Kommer det att finnas en VW Passat 2023?

Volkswagen Passat

Volkswagen Passat är en av de mest populära Volkswagen-modellerna och en av de bästa familjebilarna man kan köpa för pengar. Den allra första Passat-modellen introducerades 1973 och har sedan dess gett upphov till 8 olika generationer. Hur som helst förändras tiderna och VW Passat kan komma att ta slut mycket snart.

För att svara på huvudfrågan kommer det att finnas en Passat 2023, men vissa förändringar kommer att ske. Till att börja med kommer en sedanversion av Volkswagen Passat sannolikt att upphöra av några olika skäl och du kommer endast att kunna köpa VW Passat Variant (kombiversion).

Anledningen till att sedanen läggs ned är att Volkswagen Arteon finns och att det inte finns något behov för VW att tillverka två riktigt likadana och lika stora sedaner. Dessutom lever vi i en tid av SUV:er och crossovers, vilket är anledningen till att försäljningen av sedaner minskar i allmänhet. Den kommande VW ID. AERO kommer också att fylla Passats skor på elbilsmarknaden.

Det finns helt enkelt inget behov av Passat eftersom den inte kan matcha Arteon och eftersom VW ID. AERO finns. Vi kommer troligen också att få se vissa förändringar med den nya Arteon-utbudet för att göra den ännu mer konkurrenskraftig.

Är Volkswagen Passat en bra bil?

Volkswagen Passat är faktiskt en riktigt bra bil av många skäl. Till att börja med är det en bil som erbjuder bekväma sittplatser för upp till fem passagerare samtidigt och den erbjuder en klassledande bagagestorlek. Det är en riktigt säker bil överlag eftersom den har fått ett stjärnigt 5-stjärnigt säkerhetsbetyg både hos EuroNCAP och det USA-baserade IIHS.

  Vanliga problem med Volkswagen Lupo

Prismässigt placerar sig Volkswagen Passat under Audi A6, BMW 5-serien, Mercedes Benz E-klass och Volvo S90, där den lyckats sälja bäst. Dessa fyra premiumsedaner är dyrare, men erbjuder också mycket mer när det gäller lyx, komfort, praktiska egenskaper och teknik.

Volkswagen Passat är också en bil som finns i många olika motorvarianter som inkluderar dieselmotorer med en effekt som varierar mellan 116 och 240 hk. Den 4-cylindriga 2.0LTDI-motorn med 240 hk är en av de mest kraftfulla diesel-4-cylindriga motorerna genom tiderna, men den lyckas också erbjuda imponerande MPG.

Tillförlitligheten och de totala driftskostnaderna är också riktigt bra för en bil av den här storleken. På det hela taget är Volkswagen Passat en riktigt bra bil eftersom den erbjuder en väl avrundad upplevelse som sannolikt kommer att tillfredsställa 99 % av köparna där ute.

Är Volkswagen Arteon och Volkswagen ID. AERO värdiga ersättare till Passat sedan?

Enligt VW är de det definitivt. Vi måste dock inse att Volkswagen inte skulle upphöra med en bil som har funnits sedan 70-talet om de inte är 100 procent säkra på dess ersättare. Arteon är en av de snyggaste bilarna som VW någonsin tillverkat från utsidan, men på insidan är den praktiskt taget identisk med Passat, vilket också är anledningen till att detta är logiskt.

Arteon och Passat delar en massa delar med varandra, bland annat motorerna, växellådan, chassit och i stort sett alla andra mekaniska komponenter som finns. Arteon ser helt annorlunda ut, men underifrån är det bara en vanlig Passat.

  VW mot Mercedes: Tillförlitlighet

VW ID. AERO däremot är en bil som tillverkas på den nya elbilsplattformen MEB och är därmed en helt separat produkt. VW vet att det inte är vettigt att ha tre sedvaner i sitt sortiment samtidigt, särskilt när sedvaner inte är så populära till att börja med.

Är försäljningen av sedaner på väg att minska?

Ja, försäljningen av sedaner minskar snabbt över hela linjen, vilket lockat många stora biltillverkare att minska sitt utbud av sedaner till förmån för SUV:er och crossovers. Ford Mondeo var en av de viktigaste rivalerna till Volkswagen Passat, men den lades ned tillsammans med alla andra sedaner som Ford tillverkar.

Anledningen till att sedans minskar är dels att folk helt enkelt tycker mer om SUV:er och crossovers, dels att de inte är lika säkra som SUV:er. Visst är alla bilar i dag mycket säkrare än vad de var för några decennier sedan, men det är mer än sju gånger större risk att dö i en bil än i en SUV.

SUV:er, crossovers och elbilar håller på att bli de mest populära bilarna på planeten, vilket är anledningen till att många biltillverkare (inklusive VW) måste ompröva sina sortiment. VW gjorde det och beslutade att dumpa Passat-sedanen eftersom det helt enkelt inte är tillräckligt ekonomiskt förnuftigt att hålla fast vid tre liknande sedans samtidigt.

FAQ-avsnitt

Erbjuder Volkswagen några andra sedans än Arteon, Passat och ID? AERO?

Ja, du kan köpa Volkswagen Jetta som är den minsta VW-sedanen på marknaden, men förutom Jetta finns det inga andra tillgängliga sedans med VW-märke. VW brukade erbjuda Phaeton som firade sin 20-årsdag i år. VW planerade till och med att återuppliva Phaeton eftersom de gjorde en fungerande och körbar prototyp som också skrotades.

  Allt om Volkswagen ID. 4 Pro 4MOTION

Även om du inte kommer att kunna köpa många sedans från VW är VW fortfarande ett av de märken som erbjuder sedans överhuvudtaget, medan många amerikanska biltillverkare helt och hållet har dumpat sedans.

Är det vettigt att köpa en begagnad Volkswagen Passat?

Ja, en begagnad Volkswagen Passat är alltid ett bra val av några olika skäl. Till att börja med, om du köper den sista VW Passat-sedanen kommer du sannolikt att se att dess värde är stabilt under lång tid eftersom det är den sista Passat du kan köpa.

Dessutom erbjuder VW Passat det bästa förhållandet mellan värde för pengarna av alla befintliga familjeledans där ute. En relativt ny begagnad WV Passat kostar en hel del mindre än sina andra tyska rivaler.

Varför erbjuder VW fortfarande Passat Variant Estate?

Tro det eller ej, men de flesta familjer i Europa är intresserade av att köpa kombiversionen av Passat i stället för sedanvarianten, vilket är anledningen till att kombiversionen av Passat kommer att leva vidare. Arteon finns också i en kombiversion/skjutbromsform, men den säljer inte alls lika bra som kombiversionen av Passat.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts