Mercedes 190E (W201) – Allt du behöver veta

Mercedes W201 tillverkades mellan 1982 och 1993 och under den tiden fanns den i alla möjliga varianter och motorkonfigurationer, men den mest populära är 190E. 190E kom med antingen en 2,0 l fyrcylindrig motor i rad, en 2,2 l fyrcylindrig motor i rad, en 2,6 l sexcylindrig motor i rad eller de två Cosworthtillverkade DTM-motorerna.

Alla dessa motorer är verkligen gjorda för att hålla länge, men de bästa är reserverade för Evolution- och Cosworth-modellerna som nu är otroligt eftertraktade och dyra. Den 6-cylindriga AMG-motorn på 3,2 liter och de 6-cylindriga Cosworth-motorerna är de mest kraftfulla med cirka 235 hk.

190E ser ut och känns som 1980-talet och många anser att 190E ser ut som en riktig Mercedes ska göra. Det är en riktigt pålitlig bil som kan hålla i hundratusentals mil om den hålls i hyfsat skick. Nästan 2 miljoner 190E-exemplar såldes under dess 11 år i produktion vilket innebär att det är ganska lätt att hitta en.

190E finns tillgänglig med antingen en 5-växlad manuell eller en 4-växlad automatisk växellåda, och båda dessa är hyfsade. Se dock till att byta ut växellådsoljan högst vart fjärde år om du vill uppleva alla möjliga växellådsrelaterade problem.

Mercedes 190E – Drivkraften

190E kom med alla möjliga motoralternativ, från 122 hk och hela vägen upp till 235 hk för toppmodellerna Cosworth och AMG. Bilar från före 1988 är kända för att drabbas av alla slags motorrelaterade problem eftersom de har en enradig styrkedja som bara håller i ungefär 100 000 mil.

Modellerna efter 1988 använde alla en dubbelradig timing row-kedja som är mycket mer pålitlig och kan hålla mer än dubbelt så länge. 190E är en ganska lätt bil vilket innebär att 235 hk är mer än tillräckligt. Den 5-växlade manuella växellådan verkar vara mer robust och du får en extra växel vilket borde öka effektiviteten.

  Vilka är de bästa däcken för en Mercedes E350?

Den bästa 190E-motorn är 2,6 liter eftersom den erbjuder en bra balans mellan storlek och effekt samtidigt som den är överlägset pålitlig. Cosworth-tillverkade 190E-modeller är de mest populära av dem och tveklöst de bästa att köra, tätt följt av EVO- och 3,2L AMG-modellerna.
Alla 190E-modeller kom med bakhjulsdrift och det fanns inget alternativ till fyrhjulsdrift. Allt som allt erbjuder 190E en färgstark palett av drivlinor och nästan alla är fantastiska än idag.

Mercedes 190E – Designen och chassit

Mercedes 190E erbjuder en klassisk Mercedes 1980-tals ståtlig design som sannolikt kommer att se snygg ut även om 20 år. 1980-talet var en tid då Mercedes tryckte på en mer kantig design med boxiga hörn som gör att deras bilar ser mer rejäla och dominerande ut på vägen. Numera använder Mercedes ett mer feminint formspråk för att få sina bilar att se mer strömlinjeformade ut.

190E väger cirka 2 500-2900lbs vilket innebär att det är en ganska lätt bil. Som sådan är en motor med 235 hk mer än tillräckligt för att du ska kunna utforska bilens dynamik och chassi. AMG- och EVO-modellerna är de mest njutbara att köra eftersom de är trimmade för sådana ändamål.

Mercedes 190E – Tillförlitlighet och vanliga problem

190E är en ganska pålitlig bil som borde kunna hålla riktigt länge om den underhålls på rätt sätt. De vanligaste problemen beror på konstruktionsfelet med den enradiga styrkedjan, läckage i huvudpackningen, korrosion, allmänt slitage och eventuella knarr och skrammel från fjädringssystemet.

  Vilka Mercedes har skottsäkra fönster?

När det gäller bilar som är över 30 år gamla är 190E dock en av de bästa bilarna som finns, eftersom den kan hålla en miljon mil utan några större översyner. Det är värt att nämna att bilar efter 1988 är mycket mer tillförlitliga än de tidigare modellerna.

Mercedes 190E – Värde och praktiska egenskaper

190E kan numera köpas otroligt fuskigt, men om du vill ha en i ett mer hyggligt skick får du troligen betala några tusenlappar. Den mest värdefulla 190E-modellen är dock EVO II som säljs för över 300 000 dollar och de allra bästa exemplaren kan gå för över 400 000 dollar.

Praktiskt sett är 190E inget att skryta med, vilket innebär att den kan ta dig och tre olika passagerare i relativ komfort, men den kan inte ens jämföras med den nuvarande C-klassen när det gäller utrymme.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes 190E en säker bil?

Mercedes 190E är en relativt säker bil, men bara i förhållande till andra bilar från 1980-talet. 190E är helt enkelt alldeles för gammal för att vara lika säker som de flesta moderna bilar är. Mercedes har alltid försökt erbjuda de säkraste bilarna på marknaden och 190E är inte långt ifrån det.

NHTSA fick in cirka 16 olika säkerhetsklagomål om 190E, vilket faktiskt inte är så illa. 190E är dock en så gammal bil att de flesta människor inte ens tittar på sådana problem eller rapporterar dem om de stöter på dem.

  Vilken inkomstklass köper BMW respektive Mercedes?

Är Mercedes 190E en Mercedes-klassiker?

Omkring 2 miljoner modeller av 190E tillverkades i alla möjliga iterationer vilket innebär att det finns för många av dem. De högre AMG-, Cosworth- och EVO-modellerna är verkligen klassiska bilar och de har ett stort värde på veteranbilsmarknaden.

Hursomhelst anses de mer vanliga modellerna inte vara klassiska bilar och bör inte samla värde med tiden. Vissa modeller i orört skick kommer dock troligen att öka i värde, men det är bara tiden som kan avgöra det med säkerhet.

Vad är Mercedes Cosworth 190E?

I slutet av 1970-talet ville Mercedes tävla i rallytävlingar, men de behövde en tävlingsmotor. Mercedes tog kontakt med Cosworth för att de skulle konstruera och utveckla en tävlingsmotor för 190E. Audi dominerade dock rallyvärlden med sitt banbrytande AWD-system och Mercedes beslutade sig för att delta i det tyska touringbilsmästerskapet (DTM) med just denna motor.

För att delta i DTM-mästerskapet var en tillverkare dock tvungen att basera en tävlingsbil på en befintlig landsvägsbil, och på grund av detta föddes 190E 2.3-16V som senare ersattes med den mest kraftfulla 2,6L-modellen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts