Vanliga problem med Peugeot 108

Peugeot 108

Peugeot 108 är en liten stadsbil som har samma underlag som Toyota Aygo och Citroen C1. Den introducerades för första gången för modellåret 2014 då den ersatte den utgående Peugeot 107. 108 var i kontinuerlig produktion fram till 2021 då Peugeot helt övergav bilarna i ”100”-serien och fokuserade på att göra ”200”-serien till sina minsta bilar.

108 var en ganska populär bil vilket innebär att försäljningssiffrorna var ganska hyfsade, men Peugeot sålde fabriken där de byggdes till Toyota vilket innebar slutet för Peugeots minsta stadsbil. I den här artikeln kommer vi att fokusera på alla vanliga problem med Peugeot 108, så stanna kvar och ta reda på om du är intresserad av att köpa en.

De vanligaste problemen med Peugeot 108 börjar med att rattstången eventuellt kan gå sönder, problem med säkerhetsbältena, elektriska problem, problem med växellådan och långsam acceleration. Faktum är att de flesta av dessa inte är förknippade med felaktigt underhåll, vilket innebär att de tenderar att inträffa oavsett hur du tar hand om bilen.

Hur som helst är 108:an en hyfsat pålitlig bil som bör kunna hålla länge. Det bästa du kan göra är att satsa på ett exemplar med relativt låg körsträcka eftersom dessa kommer att prestera mycket bättre.

Styrningsproblem

Styrsystemet på 108:an har haft ett par återkallelser, men den viktigaste berodde på att kolonnen sviktar och kan orsaka en fullständig brist på styrkontroll. Detta kan vara en farlig händelse, särskilt i högre hastigheter eftersom du inte kan kontrollera bilen. Tack och lov utfärdades återkallelsen och den löste problemet, men se till att kontrollera om den bil du tittar på har varit med om den.

  Allt om 2023 Peugeot e-208

Andra styrproblem är potentiella problem med servostyrningspumpen som ibland kan gå sönder och därmed göra bilens styrning tung och svår att kontrollera. Dessa beror oftast på potentiella läckor, så se till att kontrollera din styrning för eventuella tecken på läckor.

Problem med säkerhetsbälten

Det vanligaste bältesrelaterade problemet med 108 är förknippat med de bakre säkerhetsbältena som ibland kan ha felaktiga sömmar vilket kan leda till problem när man försöker spänna fast dem. Detta var också en del av en återkallelse vilket innebär att du bör kontrollera med din Peugeot-återförsäljare för enskilda bilar.

Andra problem är problem med säkerhetsbältena som håller tillbaka passagerarna vid en eventuell krock, men dessa verkar inte vara så vanliga. På det hela taget är säkerhetsbältena och krockkuddarna de två viktigaste säkerhetsfunktionerna i alla bilar, och därför bör du alltid se till att båda fungerar som avsett.

Elektriska problem

Elektriska problem är vanliga för moderna bilar eftersom de är så fullproppade med funktioner att vissa saker måste gå sönder någon gång. Infotainmentsystemet är känt för att bli tomt eller för att ha problem med pekskärmens funktionalitet, medan bilen också kan ge upphov till olika varningslampor med jämna mellanrum om något är fel med de tillhörande sensorerna.

Bakåtkameran kan ibland också misslyckas, vilket gör att du inte kan se vad som finns bakom dig när som helst. Dessutom kan de elektriska fönsterrutorna ibland sluta fungera och du måste då byta ut fönstermotorerna.

  Allt om 2023 Peugeot 5008

Problem med växellådan

Den mest sårbara delen av 108s växellåda är kopplingen som kan gå sönder och få bilen att gå in i halt läge. Det enda sättet att åtgärda detta korrekt är att byta ut kopplingen, vilket kan bli en rejäl kostnad. Några ägare klagade också över att bilen vägrar att lägga in vissa växlar, särskilt den tredje växeln. Dessutom rapporterade ägarna också att detta problem följs av höga gnisslande ljud.

Några få klagade också på att bilen har en otroligt hög bitpunkt på kopplingen vilket innebär att det är en riktig utmaning att köra en manuell modell smidigt.

Långsam acceleration

Det finns också några rapporter som vandrar runt på internet där folk säger att 108:an har allvarliga problem med bristande kraft eller undermålig acceleration. Dessa kan bero på några olika orsaker. För det första kan luftfiltret lätt bli igensatt, och luftmassesensorn och bränslefiltret kan också bli igensatta eller/och smutsiga vilket kan orsaka detta.
O2 och katalysatorn kan också vara orsaken. Se till att även kontrollera spjällhuset och spjällpositionssensorn eftersom dessa också kan vara boven i dramat.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa en Peugeot 108?

Om du är intresserad av att köpa en begagnad småstadsbil är Peugeot 108 faktiskt en riktigt bra idé. Den har redan fått utstå den största delen av värdeminskningen, vilket innebär att den är riktigt billig i dag, men den är också en ganska modern bil med alla nödvändiga bekvämligheter som gör den till en bra daglig förare.

  Är Peugeot 107 en bra bil?

Den är ganska liten på insidan vilket kommer att ställa till problem för dem som vill använda den för att transportera människor. Det är inte heller den mest lyxiga bilen i detta segment, men det är att vänta med tanke på priset.

Varför lade Peugeot ned 108:an?

Peugeot slutade tillverka 108 eftersom de sålde fabriken där bilen byggdes. När SUV:er och crossovers började ta över den globala bilmarknaden beslutade Peugeot dessutom att fokusera sin uppmärksamhet på crossovers och SUV:er och det fanns helt enkelt inget behov av att ha både Peugeot 108 och Peugeot 208.

Peugeot behöll därför 208 och flyttade sina resurser till att tillverka nya mindre crossovermodeller som 2008 och resten av serien.

Är Peugeot 108 bättre än Citroen C1 och Toyota Aygo?

Dessa tre bilar är otroligt lika varandra, vilket är helt logiskt eftersom de är byggda på samma plattform. Hur som helst är de inte likadana eftersom Aygo verkar vara en mer pålitlig bil än de andra två, vilket är anledningen till att den är den bästa bilen i den här gruppen. Det är också den modernaste bilen i denna grupp och den enda som fortfarande kan köpas helt ny.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts