Vad är det billigaste sättet att byta ut en Porsche-nyckel?

Det finns några olika sätt att ersätta en förlorad/skadad nyckel beroende på hur snabbt du vill ha det, hur billigt du vill ha det och hur originellt du vill ha det. Det första och säkraste sättet är att gå direkt till en Porsche-återförsäljare och be om en ny nyckel, men det är också det dyraste alternativet.

Det är inte bara det dyraste alternativet, utan också det som tar längst tid. Å andra sidan kan du kanske kontakta en erfaren låssmed som har hyfsad erfarenhet av att arbeta med avancerade bilnycklar. De kan byta ut nyckeln mycket snabbare och mycket billigare.

Det beror också på vilken typ av Porsche du äger. Om du äger en äldre Porsche-modell som använder en standardnyckel med stålblad är det enklaste och billigaste du kan göra att helt enkelt kontakta en erfaren låssmed. Om din Porsche däremot använder sig av nyckellösning via en nyckelknippa är detta lite svårare.

Vissa låssmeder kan fortfarande hjälpa dig, men endast om de använder originaldelar. Om du däremot vill behålla värdet på din bil ordentligt bör du välja att byta ut den hos en återförsäljare eftersom det är det säkraste alternativet av alla.

Nyckelfunktioner vs stålbladsnyckelbyten

Som vi nämnde i början är det inte nästan samma sak att byta ut en nyckelknippa och en nyckel med stålblad. En nyckel med stålblad kan enkelt smidas utan att behöva programmeras, vilket innebär att detta är det enklaste och billigaste sättet att få en helt ny nyckel.

Att byta ut en nyckelknippa är dock en helt annan historia, särskilt om din Porsche har nyckellös start- och nyckellös go-funktionalitet. Eftersom dessa system fungerar trådlöst måste du skaffa alla originaldelar som måste programmeras specifikt för din bil.

  Är en Porsche Boxster en bra daglig förare?

Detta är något som måste göras i enlighet med Porsches tillverkningsstandarder, annars är det meningslöst. Vissa låssmeder kan faktiskt också göra detta åt dig, men de måste använda Porsche-originaldelar.

Det finns sätt hur man kan tillverka en nyckel även utan Porsche-originaldelar, men detta är osäkert och kommer sannolikt att hämma din bils återförsäljningsvärde. Sälj inte ooriginala Porsche-nycklar som originalnycklar eftersom de aldrig är lika säkra som ursprungliga Porsche-nycklar är.

Byte av Porsche-nyckel hos en låssmed

Du måste komma ihåg att Porsche aldrig kommer att gå med på att du byter ut din nyckel hos en låssmed. De kommer att kunna se när du tar din bil till service att du inte använder en originalnyckel. Även om du använder originaldelar finns det fortfarande en stor chans att de märker det.

Därför är det aldrig en bra idé att rekommendera någon att byta ut sina nycklar någon annanstans än hos en bilhandlare. Bilnycklar fyller en viktig funktion eftersom de ger tillträde till bilen och gör det möjligt att köra iväg bilen när som helst.

Om du äger en äldre Porsche-modell och du helt enkelt bara vill att den ska fortsätta att köras kan en låssmed vara mer meningsfull. Detta innebär också att en Porsche-nyckel med stålblad inte kräver originaldelar och i verkligheten är detta inte alls lika osäkert som en ooriginal nyckelknippa.

Byte av Porsche-nyckel hos en återförsäljare

Att byta ut en Porsche-nyckel hos en återförsäljare kostar mer pengar och det tar längre tid att slutföra. De kommer sannolikt att beställa en helt ny nyckel direkt från fabriken, skicka den till återförsäljaren och någon kommer sedan att programmera den så att den fungerar med din bil.

  Vad är en 7-växlad Porsche Doppelkupplung?

På så sätt kommer du att kunna sälja bilen med alla originalnycklar och allt är bra för världen. Om du å andra sidan försöker tillverka en nyckel från ooriginaldelar hos din lokala låssmed är du aldrig riktigt säker på att nyckeln kommer att fungera eller om nyckeln är säker.

Med tanke på att Porschar stjäls till höger och vänster är det bättre att bara gå via återförsäljaren eftersom du inte kommer att byta ut nyckeln mer än en gång. Verkligheten är att du bör göra det en gång och vara klar med det.

FAQ-avsnittet

Hur mycket kostar en ny Porsche-nyckel hos en återförsäljare?

Det beror på modellen och vilken typ av nyckel den använder. Om du äger en äldre Porschemodell som använder en vanlig nyckel med stålblad, kan du räkna med högst några hundra dollar. Om du däremot behöver en ny nyckelknippa som också måste programmeras om kommer det att kosta dig mellan 200 och 1100 dollar beroende på reservdelspriser, reservdelstillgång och arbetskostnader.

Om din nyckel är trasig och den bara behöver repareras kan du bara ta den till en Porsche-återförsäljare och de kan fixa den åt dig på nolltid. Kostnaderna för att laga en Porsche-nyckel beror på vad som är fel med den, men det är säkert att säga att det inte kommer att kosta mer än att helt byta ut den.

  2022 Audi Q5 vs Porsche Macan

Hur mycket kostar en ny Porsche-nyckel genom en låssmed?

Det beror på vilken typ av nyckel det rör sig om, tillgången på delar och om delarna är originaldelar eller inte. Ibland kan en låssmed byta ut hela låset, vilket naturligtvis kommer att kosta mycket mer. Om du å andra sidan bara behöver en vanlig stålnyckel med blad, får du räkna med cirka 30-80 dollar.

Om du vill byta ut din Porsche-nyckelknapp genom en låssmed bör du kunna få ett bättre pris än hos återförsäljaren. Det är dock alltid bättre att gå via återförsäljarens väg om du vill behålla din bils värde och hålla den så säker som möjligt.

Stjäls Porsche ofta?

Porschar är faktiskt ett ganska populärt val för tjuvar vilket innebär att en Porsche med en ooriginal nyckelknippa som lätt kan scannas inte är det bästa du kan göra. Om du säkrar din Porsche mot stöld samtidigt som du använder en icke-original Porsche-nyckelknapp är chansen stor att du inte kommer att kunna lösa in din försäkring om din bil verkligen blir stulen.

Detta är helt enkelt inte värt det, så gå bara via återförsäljarens väg eftersom de flesta människor kommer att behöva en ny bilnyckel en gång i livet.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts