Problem med växellådan i VW Arteon

VW Arteon Problem

Volkswagen Arteon är en snyggare, ungdomligare och sportigare version av den utgående Volkswagen Passat och är för närvarande den bästa sedanen som VW tillverkar. VW Arteon följer i fotspåren av den nedlagda VW CC som tog Passat och gjorde den mer intressant. Denna trend kan ses i hela bilindustrin med Audi A6/A7, BMW 5/6-serien och Mercedes E/CLS-Klass.

Även om vi skulle kunna spendera en hyfsad tid på att prata om 4-dörrars kupéer, kommer vi faktiskt att fokusera på VW Arteons växellådsproblem som ibland kan göra det irrelevant om bilen ser bra ut eller inte. VW Arteon använder den välbekanta DSG-växellådan med dubbelkoppling som du brukar hitta på de flesta VW-modeller nuförtiden.

Det första problemet som vi kommer att nämna är att DSG-lådan vägrar att lägga in backväxel/6:e växeln helt och hållet. Andra är problem med kopplingen, mekatroniska problem eller när växellådan blir lat/hård att växla. Det är viktigt att komma ihåg att en väl underhållen DSG kan hålla länge, men om du inte underhåller den tillräckligt kommer den att gå sönder.

Om du är på marknaden för en begagnad Arteon bör du därför se till att göra en inspektion före köpet, eftersom det sannolikt kommer att berätta om växellådans skick.

Växellådan vägrar att lägga in backväxel/6:e växeln

De flesta automatiska växellådor är inte främmande för växlingsproblem eftersom dessa har varit vanliga med automatiska växellådor i årtionden. Problemet är att orsakerna till att de inträffar tenderar att vara olika. Med VW DSG-växellådan beror de främsta orsakerna till att växellådan vägrar att lägga in backväxeln eller den sjätte växeln på problem med backväxelväljaren eller reglaget/gaffeln.

  Kommer det att finnas en VW Passat 2023?

Symptomen är bland annat slipande ljud när man försöker koppla in backväxeln eller felkoder som visar 06293 eller 01851. För att lösa dessa måste du demontera växellådan och byta ut antingen lagret eller gaffeln. Vissa har sagt att dessa problem kan orsakas av att små metallbitar fastnar i växelväljaren, om så är fallet kommer du lätt att kunna lösa det när du öppnar växellådan.

Kopplingsproblem

Kopplingen är den centrala punkten i alla växellådor, vilket innebär att en felaktig koppling innebär en felaktig växellåda. DSG-kopplingen är uppbyggd av två designskivor som är sammanlänkade av en enda enhet. DSG-enheter är ofta ökända för att vara lite ryckiga i stop-and-go-trafik, vilket är det som vanligtvis belastar kopplingen ytterligare.

Kopplingarna kan också glida och kämpa för att behålla greppet vilket leder till effektförlust. De värsta DSG-kopplingsproblemen är förknippade med att systemet upplever en högljudd smäll och stänger av motorn. För att åtgärda dessa måste du oftast byta ut kopplingarna mot helt nya eftersom det är det mest pålitliga sättet att åtgärda detta långsiktigt.

Mekatroniska problem

De två tidigare problemen med VW Arteons växellåda är vanliga, men mekatroniska problem kan ofta ta hem kakan som de vanligaste DSG-problemen man kan stöta på. Dessa inkluderar läckor i transmissionen som sannolikt kommer att kräva en fullständig ombyggnad eller byte av mekatroniken. Transmissionsstyrenheten kan också gå sönder och kommer också att behöva bytas ut.

  Allt om den helelektriska Volkswagen ID. Buzz

Lågtrycksläckor är lika vanliga som högtrycksläckor, vilka båda verkligen är ett problem. Det bästa sättet att närma sig att åtgärda det här problemet är att skanna bilens ECU för eventuella felkoder innan man tar bort växellådan eftersom det finns många tänkbara bovar för det här problemet.

Växellådan är trög och svår att växla

Den sista gruppen av problem som vi kommer att nämna är relaterade till hur en grov DSG-enhet tenderar att fungera. Problem som att den är ryckig vid trepunktsvängar eller vid körning i stop-and-go-trafik är vanliga med Arteon och det är också problem när transmissionen är riktigt svår att växla.

Slitna kopplingspaket är sannolikt orsaken till att bilen är ryckig medan intermittent DSG-löshet oftast är en normal företeelse. Men om dessa problem kvarstår bör du se till att inspektera vätskenivåerna eller solenoidens tillstånd eftersom förorening av transmissionsoljan är känd för att orsaka dessa problem.

FAQ-avsnitt

Är VW DSG en bra växellåda?

Volkswagens DSG-växellåda är en av de bästa pendlingsväxlar du kan få på en modern bil. DSG är vanligtvis riktigt snabb att reagera, effektiv och konsekvent i hela bilens varvtalsområde. Det är en växellåda som används på ett stort antal VAG-produkter som inkluderar VW, Audi, Seat, Skoda och olika andra märken.

De dåliga sakerna är sannolikt att växellådan är känd för att vara inneboende ryckig vid manövrering i låga hastigheter och att den ibland kan kännas lite lat när man kopplar in kick down. De goda sakerna med DSG är att det är en ganska robust enhet för en DCT och att den är snabb att växla och bidrar till bilens totala effektivitet.

  Vanliga problem med Volkswagen ID.4

Är VW Arteon en bra bil?

Volkswagen Arteon är verkligen en riktigt bra bil eftersom den kombinerar det praktiska och användbara hos en VW Passat med ett paket som är mycket mer lockande på flera sätt än ett. Den erbjuder relativt potenta och sofistikerade motorer medan den övergripande designen är fantastisk både inifrån och ut.

Den kanske inte känns lika sportig som den ser ut, men VW gjorde det med flit eftersom man vet att de flesta som köper VW Arteon vill ha en följsam, bekväm och behaglig körupplevelse. Om du vill veta mer om varför Arteon är en så bra bil kan du klicka här.

Är VW Arteon pålitlig?

VW Arteon är en ganska pålitlig bil eftersom den lyckas bli ännu bättre med den senaste faceliftade modellen. Trots detta lider Arteon av några anmärkningsvärda problem som kan påverka din totala ägarupplevelse.

Men om du tar väl hand om Arteon och gör alla service- och underhållsnödvändigheter när det är tänkt finns det ingen anledning till att Arteon inte skulle kunna hålla en hyfsad tid.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts