Vilken är den bästa Mercedes för vinterkörning?

Vilken är den bästa Mercedes för vinterkörning?

Så snart vintern kommer förändras körförhållandena dramatiskt. Borta är dagarna med solsken och AC till förmån för dystert väder och uppvärmda säten. Mercedes tillverkar ett stort antal olika modeller som omfattar även de mest obefolkade marknadens krav, varav många utmärker sig i dystra förhållanden.
Vissa länder har betydligt värre vintrar än andra, men vilka är de bästa Mercedes-modellerna, även för de värsta förhållandena?

Egenskaper hos en bra vinterbil

Det finns vissa egenskaper som moderna bilar erbjuder och som är ett måste, oavsett var du bor eller hur sträng vintern i ditt land kan vara. Förutom trevliga tillägg som uppvärmda säten, rattar eller armstöd finns det vissa funktioner som man inte får förbise.

Klimatkontroll

Den första viktiga funktionen är en väl fungerande klimatkontroll. Att hålla passagerarna i en behaglig temperatur är ett måste, plus att en väl fungerande klimatanläggning torkar ut överflödig fukt från avfrostnings-/värmesystemet, vilket gör att vindrutan inte blir dimmig och därmed påverkar säkerheten.

Vinterdäck

Den förmodligen viktigaste aspekten av vinterkörning är vinterdäck. Vinterdäck är konstruerade med bredare klyftor jämfört med vanliga sommardäck. De ökar dragförmågan i undermåliga väderförhållanden som oftast är förknippade med vintern. Dessutom är vinterdäck tillverkade för att klara lägre temperaturer utan att påverka dragkraften, och vissa av dem har till och med metallspikar för iskörning.

4-hjulsdrift

Fyrhjulsdriftssystem är också fördelaktiga i vinterförhållanden, eftersom de fördelar kraften beroende på varje hjuls dragkraft. De arbetar på ett sätt som garanterar optimal dragkraftsprestanda oavsett väderförhållanden. Med det sagt gör de inga underverk och när du kör i vinterförhållanden bör du alltid trampa försiktigt.

Markfrigång

Förutom dessa funktioner bör du också vara medveten om att i snöiga förhållanden kommer även de bästa fyrhjulsdriftsystemen att misslyckas om din bil lider av låg markfrigång. Markfrigång är avståndet mellan marken och bilens underrede. Det är främst därför sportbilar nästan alltid är reserverade för förhållanden som inte innebär snö.

  Vilka Mercedes har en Renault-motor?

Bästa Mercedes SUV:er för vinterkörning

Det kommer inte som någon överraskning att de bästa vinterbilar som Mercedes för närvarande erbjuder för körning i snöiga och isiga förhållanden är SUV:er. SUV:er slår sedans, hatchbacks och kombibilar i nästan alla egenskaper som nämns ovan.
Så gott som alla SUV:er kommer med ett fyrhjulsdriftssystem eftersom det är halva attraktionen med en SUV. Förmågan att ta sig vart som helst när som helst är en framträdande anledning till att människor älskar SUV:er så mycket. Och om det är den främsta anledningen till att du överväger SUV:er bör du titta på den allsmäktiga G-klassen.
G-klassen tillverkades för militära ändamål på 70-talet och har sedan dess blivit något av en förnämlig vagn för människor som har råd med den. Även om de flesta G-klasser tillbringar sina dagar mellan skol- och shoppingturer kan ingen förneka att G-klassen är en av de mest kapabla serietillverkade terrängbilarna som någonsin byggts.
G-klassen har nyligen genomgått en första stor översyn som gjort den till en kompatibel landsvägsbil, men som ändå behåller alla offroad-egenskaperna. G-klassen erbjuder tre olika låsbara differentialer, och det är sällsynt i en fabriksbil. En bildifferential gör att det yttre hjulet kan snurra snabbare än det inre hjulet och vice versa, vilket ökar dragkraften avsevärt.
Även om det är svårt att bestrida att G-klassen är den mest kapabla Mercedes nuförtiden bör man inte glömma alla andra Mercedes SUV:er, särskilt GLE och GLS. GLS är utrustad med Off-road-paketet som erbjuder många godsaker för att säkerställa optimala vinterkörningsförhållanden. Samma sak gäller för GLE eftersom storleken oftast är den enda skillnaden.

  Hur länge håller Mercedes torkarblad?

Bästa Mercedes sedans och hatchbacks för vinterkörning

Om vinterförhållandena där du bor inte är så extrema kan du klara dig med en sedan snarare än en SUV. Så om SUV:er inte är din grej kan du alltid välja olika Mercedes-erbjudanden.
Du kan få det bästa av två världar om du kryssar i alla rätt alternativ. Som nämnts har de flesta SUV:er fyrhjulsdrift som standard, men Mercedes tillverkar även fyrhjulsdrivna sedans och till och med hatchbacks.
Om du vill ha fyrhjulsdrift är det troligt att du måste välja minst en sexcylindrig motor, eller till och med gå AMG-vägen för en fyrhjulsdriven hatchback.
Tänk också på att stora sedans med endast bakhjulsdrift och utan ordentliga vinterdäck är ganska farliga att köra i vinterförhållanden.

Vanliga frågor om vinterkörning

Hur viktigt är vinterdäck i vinterförhållanden?

Vinterdäck är extremt viktiga. Det är en självklarhet. Om du har råd med en bil har du förmodligen råd med vinterdäck. Om inte, så kanske du inte har din bil länge. Visserligen beror det på hur stränga vintrarna är i ditt område, eller om du använder helårsdäck eller sommardäck.

En undersökning gjord av Nokian däck visar att i Frankrike använder 44 % av fransmännen fel däcktyper under en viss säsong. Det är inte heller konstigt att tyskarna är mest medvetna när det gäller vinterdäck.

Att köpa vinterdäck är till och med ett lagstadgat krav i många länder. Även om man kanske kan sätta ett pris på vinterdäck kan man knappast göra detsamma för människoliv. Så nästa gång temperaturen sjunker till tröjanivåer bör du överväga att investera i vinterdäck.

Vad är skillnaden mellan fyrhjulsdrift och fyrhjulsdrift, och vilket är bäst i snö?

Den huvudsakliga skillnaden mellan dessa två system är att fyrhjulsdriftssystem, vanligen kallat AWD, ständigt driver alla fyra hjulen vid varje givet tillfälle, vilket är fördelaktigt på isiga och måttligt snöiga vägar.
Å andra sidan är fyrhjulsdrivna system, vanligen kallade FWD, lite mer komplicerade. Bilar med fyrhjulsdrift har vanligtvis en förskjutning framåt eller bakåt, och de skickar tillräckligt med vridmoment framåt eller bakåt beroende på förhållandena och greppnivåerna. Därför kan FWD-system vara mer användbara i djupare snö eller andra extrema vinterförhållanden.

  Vilken är den bästa Mercedes för terrängkörning?

Vilka är de bästa vinterbilarna från Mercedes genom tiderna?

Även om den här frågan kan verka ganska överflödig blir den ganska mycket vettigare när man räknar in alla Mercedes unika projekt, som är resultatet av att Mercedes ingenjörer har haft lite större frihet att flexa sina ingenjörsmuskler.
Alla G-klasser är inte lika. År 2013 inledde Mercedes produktionen av den mäktiga Mercedes AMG 6×6 som erbjuder 6×6 portalaxlar. Fordonet väger kolossala 4 ton och kan färdas i 160 km/h tack vare den 536 hästkrafter starka V8 AMG-motorn. Fordonet kostar norr om en halv miljon dollar eller mer.
Liknande modeller är den ”mer” uppnåeliga G500 4×4² som kostar runt 200-250k euro och som också är en terrängvagn.
Men titeln för den galnaste offroad-Mercedesmodellen går förmodligen till Mercedes E-klass All-terrain 4×4². Det råkar vara så att Mercedes hade ett par extra G500 4×4² som låg och de bestämde sig för att det skulle vara en bra idé att spänna fast den på en familjevagn.
Även om alla dessa kan verka lite barnsliga och helt värdelösa är det viktigt att komma ihåg att några av de bästa bilarna som någonsin tillverkats kom från projekt som ingenjörer gjorde på lediga tider.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts