Vanliga problem med Mercedes W212

Ibland behöver man inte köpa det senaste och bästa för att njuta av vad ett visst företag har att erbjuda, och W212 Mercedes E-klass är just det. W212 var i produktion mellan 2009 och 2016 och den var en fullständig omkonstruktion jämfört med den då utgående W211 E-Klass (2002-2009).

W212 har ett mer modernt utseende på utsidan packat med en teknikorienterad interiör som fortfarande ser och känns lyxig. Vissa mekaniker och Benz-entusiaster räknar med att W212 också är en av de mest pålitliga moderna Mercedes-sedanerna medan vissa vågar säga att W212 är lika välbyggd som den legendariska W124.

Hur som helst är ingen bil perfekt och W212-generationen av E-klass var känd för att drabbas av problem som läckor i servostyrningen, problem med bakhjulsupphängning, bränsleläckage, problem med vattenpumpen och vissa skador på klädsel och säten. W212 är nu nästan 20 år gammal, så du kommer sannolikt att uppleva ett problem här och där.

W212 kanske inte rockar din båt när det gäller designen eftersom den ser lite för seniorvänlig ut, särskilt om man jämför med Audi C7 och BMW F10. På det hela taget är W212 den mest bekväma av alla och potentiellt även den mest pålitliga.

Servostyrning läcker

Platsen där styrpumpen möter vätskeledningen är benägen att spricka efter ett tag, vilket innebär att du kan uppleva att servostyrningen läcker från just detta ställe. Det enklaste sättet att upptäcka detta problem är att lyssna efter ett konstigt ljud som kommer från närheten av styrpumpen.

  Vilken är den bästa Mercedes för vinterkörning?

Att åtgärda det här problemet är inte så dyrt, men ibland krävs en helt ny styrpump och det kan lätt kosta dig några hundra dollar. Allt som allt börjar detta problem långsamt, så se till att lyssna efter gnällande ljud som kommer från bilens framsida.

Problem med bakre upphängning

W212 finns antingen med traditionella spiraler eller det Mercedes Benz-märkta luftfjädringssystemet AIRMATIC. De icke-AIRMATIC-versionerna är kända för att ibland ha problem med nivågivare för bakre fjädring, vilket kan leda till att kontakttrycket ökar.

De som har AIRMATIC-systemet åtnjuter en bekvämare körning, men AIRMATIC-systemet behöver konstant underhåll för att fungera optimalt. AIRMATIC är ibland känt för att hängas åt ena eller andra sidan om det finns en läcka på grund av slitna luftledningar.

Bränsleläckage

Om du känner en stark gaslukt när du närmar dig din W212 kan du drabbas av en bränsleläcka. Dessa kan lättare kännas av direkt efter att bilen har tankats. De flesta bränsleläckor i samband med W212 är belägna nära bränslefiltret, vilket innebär att bränslet potentiellt kan läcka ut i större mängder.

Många ägare klagar på bränsleläckor på nätet, och det är av en bra anledning eftersom en bränsleläcka kan leda till mer katastrofala problem längre fram. Om du känner en stark gaslukt ska du se till att ta bilen till en erfaren mekaniker för att inte skapa fler problem.

Problem med vattenpumpen

Många mekaniker därute tror att ett vattenpumpsproblem är det vanligaste problemet i samband med W212 som tenderar att leda till överhettning, en lös vattenskiva eller till och med ånga som kommer ut ur kylaren. Detta är inte ett litet problem så se till att ta in din bil på service om du känner att din bil överhettas.

  Vilka Mercedes är fyrhjulsdrivna?

Du kanske kan fortsätta köra din bil även om du har problem med vattenpumpen genom att helt enkelt fylla på tanken när det behövs. Detta är dock endast meningsfullt som en kortsiktig lösning om problemen inte är alltför allvarliga.

Skador på klädsel och säten

Alla Mercedes-modeller är byggda med de finaste materialen, bland annat högkvalitativt läder, trädetaljer av fullkorn, aluminium och högkvalitativ pianosvart plast. Sätena som finns i W212 är dock kända för att spricka efter ett tag, särskilt den nedre delen.

Resten av klädseln är känd för att blekna om bilen har fått stå i solen ett tag. Även om det läder som Mercedes använder är mjukt och ser bra ut är det benäget att missfärgas efter ett tag, särskilt om du väljer en ljusare färg.

FAQ-avdelning

Är Mercedes W212 en bra bil att köpa?

Mercedes W212 är verkligen en bra bil att köpa om du är på marknaden för en ganska prisvärd, men raffinerad och pålitlig mellanstor executive sedan. Audi C7 kanske ser lite snyggare ut tack vare en nyare design medan F10 BMW kanske är lite sportigare att köra, men ingen av dessa två erbjuder samma nivåer av komfort som W212 gör.

Se därför till att hitta en med inte så många mil på klockan om du vill skörda de största fördelarna. W212 är en nedkyld bil med ett komplett paket som erbjuder överlägsen komfort och bullerisolering, och bör därför övervägas om du är på marknaden för en sådan bil.

  Vem är Mercedes främsta konkurrent?

Är Mercedes W212 tillförlitlig?

W212 Mercedes Benz E-Klass verkar erbjuda hyfsade tillförlitlighetsresultat i allmänhet, men de omdesignade W212-modellerna (2014-2016) verkar vara det bästa valet av alla. På det hela taget är W212 en ganska pålitlig bil och en av de mest pålitliga moderna generationerna av E-Klass.

Vissa säger att W212 är lika pålitlig som W124, men det kommer knappast någonsin att vara fallet eftersom W124 inte alls är lika komplex som W212.

Är Mercedes W212 säker?

NHTSA belönade W212 med 4 av 5 stjärnor, vilket innebär att W212 verkligen är en säker bil. W212 konstruerades och byggdes i modern tid vilket innebär att den drar nytta av många aktiva säkerhetsfunktioner i mjukvaran, särskilt de omdesignade modellerna.

På det hela taget är W212 en fantastisk bil som bör hålla dig, din familj och din hund säkra i de flesta situationer. Se dock till att alltid hålla ett känsligt öga på allt som händer runt omkring dig eftersom även de säkraste bilarna där ute bara är lika säkra som ditt körsätt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts