Mercedes W124 – Allt du behöver veta

Mercedes W123 var och är fortfarande en av de mest minnesvärda Mercedes-modellerna genom tiderna, vilket innebar att Mercedes var tvungna att göra en hel del arbete för att ersätta den med en värdig modell. Det är här W124 kommer in, och man kan lugnt säga att W124 också är en av de mest minnesvärda Mercedes-modellerna genom tiderna.

W124 är känd för sina bankvalvnivåer av byggkvalitet, långlivade motorer, ståtlig design och en mycket modernare siluett än sina föregångare. W124 fanns dock i många olika varianter, inklusive både diesel- och bensinmotorer samt en sedan, en cabriolet, en coupé och en kombiversion.

W124 tillverkades mellan 1985 och 1996 och även då erbjöds denna ikoniska bil med både uppvärmda och minnessäten. Detta bekräftar bara ytterligare att 80-talet var den gyllene eran för Mercedes ingenjörskonst, både på grund av tillförlitlighet, men också på grund av innovation.

W124 finns också som både manuell och automatisk, men de flesta valde förståeligt nog automatbilen. Den mest potenta E36 AMG-modellen är redan en klassiker, men E400 och E500 utvecklades till och med tillsammans med Porsche. Många anser att E500 var den allra första riktiga tyska prestandasedanen.

Mercedes W124 – Drivlinan

Motorn är det bultande hjärtat i alla bilar så det är bara förståeligt att börja med kombinationen av motor och växellåda. W124 är allmänt känd för att erbjuda några av de mest pålitliga motorerna av alla bilar någonsin, särskilt de 6-cylindriga versionerna.

W124 erbjöds även med 4-cylindriga bensin- och dieselalternativ, men dessa ansågs vara lite för långsamma för W124. De 6-cylindriga motorerna, särskilt 3,0 l V6:an, brukar ofta kallas för de bästa drivmedelsalternativen för W124, men den 8-cylindriga 500E är definitivt den mest ikoniska W124:an genom tiderna.

  Kan Mercedes använda vanlig bensin?

W124 fanns även med en tidig iteration av Mercedes 4MATIC AWD-system, men detta var inte så populärt eftersom 4MATIC-systemet inte var lika pålitligt som resten av bilen. När det gäller växellådan erbjöds W124 både som manuell och automatisk, men majoriteten av kunderna valde automatväxeln.

Som tidigare nämnts är W124 en otroligt pålitlig bil, men motorerna drabbades av problem som läckage, problem med fördelningslocket och ibland problem med bränslesystemet. Dessa motorer är dock kända för att hålla några hundratusentals mil utan att behöva omfattande översyner.

Mercedes W124 – Formspråk och chassi

W124 visade upp den nya eran av Mercedes design eftersom W123 såg ut som en riktig 70-talsbil medan W124 såg ganska modern ut även i slutet av 90-talet. Det största problemet i samband med äldre Mercedes-modeller är dock korrosion, och W124 är inte främmande för korrosionsproblem.

Den goda nyheten är att det finns massor av reservdelar för W124, men om du stöter på en kraftigt korroderad bil bör du gå därifrån och aldrig se dig om. Estates var kända för att drabbas ännu mer av korrosion på grund av bakrutans vinkel.

Mercedes W124 – Fjädring och komfort

W124 var positionerad som en Mercedes-sedan av högre klass, vilket innebar att den måste erbjuda överlägsen komfort och en överlag sofistikerad körupplevelse. Mercedesbilar från den här eran är också kända för att ha slitage på fjädringen, och detta gäller även för W124.

  Den mest kraftfulla Mercedes-motorn?

Kulförbanden är några av de svagaste komponenterna som finns på W124 och de kräver ibland specialverktyg för att tas bort. Kombi- och coupémodellen använde till och med ett särskilt självutjämnande bakre upphängningssystem som också var känt för att halta efter ett tag.

Mercedes W124 – Värde och praktiska egenskaper

Numera kan du hitta ett hyggligt exemplar av W124 Sedan med alla rätt tillval för omkring 19 000 dollar. Det är ganska uppenbart att bra exemplar av W124 tenderar att öka i värde med tiden, vilket också innebär att om du köper en nu kan du potentiellt skörda frukter i framtiden.

En anständig 500E med en av Porsche medutvecklad 500E i toppmodell kostar numera mer än 30 000 dollar, medan de allra bästa exemplen går för det dubbla. På det hela taget erbjuder W124 mycket Mercedes för pengarna, och med tanke på att värdena fortsätter att göra starkt är det ett värdigt förslag om du är på marknaden för en modern klassisk sedan.

Praktiskt sett är W124:an hyfsad. Även om efterföljaren till W124 var den första E-Klass, ska du inte tro att W124 erbjuder liknande utrymme som en E-Klass. Den erbjuder visserligen många förvaringsutrymmen och ett ganska stort lastutrymme, men det inre utrymmet liknar numera mer en C-klass.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa Mercedes W124?

Mercedes W124 har ofta kallats den bästa Mercedes-klassikerbilen på instegsnivå eftersom den erbjuder allt som en äkta Mercedes-klassiker bör erbjuda. Den ser ståtlig ut med en aura av den gångna tiden samtidigt som den erbjuder den teknik som vissa mellanstora lyxsedaner fortfarande inte erbjuder.

  Vilka Mercedes har head-up display?

Du bör kunna njuta av W124 under lång tid eftersom den är så otroligt pålitlig. Som sådan är W124 sannolikt ett av de bästa alternativen om du är på marknaden för en modern-klassisk sedan från 80-90-talen.

Är Mercedes W124 en äkta Mercedes?

Mercedes W124 är faktiskt en bil som många anser vara den sista ”riktiga” Mercedes-modellen eftersom den kom i slutet av Mercedes gyllene era av ingenjörskonst. Som sådan är W124 en av de ”mest Mercedes”-modellerna genom tiderna eftersom den erbjuder en perfekt balans mellan lyx, tillförlitlighet, sofistikering och värde.

Den toppmodellen 500E utvecklades tillsammans med Porsche och kallas ofta för en definitiv del av Mercedes Benz kunglighet.

Är det lätt att underhålla en Mercedes W124?

Jämfört med de flesta bilar från den tiden är W124 en ganska enkel bil att arbeta med. Felet på fjädringskulskopplingen är ett av de svåraste och vanligaste problemen med W124:an att åtgärda. Dessa bilar är inte alls lika komplexa som dagens bilar är vilket innebär att de flesta mekaniker lätt bör kunna arbeta med W124.

På det hela taget bör W124 inte orsaka dig många problem, särskilt om du underhåller den på rätt sätt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts