mercedes tidskapselupplevelse som helt enkelt inte kan matchas med någon modern bil där ute.

W123 erbjuder otroligt mjuka säten, en avslappnad körställning och känslan av att du kör ett fint maskineri. Upplevelsen av att styra W123 är helt annorlunda än något annat som finns där ute, och att betala 11 000-15 000 dollar för en sådan upplevelse är definitivt värt priset.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts