2022 Audi Q5 vs Porsche Macan

Audi Q5 2022 är en av de mest populära Audi SUV:erna av en anledning. Den erbjuder en perfekt balans mellan utrymme och storlek samtidigt som den erbjuder allt du förväntar dig av en Audi. De toppmodellerade SUV:erna Q7 och Q8 är mycket dyrare och är enorma medan Q3 inte är lika högkvalitativ samtidigt som den är trång på insidan.

Porsche Macan bygger på samma plattform som Q5, men Macan är till 100 procent en äkta Porsche eftersom den är den mest dynamiska och körglada kompakta lyxiga SUV:n på marknaden, bortsett från Alfa Romeo Stelvio, förstås.

Q5 känns mycket mer seniorvänlig eftersom den är skräddarsydd för komfort, användarvänlighet och praktiska egenskaper, medan Macan känns mycket ungdomligare, mer spännande och mer engagerande att köra. Det är säkert att säga att båda dessa kompakta lyxiga SUV:er är fantastiska, men Macan verkar erbjuda mycket mer.

Detta kommer inte som någon överraskning eftersom Macan börjar cirka 10 000 dollar mer, men prisskillnaden kan verkligen vara motiverad för dem som letar efter en kompakt och dynamisk SUV som klarar både slingrande vägar och skolkörningar samtidigt som den behåller ett mycket bättre värde efter några års användning.

2022 Audi Q5 – Den bästa familje-SUV:n från Audi

Audi Q5 2022 börjar på 43 300 dollar för 45 TFSI, 54 600 dollar för hybriden 55 TFSI e och 63 300 dollar för SQ5. Basmodellen 45 TFSI får en 2,0 l fyrcylindrig motor med 245 medan 55 TFSI e får samma motor men dessutom med en elmotor som ger sammanlagt 362 hk.

  2022 Mercedes EQS vs Porsche Taycan

Den toppmodellen SQ5 får en härlig komprimerad V6 med 350 hk som kan driva SQ5 från 0-60 mph på cirka 5 sekunder. 55 TFSI e erbjuder visserligen mer kraft på pappret, men SQ5 slår 55 TFSI e 0-60mph på cirka 0,3 sekunder.

Alla Q5-modeller kommer med Audis legendariska Quattro AWD och Audis pålitliga S-Tronic-växellåda. Designmässigt ser Q5 dämpad, stilren och högklassig ut. Modeller utrustade med S-Line-paket ser lite mer sportiga och spännande ut, men inte alls lika spännande som Macan.

Q5 känns bekväm att köra eftersom den inte tycker om att köras aggressivt. Q5 erbjuder också lite mer utrymme än Macan.

2022 Porsche Macan – Den mest dynamiska kompakta lyxiga SUV:n

Porsche Macan börjar på 54 950 dollar för instegsmodellen med 2,0 liter fyrcylindrig cylinder med 261 hästkrafter. Macan S börjar på 65 400 dollar och den kommer med en twin-turbo V6, 375 och Porsches fantastiska PDK-växellåda. Macan GTS kostar 79 900 dollar och den kommer också med samma motor, men effekten är upphöjd till 434 hk.

Porsche har ännu inte offentliggjort 2022 års Turbo Macan, men det är säkert att Macan Turbo kommer att kosta mer än 80 000 dollar och kommer troligen att erbjuda minst 450 hk. Alla Macan-modeller kommer också med AWD och Porsche PDK-växellådan är en av de bästa DCT-växellådorna på planeten och 0-60 mph-tiderna är snabbare än SQ5 för alla modeller utom för Macan i instegsmodellen.

Macan ser ut och känns mycket mer spännande eftersom den är gjord för en mer prestationsinriktad förare. Interiört känns Macan av högre kvalitet medan designen är trevlig, men den är inte lika tekniskt avancerad som den i Q5. Macan kommer ännu inte med ett helt digitalt instrumentkluster.

  Varför är Porsche så opålitliga?

På det hela taget känns Macan mycket mer dynamisk och roligare att köra samtidigt som den är lika bekväm som Q5. Macan är inte lika rymlig eller familjevänlig som Q5 eftersom Q5 prioriterar dessa faktorer.

Slutsats – Macan är en bättre bil

Audi Q5 är en härlig bil att resa i och knappast någon kan säga emot. Men Macan känns helt enkelt mer engagerande, mer speciell samtidigt som den också erbjuder material av högre kvalitet, ett mer premiummärke och en snyggare exteriördesign.

Macan kan fås med motorer på över 400 hästkrafter som är trimmade för prestandakörning medan den toppmodellen SQ5 egentligen inte är så dynamisk eller spännande. Q5 är en bättre familje-SUV eftersom den känns tystare i högre hastigheter, särskilt jämfört med Macan-modeller med större fälgar.

Q5 är också rymligare och effektivare, vilket får oss att föreslå att du ska köpa Q5 om du vill ha en familje-SUV som gör allting bra i alla avseenden. Macan känns dock som en mer premiumprodukt, den har mer karaktär, är mycket mer åtråvärd samtidigt som den håller sitt värde mycket bättre.

FAQ-avsnitt

Är Audi Q5 effektivare än Porsche Macan?

Audi Q5 är faktiskt effektivare än Macan över hela linjen, både på grund av att den har mer ekonomiska motorer och på grund av att den kan fås med en hybriddrift. Du kan inte köpa en hybrid-Macan och det verkar som om Porsche planerar att lägga ner ICE Macan-modellerna för att ersätta dem med en komplett EV.

  Vilket är det bästa Audi TT-avgasröret?

För att ge en liten bild av sammanhanget: Macan på instegsnivå har en hastighet på 21 MPG, medan Q5 på instegsnivå har en hastighet på 25 MPG. Dessa skillnader kanske inte är lika överdrivna, men de tenderar att bli progressivt större med dyrare modeller.

Är Porsche Macan mer eftertraktad än Q5?

Porsche Macan är verkligen mycket mer eftertraktad än Q5 eftersom den sannolikt är den mest eftertraktade kompakta lyxiga SUV:n som finns. Detta beror på att Macan erbjuder ett mer premiummärke och att den känns mycket mer speciell att köra.

Yngre kunder uppskattar bilar som Macan mycket mer och det är därför Macan verkar samla mycket mer intresse än Q5. Dessutom tenderar de som köper Q5 att behålla dem längre jämfört med de som köper Macan.

Håller Porsche Macan bättre värde än Audi Q5?

Som nämnts är Porsche Macan ganska mycket dyrare jämfört med Q5, men Q5 tenderar att förlora värde mycket snabbare än Macan. Detta innebär att Macan borde kunna behålla sitt värde bättre, vilket i slutändan kan leda till en billigare ägarupplevelse efter några användningstillfällen.

Macan är en riktig värdemästare när det gäller värdebevarande även om den kostar mycket mer från början.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts