Mercedes W123 – Allt du behöver veta

Mercedes W123 brukar kallas för en av, om inte den mest pålitliga och bästa klassiska Mercedes-sedanen genom tiderna. W123 släpptes redan 1976 och var en av de säkraste, lyxigaste, mest bekväma och mest pålitliga bilarna från sin tid.

Numera har W123 ikonisk status eftersom många Mercedesentusiaster anser att den är en nödvändig del av deras samling av ”bästa Mercedesmodeller genom tiderna”. Faktum är att W123 fortfarande används över hela världen eftersom den är otroligt hållbar med motorer som verkar fungera för evigt.

W123 erbjöds med åtta olika motoralternativ som inkluderar fyra bensinmotorer och fyra dieselmotorer. W123 erbjöds också ursprungligen i både coupé- och sedanversioner, men 12 W123-modeller tillverkades faktiskt som cabrioleter.

Senare kom kom kombiutrustningen som var lika populär, men de flesta är numera intresserade av sedanen. W123 fick en rejäl uppfräschning på 1980-talet som gjorde den ännu mer imponerande. På det hela taget är W123 verkligen en av de största hitsen från Mercedes katalog som fortsätter att imponera än idag.

Mercedes W123 – Drivlinan

Som tidigare nämnts erbjöds W123 ursprungligen i både bensin- och dieselvarianter. Toppmodellerna 250 och 280 kom med 6-cylindriga motorer som idag är de mest eftertraktade tack vare sin dragkraft.

Alla W123-motorer är kända för att kunna hålla mer än en miljon mil med endast mindre underhållsbehov som regelbundna oljebyten. Dessa motorer var enkla men ändå överkonstruerade, vilket innebar att Mercedes ingenjörer funderade över varje motorkomponent tills de gjorde dem perfekta.

  Passar Mercedes-fälgar till Audi?

Dieselmotorer är också kända för att hålla länge, men de är inte lika skottsäkra som sexcylindriga bensinversioner. W123 erbjöds också med antingen en mekaniskt kännbar, men otroligt hållbar manuell växellåda eller en ännu bättre automatisk version.

W123s drivlina satte en standard för många kommande Mercedes-modeller eftersom den var både raffinerad, sofistikerad, relativt kraftfull och lätt att arbeta med. W123s-drivlinan är verkligen ett underverk eftersom den kan hålla längre än vad de flesta drivlinor någonsin skulle kunna göra.

Mercedes W123 – Designspråket och karossen

W123 har verkligen åldrats som ett gott vin eftersom den erbjuder en snyggt proportionerad kaross fylld med alla möjliga designdetaljer som kromlinjer, relativt mjuka karosseripanelkanter och sammanhängande panelavstånd. W123 ser fortfarande ståtlig ut, särskilt med Mercedes trepunktsstart som stolt sitter på fronten.

Mercedes W123 är känd för att använda högkvalitativ färg, men efter så många årtionden av användning är W123 nu allmänt förknippad med rost. Detta är ganska beklagligt, men det är också en realitet för alla bilar från den tiden. Som sådan måste du ägna stor uppmärksamhet åt hjulhusen, fönstertätningarna, under dörrarna och framskärmen om du är på marknaden för en W123.

Mildt rostade bilar kan repareras ganska enkelt eftersom det finns många ersättningsdelar tillgängliga, men om rosten är mer intensiv är det bättre att hoppa över bilen helt och hållet. Den goda nyheten är att Mercedes fortfarande kommer att förse dig med originaldelar, men den dåliga nyheten är att det är ganska svårt att hitta en W123 utan rost.

  Brabus vs Mansory - de bästa Mercedes-tuningföretagen

Mercedes W123 – Fjädring och komfort

Mercedes W123 erbjuder en ganska dämpande körupplevelse eftersom W123:s fjädringsuppsättning fortfarande är mer än tillräcklig. Bilen flyter över gupp imponerande bra eftersom den bara väger 3500 pund. För att få ett litet sammanhang, en modern motsvarighet, väger E-Klass nästan tusen pund mer.

Även om W123:s fjädringsuppsättning fortfarande är imponerande kommer den troligen att behöva en ombussning, vilket är en tidsmässig och ganska kostsam process. W123 kom också med servostyrning som också kräver regelbundet underhåll.

Mercedes W123 – Värde och praktiska egenskaper

Du kan hitta ett hyfsat W123-exemplar nuförtiden för omkring 11 000 dollar, men de bästa exemplen där ute kan gå för till och med det dubbla. Med tanke på att W123 är så gammal är det många där ute som är angelägna om att restaurera dem, vilket ökar värdet avsevärt. På det hela taget kommer anständiga exemplar sannolikt att fortsätta att värderas.

Praktiskt sett erbjuder W123 tillräckligt med passagerarutrymme, men längre personer kan få det lite svårt i baksätet. Lastutrymmet är ganska hyggligt för bilar från den tiden.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes W123 en säker bil?

En 50 år gammal bil är inte alls lika säker som en 30 år gammal bil, och det är verkligheten. Om du vill ha överlägsen säkerhet ska du se till att hoppa över att köpa W123 eftersom den saknar 99 % av den moderna tidens säkerhetsutrustning. W123 var dock en av de säkraste bilarna på marknaden när den kom ut.

  Har Mercedes E-klass ventilerade säten?

Numera är W123:s passiva säkerhetsreferenser lika starka, men med tanke på att W123 saknar nästan alla moderna aktiva mjukvarusäkerhetsfunktioner är den inte att rekommendera för familjeanvändning.

Är Mercedes W123 värd det?

Klassiska bilar är mycket skörare och kräver mycket mer uppmärksamhet jämfört med nyare bilar, och så är också fallet med W123. W123 är dock inte alls lika svår att äga som vissa andra klassiska bilar från den tiden.

Det är ganska uppenbart att det är alldeles förnuftigt i världen att köpa W123 om du är ute efter en 70-talsklassiker-sedan eftersom knappt någon annan sedan från den epoken kan jämföras.

Är Mercedes W123 den bästa bilen som någonsin tillverkats?

Mercedes W123 kallas ofta för den bästa bilen genom tiderna eftersom den fortfarande erbjuder fantastiska allroundegenskaper i en otroligt välbyggd och pålitlig plattform. Det är en snygg och bekväm sedan som utstrålar sofistikering oavsett var den står parkerad.

W123-modeller är kända för att hålla i miljontals mil om de underhålls ordentligt. De är praktiska, säkra och åtråvärda så det är ganska uppenbart varför så många anser att det är den bästa bilen genom tiderna.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts