Är Peugeot Rifter en bra bil?

Peugeot Rifter

Peugeot Rifter är en MPV som först avslöjades 2017 och den är baserad på samma plattform som den lika populära Citroen Berlingo och många andra liknande Stellantis-ägda modeller. Rifter är nu i sin andra generation som är förvånansvärt modern då den även erbjuder elbilsversioner. Så är Peugeot Rifter en bra bil?

Peugeot Rifter är en riktigt bra bil eftersom det är en modern, praktisk, trevlig att köra och ganska prisvärd kombibil som vanligen används både privat och kommersiellt. Peugeot har lyckats sälja många av dessa under åren vilket understryker att Rifter verkligen är en riktigt bra bil för vad den är gjord för att göra.

Motorerna som erbjuds är bland annat bensin-, diesel- och elmotorer vilket innebär att alla kan hitta vad de söker med Rifter. Designen är inte särskilt spännande eller attraktionssökande, men det är att vänta från en bil som denna. Å andra sidan är interiören i Rifter faktiskt riktigt trevlig.

Körupplevelsen är inget att skryta om medan tillförlitligheten verkar vara ganska hygglig. Värdemässigt får du mycket bil för pengarna medan praktiska egenskaper är så bra som de kan vara eftersom Rifters huvudfokus är att vara praktisk och med bra utrymmeshantering.

Peugeot Rifer – Drivlinan

Peugeot Rifter finns med några olika drivlinor som inkluderar bensin-, diesel- och elversioner. Den enda bensinmotorn som finns tillgänglig är den 1,2L PureTech 3-cylindriga radmotorn, men den finns i två steg som inkluderar en 110 hk och en 130 hk variant beroende på dina behov.

  Är Peugeot 2008 en bra bil?

Dieselmotorn 1.5L BlueHDi finns också tillgänglig för Rifter, och den kommer också i två inställningsnivåer som inkluderar en 100 hk-modell och en 130 hk-modell. Slutligen måste vi också nämna e-Rifter som använder sig av det välkända 50 kWh-batteriet från Stellantis som ger cirka 180 mils räckvidd och 136 hk med en 20-80 % snabbladdning DC 100kW på cirka 25 minuter.

Rifter levereras som standard med manuell växellåda och framhjulsdrift, men du kan uppgradera till en automatisk växellåda om du så önskar. På det hela taget är Rifter en väl avrundad MPV som har en riktigt bred motorpalett som borde räcka till de flesta.

Peugeot Rifter – Design och körning

Vi kan alla hålla med om att Rifter inte kommer att vända några huvuden när den rullar förbi eftersom den ser ganska enkel och anspråkslös ut, vilket är lite konstigt för dagens Peugeot-modeller som ser mycket mer vågade ut än så här. Detta är dock en MPV och de flesta MPV-köpare köper dem inte för att visa upp sig. Å andra sidan är interiören i Rifter en riktigt trevlig plats att vara på.

Körupplevelsen är säker och stabil, men det finns en hel del svängningar i kurvorna. Rifter är inte överdrivet sportig, vilket är väntat eftersom Peugeot aldrig har avsett att den ska vara det. Det är en följsam och relativt bekväm liten skåpbil, inget mer än så.

Peugeot Rifter – Tillförlitlighet och vanliga problem

Rifter verkar klara sig bra på tillförlitlighetsavdelningen eftersom det inte finns alltför många allvarliga problem att tala om. Dessa måste underhållas korrekt när det behövs, annars kommer de att uppleva massor av problem, varav vissa kan vara skadliga för bilens viktiga system.

  Allt om 2023 Peugeot e-308

De vanligaste problemen är bland annat problem med en felaktig handbroms som ibland kan släppa taget. Styrsystemet kan också misslyckas på grund av problem med rattstången och däckstängerna. Bränslet kan läcka genom bränslepumpen och slangarna medan säkerhetsbälten och motorn också kan få problem med bristande fasthållning och bristande kraft.

Peugeot Rifter – värde och praktiska egenskaper

Du kan räkna med att betala mellan 25 140 – 29 630 pund för Rifter, vilket är ett bra pris med tanke på hur mycket utrymme du får och att den har en elektrisk drivlina. Begagnade exemplar kan ofta tanka i värde om de får många mil på klockan för snabbt, vilket är att vänta eftersom dessa inte nödvändigtvis är så åtråvärda.

Praktiken med Rifter är sannolikt en av dess starka sidor eftersom den inte saknar utrymme både i sitt- och lastavdelningen. Den långa versionen av Rifter kan sitta upp till sju personer utan problem, sikten är utmärkt tack vare ett kort överhäng framtill.

FAQ avsnitt

Är Peugeot RIfter en lyxig bil?

Vissa anser att även om Rifter erbjuder en trevlig interiör saknar den sofistikering jämfört med några av sina rivaler som den nya VW Caddy. Som sådan är Rifter långt ifrån en lyxbil, men verkligheten är att det här segmentet ändå inte är utformat med lyxbilar i åtanke.

Som sådan erbjuder Rifter en ganska sammanhängande och slutgiltig upplevelse som en bil från ekonomisegmentet, men den är långt ifrån en lyxbil.

  Allt om 2023 Peugeot 2008

Är Peugeot e-Rifter bättre än Rifter?

Det beror på ditt specifika användningsscenario. Om du är en person som tenderar att tillbringa större delen av din tid i staden för att göra körningar och pendla, och du har en plats att parkera och ladda bilen på, är e-Rifter ett mycket bättre val eftersom den kommer att vara billigare att leva med, billigare att försäkra, mer tillförlitlig och du kommer säkert att uppskatta att ha 100 % av kraften under din högra fot omedelbart.

Om du å andra sidan inte är ett fan av elbilar och du inte har infrastrukturen för att stödja dem, är du bättre ute med den vanliga Rifter som erbjuder en betydligt längre räckvidd med en full tank med diesel eller bensin.

När kommer den nya Peugeot Rifter ut?

Peugeot Rifter har fått en uppdatering för modellåret 2022 vilket innebär att den troligen kommer att förbli oförändrad de kommande 2-4 åren. Efter det kommer Peugeot att komma ut med en ny version av RIfter om det är rimligt. Om det gör det är det troligt att nästa generations Rifter kommer att vara en elbil och en bensinhybrid med inga dieselmotorer längre.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts