Mercedes W212 – Allt du behöver veta

Mercedes E-Klass W212 är nu mer än 10 år gammal, vilket innebär att den har förlorat en stor del av sitt ursprungliga värde och nu kan köpas till ganska överkomliga priser. W212 fick en uppfräschning 2012 och den står stadigt i den övre mellanklassen av lyxiga mellanstora sedaner som klarar både cruising och stadskörning på ett förträffligt sätt.

W212 finns i många motorvarianter som börjar med det fyrcylindriga alternativet och går upp till den toppmodellen 6,2 l AMG V8 med naturlig insugning. W212 erbjuds endast med en automatisk växellåda som är känd för att vara pålitlig och ganska långvarig om den tas om hand på lämpligt sätt.

Designen på W212 är lite mer diskutabel eftersom till och med vissa Mercedes Benz-entusiaster anser att den ser lite för gammal ut, särskilt när den jämförs med Audi C7 A6 och BMW 5-serie F10 som båda ser mer ungdomliga ut, särskilt i S-Line- och M-Sport-utföranden.

C7 A6 och 5-serien F10 är dock inte lika bekväma som E-Klass, och med tanke på att W212 ser ganska dämpad ut är den också ett utmärkt sätt att njuta av lyx utan att bli uppmärksammad. På det hela taget är W212 också en ganska pålitlig bil som lätt kan köra hundratusentals mil utan större översyner.

Mercedes W212 – Drivkraften

W212 finns i många olika motoralternativ, allt från 2,0 l turboladdade fyrcylindriga motorer, några 3,0 l sexcylindriga alternativ, några hybrider och den toppmodellerade 6,2 l V8-motorn. Alla W212-motorer har mer än 200 hästkrafter medan den toppade 6,2L-motorn har en löjlig effekt på 577 hästkrafter i sin toppform.

  Mercedes 190E (W201) - Allt du behöver veta

De mest populära motoralternativen är de 6-cylindriga, närmare bestämt E350 och E400, men många valde också den 4-cylindriga 2,0 l-motorn. Den bästa motorn att välja är den som finns i E350 eftersom den erbjuder 300 hk, smidig acceleration och hyfsad ekonomi med tanke på bilens storlek och effekt.

Alla W212 E-Klass-modeller är kopplade till en 7-växlad automatlåda förutom några avancerade faceliftade modeller som till och med erbjuder en 9-växlad automatlåda. Alla motorer är kända för att hålla länge om de underhålls på rätt sätt, men det verkar som om den 4-cylindriga bensinmotorn på 2,0 liter är den mest tillförlitliga eftersom den är det vanligaste valet för taxichaufförer.

Alla motorer är tysta och mjuka, med undantag för några dieselalternativ som i sig låter lite traktorliknande. Slutligen finns W212 även med ett AWD 4MATIC-system som är ett välkommet tillskott om du bor i kallare klimat.

Mercedes W212 design och fjädring

W212 ser verkligen ståtlig och dyr ut, även i dag. Den verkar dock dela hårstrån när det gäller snygghet eftersom den inte är lika snyggt proportionerad som vissa E-Klass-modeller är. Det är säkert att säga att både dess föregångare och efterföljare har haft en bättre initial när det gäller designen.

Fjädringsmässigt erbjuds W212 med antingen ett standard spiralsystem eller Mercedes AIRMATIC luftfjädring. W212 är tillräckligt bekväm utan AIRMATIC-alternativet, men om du vill ha den mest lugna och bekväma fjädringen ska du välja AIRMATIC-luftfjädringen.

  Kommer Mercedes att göra en ny Gullwing?

AIRMATIC-systemet är inte så opålitligt som många tror, men du bör underhålla det kontinuerligt.

Mercedes W212 praktiska egenskaper och värde

Mercedes W212 är en riktig mellanstor lyxsedan vilket innebär att den erbjuder tillräckligt med utrymme för upp till 5 passagerare. Lastutrymmet är stort, men inte på samma nivå som vissa av konkurrenterna. På det hela taget ska du kunna sträcka ut dig i W212, oavsett om du sitter i framsätet eller baksätet.

Värdemässigt kan du få en hyfsad W212 faceliftmodell med alla rätt tillval och utan alltför många mil på klockan för cirka 28 000 dollar eller lite mer. Det är fortfarande en härlig bil att äga och den ligger inte så långt ifrån de nuvarande mellanstora tyska lyxsedanerna.

Mercedes W212 vanligaste problem och allmän tillförlitlighet

W212 E-Klass är en ganska pålitlig bil, särskilt när man jämför den med några av sina rivaler. Den är dock inte perfekt eftersom flera vanliga problem behöver åtgärdas. W212 lider av problem som överhettning på grund av en defekt vattenpump, potentiella upphängningsproblem, läckor, slitage av klädsel och problem med den servostyrda styrningen.

På det hela taget är W212 verkligen en pålitlig bil som kan hålla länge, men bara om du tar hand om den.

FAQ-avsnittet

Är W212 E-Klass en säker bil?

W212 är verkligen en mycket säker bil eftersom den har alla 2000-talets säkerhetsfunktioner, inklusive kollisionsskyddssystem och alla slags sensorer, radar och kameror som borde hålla dig säker vid de flesta tillfällen.

  Varför är begagnade Mercedes S-klassar så billiga?

Passiv säkerhet är också något som E-Klass gör riktigt bra eftersom de flesta krocktester gav W212 toppbetyg. På det hela taget är det en säker bil som gör den perfekt för familjetransporter. Det är också värt att nämna att de toppversioner som får alla säkerhetsfunktioner verkligen är säkrare än de som saknar dem.

Ska jag köpa W212 E-Klass?

Om du är på marknaden för en begagnad, bekväm och lyxig executive sedan är E-Klass ett utmärkt val eftersom den erbjuder fantastiska allroundegenskaper. Om du gillar den yttre designen kommer du förmodligen också att gilla den inre designen.

W212 ser förvisso lite för seniorvänlig ut, men om du väljer den faceliftade modellen i AMG-utförande bör du kunna förneka detta, särskilt i coupéform.

Är Mercedes W212 effektiv?

Mercedes W212 har en total kapacitet på 21 MPG i staden och 32 MPG på motorvägen, medan den kombinerade MPG-nivån är 25. E350 har den mest ekonomiska motorn medan E63 har den minst ekonomiska motorn eftersom den har så mycket kraft.

På det hela taget är alla W212-motorer relativt effektiva jämfört med sina konkurrenter, men de kan definitivt inte mäta sig med dagens turboladdade fyrcylindriga motorer.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts