Är Peugeot 108 en bra bil?

Peugeot 108

Peugeot 108 är den sista bilen från Peugeots serie 100 med små stadsbilar, eftersom den upphörde att tillverkas för modellåret 2021. Peugeot 100-serien spårar sina rötter tillbaka till Peugeot 104 som först släpptes 1972. Peugeot erbjöd senare 105, 106 och 107 och avslutade hela prövningen med 108. Så, är Peugeot 108 en bra bil?

Det snabba svaret är ja, 108 är en riktigt bra bil. Först och främst kommer 108 med relativt pålitliga och sofistikerade motorer. Även om 107 inte var en särskilt minnesvärd bil ser 108 mycket bättre ut eftersom det övergripande formspråket är skarpare och mer strömlinjeformat, särskilt om den är utrustad med rätt tillval.

Interiören står också i skarp kontrast till 107:an eftersom den nu ser modern och väl genomtänkt ut. Körupplevelsen är förvånansvärt smidig, men det är logiskt eftersom 108 är en riktigt lätt bil. Tillförlitligheten verkar också vara ganska jämförbar med 107:an vilket är bra, men det finns några problem som vi måste nämna.

Värdemässigt kan dessa nu köpas för betydande rabatter eftersom avskrivningarna har tagit ut sin rätt på 108:an. Praktiskt kan vara bilens svagaste länk eftersom den inte erbjuder så mycket utrymme, men den finns åtminstone tillgänglig med en femdörrars konfiguration.

Peugeot 108 – Drivlinan

Peugeot 108 kommer med endast två motorstorlekar, en mindre 1,0 liter 3-cylindrig inlinemotor eller en 1,2 liter 3-cylindrig inlinemotor. Båda dessa är bensinmotorer och det finns inga hybrid- eller dieselmotorer med 108. 1,0L-motorn ger antingen 68 hk för modellerna före facelift eller 72 hk för modellerna efter facelift, vilket inte är så bra.

  Är Peugeot Rifter en bra bil?

Den trecylindriga 1,2L-rätmokrullen ger 82 hk i alla varianter vilket är en rejäl effekt och får bilen att kännas ganska snabb på grund av att den är så lätt. Bilen kommer uteslutande med en FWD-uppsättning. Du får också manuell växellåda från fabriken, men du kan uppgradera till automatisk växellåda om du är villig att betala extra pengar för det.

Effektiviteten är som bäst på omkring 50MPG, men du kan förvänta dig att bilen svävar runt 40MPG om allt är bra med bilen.

Peugeot 108 – Design och körning

Som nämndes i inledningen ser 108 mycket mer tilltalande ut än den utgående 107 eftersom den ser mycket mer målinriktad ut i jämförelse. Peugeot uppgraderade sin design i mitten av 2010-talet när man började göra autentiskt snygga bilar. Interiördesignen är också ett massivt skifte då 2014 års och senare modeller verkligen har en väldisponerad interiör med ett Audi-Esque-designspråk.

Körupplevelsen är ganska underhållande tack vare att bilen bara väger 900 kg (2000 lbs). Det innebär att den kan smita igenom trafikgap utan problem. Den är också riktigt lätt att parkera och manövrera i alla trånga utrymmen vilket gör den till en perfekt stadsbil.

Peugeot 108 – tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet verkar 108 vara en ganska pålitlig bil. Det finns dock några problem som är värda att tala om. Styrsystemet är känt för att ha problem med kolonnen som misslyckas och låser styrningen på plats medan servostyrningspumpen ibland också kan misslyckas. Bilen kan drabbas av elektriska problem som inkluderar problem med infotainmentskärmen och backkameran mest.

  Är Peugeot 107 en bra bil?

Säkerhetsbältena kan inte vara i skick och bilen kan också ha problem med växellådan, särskilt kopplingen. Slutligen måste vi också nämna problem med dålig acceleration som kan orsakas av ett antal syndare som O2-sensorn, MAF-sensorn, igensatta och smutsiga filter, problem med spjällkroppen, spjällpositionssensorn eller katterna.

Peugeot 108 – värde och praktiska egenskaper

Eftersom 108 inte längre finns tillgänglig från fabriken har den redan tagit emot den största delen av värdeminskningen, åtminstone pre-faceliftmodellen vilket innebär att den nu kan fås för ett riktigt lågt pris. Den är tillräckligt modern för att vara en riktigt bra daglig förare, men den kostar inte så mycket att den bryter banken.

Praktiskt är den här bilens svaga punkt eftersom den saknar utrymme i praktiskt taget alla dimensioner. Större passagerare kommer att känna sig trånga om någon annan sitter i bilen med dem medan bagageutrymmet kan rymma en helgport för två, men knappt.

FAQ-avsnitt

Varför finns det inga Peugeot 108 dieselmodeller?

Peugeot brukade tro att det är en bra idé att investera i dieselmotorer, men företagets vd Jean-Phillipe Imparato gick senare ut och sa att det var ett misstag att investera så mycket i dieselmotorer eftersom världen långsamt började gå ifrån dieselmotorer. Detta gjorde att utvecklingen av dieselmotorer inte var så genomförbar, vilket ledde till att Peugeot helt strök dieselmotorer från sitt sortiment.

Detta är anledningen till att man år 2023 inte kommer att kunna hitta en enda dieselmotor i Peugeots sortiment, förutom att Peugeot helt och hållet hybridiserar och elektrifierar hela sitt bilsortiment.

  Peugeot startar inte - orsaker och hur man åtgärdar det

Är Peugeot 108 för liten för långa förare?

Det beror på om du vill köra bilen själv eller om du vill ha vänner med dig. Om du är ensam kan du få plats i 108:an, men du kommer inte att känna dig överdrivet bekväm. Om du däremot vill transportera andra personer kommer du omedelbart att inse att 108 inte är en bil för fyra vuxna.

Sätena är ganska stödjande och kan passa större personer, men benutrymmet är det största problemet, särskilt om du är lång som NBA-spelare.

Är Peugeot 108 bättre än 208?

Peugeot 208 är den överlägset bästa småbilen som Peugeot någonsin har tillverkat eftersom den nu befinner sig i den bästa position den någonsin har haft. Först och främst får den hybrid-, bensin- och helt elektriska versioner, som alla är mer än tillräckligt bra för de flesta.

208 ser bra ut både inifrån och ut och är en mycket mer raffinerad och rymlig bil än 108. Det enda område där 108:an är bättre är priset. Allt annat ligger stadigt i 208:s hörn.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts