Är Peugeot Traveller en bra bil?

Peugeot Traveller

Peugeot Traveller är en skåpbil/MPV som delar hela sin plattform med en hel del andra modeller som ägs av Stellantis, till exempel Citroen SpaceTourer, Vauxhall Vivaro och till och med Toyota ProAce Verso. Med så många modeller som använder samma plattform kan man förvänta sig att den ska vara riktigt bra, men är Peugeot Traveller en bra bil?

I verkligheten är Peugeot Traveller en riktigt bra bil, men det finns några saker som är långt ifrån bra. Till att börja med är Peugeot inte särskilt snabba på att ersätta den nuvarande modellen med en ny. För det andra är den långt ifrån tillförlitlig, vilket är anledningen till att den redan återkallats så mycket som 40 gånger. Det är förståeligt nog fler än de flesta bilar, men det är inte så ovanligt när detta händer.

Motorpaletten med Traveller är omfattande och består av diesel- och helelektriska motorer. Utseendet är okej, men det finns inga attraktiva skåpbilar i allmänhet. Interiören i Traveller är lite mer spännande eftersom den ser lika bra ut som i stort sett alla andra moderna Peugeot-modeller.

Körupplevelsen är inte särskilt speciell samtidigt som värdena på begagnade exemplar har sjunkit med ganska stor marginal. Traveller har plats för upp till nio personer ombord medan bagageutrymmet också är mer än tillräckligt. Tillförlitlighetsaspekten är inte den bästa, men om den underhålls på rätt sätt bör Traveller kunna hålla ganska länge.

Peugeot Traveller – Drivlinan

Dieselmotorpaletten startar med den 4-cylindriga 1,6L-motorn som trycker ut antingen 95 hk eller 116 hk medan bensinmotorn i mellansegmentet är den 4-cylindriga 1,6L-motorn som trycker ut 100 hk eller 120 hk. Den toppspecificerade motorn är den 4-cylindriga 2,0L-motorn som finns i olika inställningstillstånd med början på 140 hk, 150 hk, 177 hk eller 180 hk.

  Är Peugeot 108 en bra bil?

Det finns inga bensinmotorer med Traveller vilket säkert kommer att ändras snart eftersom Peugeot sagt att de släpper alla dieselmotorer för nya modeller från och med 2023. Traveller kommer dock i två elvarianter som hoppas kunna ersätta modeller med bensinmotorer helt och hållet.

Du kan få e-Traveller med antingen ett 50kWh- eller ett 75kWh-batteri. Dessa batterier är kopplade till en enda elmotor som trycker ut 136 hk. 75kWh-modellen har en kapacitet på 205 mil, men den klarar i själva verket närmare 180 mil. Modellen med 50 kWh klarar uppskattningsvis 140 miles, men i verkligheten är siffrorna närmare 110 miles. Båda dessa modeller erbjuder en bristfällig körsträcka för att vara helt ärlig, vilket är anledningen till att många klagade på det.

Peugeot Traveller – Design och körning

Designspråket i Traveller är inte något särskilt speciellt, men så är fallet med i stort sett alla bilar från det här segmentet. De här bilarna är utformade för att användas, inte för att tittas på. Interiören är lite bättre eftersom den erbjuder mycket utrymme och ligger i linje med andra samtida Peugeot-interiörer.

Körmässigt är Traveller lika oinspirerande, men det är också väntat. Det handlar inte om att den inte är tillräckligt bekväm, utan mer om att den inte är dynamisk eller spännande i sig själv. Som sådan är den mer ett verktyg och det är så de flesta av dessa används.

  Är Peugeot 3008 Hybrid4 en bra bil?

Peugeot Traveller – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet är saker och ting en hel del mer komplicerade eftersom Traveller helt enkelt inte är så tillförlitlig överlag. Nyare årsmodeller verkar vara mycket bättre än de ursprungliga men är fortfarande utsatta för ett hyfsat antal problem. Med mer än 40 olika återkallelser har Traveller gått igenom en hel del, vilket är anledningen till att korrekt underhåll är ett måste.

De vanligaste problemen är problem med bromsar som inte fungerar, problem med elen, problem med att bilen inte vill starta och problem med värmesystemet.

Peugeot Traveller – värde och praktiska egenskaper

Traveller var alltid på den billigare sidan, åtminstone jämfört med något som en Mercedes V-klass som erbjuder en liknande upplevelse. Begagnade exemplar har värderats ganska mycket under åren och är verkligen populära bland små och större företag i Europa som flotta bilar.

Praktiskhet är den här skåpbilens starka sida eftersom den har plats för upp till nio personer åt gången. Det finns två varianter av Traveller, en Traveller i standardstorlek eller en stor Traveller. Båda erbjuder god sikt och mycket interiörförvaringsutrymme och är riktigt bra för familjeanvändning.

FAQ-avsnitt

Är Peugeot e-Traveller bättre än Traveller med dieselmotor?

I dagens läge är det inte så populärt att jämföra en diesel- med en elvariant, eftersom de flesta automatiskt antar att elvarianten är bättre. I verkligheten är dock dieselvarianten mycket bättre eftersom den ger hundratals och åter hundratals mil på en full tank samtidigt som det tar 5 minuter att tanka.

  Allt om 2023 Peugeot e-2008

Detta innebär att långdistansresor med elmodellen tar mycket längre tid vilket är anledningen till att många företag håller sig borta från dessa. Peugeot sa dock att nästa generations e-Traveller kommer att erbjuda en bättre uppskattad räckvidd, men vi får vänta och se.

Är Peugeot Traveller bättre än Citroen SpaceTourer, Vauxhall Vivaro eller Toyota ProAce Verso?

Skillnaderna mellan dessa skåpbilar är relativt försumbara, vilket är anledningen till att de flesta köper dem på grund av att de får ett bra erbjudande eller på grund av märkeslojalitet. Jag skulle säga att Peugeot ser bäst ut medan alla andra utom SpaceTourer ser ganska undermåliga ut.

Vivaro är den billigaste medan Peugeot är den dyraste, men skillnaderna här är också ganska små.

Ska jag köpa Peugeot Traveller?

Om du vill ha en riktigt rymlig, relativt prisvärd och hyfsat bekväm skåpbil som kan användas för både familj och företag är Peugeot Traveller ett bra val. Den kanske inte är mästare i tillförlitlighet, men den har klassledande säkerhetsbetyg och är inte heller alltför dyr att underhålla.

Mercedes Benz V-klass är dyrare medan de andra tre Stellantis-ägda motsvarigheterna är riktigt lika. På det hela taget, om du gillar Peugeot-märket och inte har något emot att ha/äga en skåpbil för personligt bruk, kommer du troligen att trivas med Traveller om du underhåller den tillräckligt bra.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts