Är Peugeot 107 en bra bil?

Peugeot 107

Peugeot 107 brukade vara den minsta hatchback i Peugeots sortiment vilket innebär att Peugeot slutade med den 2014 då den ersattes av 108 som bar den facklan fram till 2021 då hela Peugeot ”100”-serien avslutades för att bättre kunna fokusera på den något större 208. Så, är Peugeot 107 en bra bil?

107 är en bra bil av några olika skäl. Först och främst kommer den med Toyota-köpta motorer som inte är de bästa och mest kraftfulla motorerna i världen men som kan hålla länge om de underhålls ordentligt. Designmässigt är 107 verkligen inget att skryta hem om eftersom det bara är en liten relativt åldrad hatchback.

Peugeot var inte särskilt angelägna om att designa karaktärsfulla bilar när 107 kom ut, vilket också översätts till interiören. Körupplevelsen är faktiskt ganska underhållande eftersom 107:an är riktigt lätt och den är jämförelsevis smidig. Tillförlitligheten verkar vara bra vilket gör att 107:an borde kunna hålla länge.

Värdemässigt kan du numera få en sådan här för skitbilligt nuförtiden, men det är bättre att spendera lite mer för att hitta en bil som inte misshandlats under hela sitt liv. Praktiken är urusel eftersom 107:an inte har något utrymme i bagageluckan och inget utrymme för bokstavligen något annat än föraren i framsätet.

Peugeot 107 – Drivlinan

107 erbjuds med ett val av två motorer, antingen en 1.0L inline 3-cylindrig bensinmotor med 69hk och 68lb-ft vridmoment eller en dieseldriven 1.4L HDi-motor med 54hk och 95lb-ft vridmoment. De flesta modellerna levereras med en rudimentär 5-växlad manuell växellåda och en uppsättning med tre pedaler, men en 5-växlad 2-Tronic-växellåda fanns som tillval.

  Allt om 2023 Peugeot e-Partner

Kraften skickas endast till framhjulen och bilen ska kunna ge cirka 45-55MPG för bensinmodellen och upp till 60MPG för dieselvarianten. 107 väger under 1 900 lb eller 860 kg vilket gör att den egentligen inte behöver så mycket kraft för att ta sig fram. Vridmomentet på 95lb-ft med dieselmodellen är utan tvekan den bästa versionen att välja.

Peugeot 107 – Design och körning

Man behöver inte vara designexpert för att se att de som designade 107:an egentligen inte brydde sig så mycket om att få bilen att se minnesvärd ut. Den ser ut som vilken annan Peugeot som helst från den tiden, vilket innebär att den inte ser ut som mycket. Interiören är samma historia men är ergonomiskt sett en riktigt bra plats att vara på eftersom allting är inom perfekt räckhåll och är funktionellt.

Körupplevelsen är underhållande eftersom den lilla 107:an är smidig och kvick och kan placeras genom smala trafikluckor som en pil. Den håller sig förvånansvärt platt i kurvorna, men du kommer inte att skjuta en sådan eftersom den är så liten att den känns obekväm. Den är också relativt tyst och bekväm också.

Peugeot 107 – Tillförlitlighet och vanliga problem

107 anses allmänt vara en pålitlig bil, vilket innebär att den bör stå sig väl om du tar väl hand om den. Motorn har visserligen en del hicka när det gäller tomgångsregleringsventilen eller katalysatorn, men underhåll i rätt tid bör kunna antingen lösa detta proaktivt eller minimera motgångarna.

  Allt om 2023 Peugeot e-308

Servostyrningspumpen kan gå sönder, batteriet kan tömmas ganska snabbt, mätarna på instrumentbrädan kan gå sönder, avgaserna kan rosta, och dörr- och bagagekompressortätningarna kan också släppa in vatten. Om du är ute efter ett välanvänt exemplar ska du därför se till att kontrollera dessa.

Peugeot 107 – värde och praktiska egenskaper

Du kan köpa en Peugeot 107 för lite eller inga pengar nuförtiden eftersom avskrivningarna verkligen har tagit ut sin rätt på 107:an. Det är också en så liten bil att marknaden inte finns för äldre subkompakta bilar. När det gäller utrymme har 107:an inget. I framsätena får en större vuxen plats, men baksätena är dåliga. Du kan få 107:an med antingen 2-dörrar eller 5-dörrar, men det gör inte så stor skillnad.

Bagageutrymmet är litet och inte överdrivet användbart, men bakluckan gör det tillgängligt. Det är inte en bil avsedd för långväga resor, men det är en bra bil för normal interstadskörning.

FAQ-avsnitt

Är Peugeot 107 en bra bil att köpa?

Tja, om du vill ha en subkompakt cityhatchback som är prisvärd att köpa och prisvärd att underhålla, ja, då är 107 verkligen ett bra köp. Det är också en ganska pålitlig och effektiv bil, vilket innebär att dina totala kostnader kommer att hållas på ett minimum.

Se dock till att testa bilen i förväg eftersom många människor sannolikt kommer att irritera sig på utrymmet, eller bristen på utrymme när det gäller 107:an. 108 är något bättre, men 208 bör vara en utgångspunkt för alla som är över 1,75 meter och särskilt de som ofta har passagerare i baksätet.

  Vanliga problem med Peugeot 107

Är Peugeot den nya 107:an?

Nej, det är den inte. 208 har funnits ute ett bra tag och var tänkt att passa in mellan ”100”-serien (106, 107, 108) och Peugeot ”300”-serien (306, 307, 308). Detta innebär att 208 är jämförelsevis större och fortfarande tillverkas jämfört med 106, 107 och 108 som lades ner helt och hållet redan 2021. Det sägs att Peugeot sålde fabriken till Toyota där bilarna i ”100”-serien byggdes.

Hur säker är Peugeot 107?

För en så liten bil förväntar man sig att den ska vara dålig, och det är den typiskt sett. 107:an fick 3 av 5 stjärnor av EURO NCAP som är den mest kända europeiska organisationen för krocktester. NCAP menade att 107 inte är så bra när det gäller vuxenskydd och fotgängarskydd medan barnskydd och säkerhetsassistansfunktioner är okej.

107 har ingen knäairbag, ingen sidobäckenairbag, ingen bältespåminnelse och de bakre passagerarna får knappt ens en bakre huvudkudde.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts