Passar Audi-fälgar till Mercedes?

Mercedes-fälgar kan monteras på Audi. Men kan Audi-fälgar monteras på Mercedes?

Nej, Audi-fälgar passar inte på Mercedes-Benz, eftersom Mercedes har en större centrumborrning än Audi. För att montera Audi-fälgar på en Mercedes måste du därför ta med dig fälgarna till en mekaniker för att borra ut centrumborrningen innan du monterar dem på din Mercedes.

Audi centerborrning mäter cirka 57,1, medan Mercedes centerborrning är 66,5. Så för att montera ett Audi-hjul på en Mercedes måste mekanikern borra upp dess centrum till 66,5. Båda dessa bilar har dock samma feta mönster, nämligen 5X112. Det är alltså inte bultmönstret som är problemet utan centrumborrningen.

Beroende på dina Mercedes- och Audi-modeller kan du behöva ta hänsyn till andra faktorer, såsom hjulstorlek, däckstorlek och hjulavstånd. Dessa faktorer hjälper dig att veta om Audi-däcket med borrad mitt passar på din Mercedes.

Faktorer att tänka på innan du monterar en specialanpassad fälg

Bultmönster

De flesta lyxbilar på marknaden har ett bultmönster på 5X112. Audi och Mercedes är några av de lyxbilar som har detta bultmönster. Därför är det enkelt att montera ett Audi-fälg på en Mercedes om du borrar centrum för att matcha Mercedes centrumborrning.

Observera att en bils bultmönster består av två delar: antalet hjulbultar och hjulbultarnas centrumlinje. I det här fallet har Audi och Mercedes fem hjulbultar och diametern på hjulbultarnas mittlinje är 112 mm.

Diametern på hjuldubbarna mäts normalt på olika sätt, beroende på antalet hjuldubbar. Det är enkelt att mäta hjulbultar med jämna tal som 4, 6 eller 8. Det är bara att mäta från mitten av en hjulbult till mitten av den motsatta hjulbult.

  Vilka Mercedes har DISTRONIC PLUS

Att mäta hjulbultar med udda nummer är däremot helt annorlunda. Du måste mäta från mitten av en hjulbult till utsidan av den längst bort belägna hjulbult. Men eftersom både Audi och Mercedes har samma skruvmönster är mätningarna desamma.

Däckstorlek

Förutom bultmönstret måste du också titta på däckstorleken. Audi och Mercedes däckstorlekar varierar vanligtvis. I de flesta fall brukar Mercedes ha större däck än Audi. Du måste dock se till att mitten av däcken har rätt storlek jämfört med Mercedes. Om så inte är fallet kommer däcken inte att passa.

Eftersom de flesta Mercedes-däck är större än Audi-däck ska du se till att Audi-däcket som du sätter på Mercedes bara är en tum mindre. Om det är mindre än över 1 tum passar däcket inte och detta kommer att orsaka problem under körning.

Hjulstorlek

En annan sak som du måste titta på innan du monterar ett Audi-fälg på en Mercedes är hjulstorleken. För att veta om fälgen passar måste du kontrollera hjulets mått. Detta görs genom att mäta hjulets bredd och diameter.

Observera att hjulens dimensioner varierar från ett bilmärke och en bilmodell till en annan. Så även om Audi och Mercedes kanske har samma skruvmönster skiljer sig de flesta av deras fälgar i storlek. De flesta hjul har en diameter som ligger mellan 15 och 18 tum, medan bredden kan vara upp till 8 tum.

  Vilken är den smidigaste Mercedes SUV:n?

Hjulets offset

Det enklaste sättet att ta reda på om Audi-fälgarna passar på en Mercedes-Benz är att bestämma båda däckens offset. Offset definieras normalt som utrymmet mellan fälgens mittlinje och navets monteringsyta. Dessutom kan offset vara negativ, positiv eller noll offset.

Sportbilsälskare föredrar negativ offset, vilket gör att hjulet sticker ut utanför bilens kaross. Positiv offset däremot får hjulet att sitta in i bilen. Båda dessa offsets har sina nackdelar. Negativ offset kan få hjulet att gnugga mot bilen, medan positiv offset kan störa bromsar och fjädring.

Så innan du monterar Audi-fälgar med negativ eller positiv offset på din Mercedes bör du överväga deras för- och nackdelar, om du inte vill tillbringa mer tid i garaget.

FAQ

Vad är hjulens backspacing?

Hjulens backspacing mäts vanligtvis från hjulets monteringsnav till hjulets baksida. Detta anges i tum. Det är viktigt att notera att ju större bakre avstånd hjulet har, desto längre kommer det att sticka bakåt under bilen.

Har de senaste Audi-modellerna samma centrumborrning som Mercedes?

Ja, det gör de. De flesta av de senaste Audi-modellerna har 66,6 mm centrumborrning i stället för 57,1 mm. Dessutom har de också samma skruvmönster (5X112). Därför har det blivit lättare att montera Audi-fälgar på Mercedes.

Vad måste jag göra för att montera Audi-fälgar på Mercedes om offsenheten inte är densamma?

Mercedes har vanligtvis en offset på cirka 37 mm, medan Audi har en offset på cirka 45 mm. För att få Audi-fälgar att passa på Mercedes kan du behöva använda hjulspacers. Observera att skillnaden i offset alltid bör ligga inom 5 mm. För att Audi-fälgarna ska passa på din Mercedes bör de alltså ha en offset på mindre än 42 mm.

  Kommer Mercedes att göra en ny Gullwing?

Är 5X120-bultmönstret samma som 5X112-bultmönstret?

Nej, de är inte likadana. 5X120-bultmönstret har en större radie än 5X112-bultmönstret. Båda har dock samma antal hjulbultar, men skiljer sig bara åt när det gäller diametern på hjulbultarnas mittlinje.

Slutsats

Även om det är möjligt att montera Audi-fälgar på Mercedes är det inte lika enkelt som att montera Mercedes-fälgar på Audi. Detta beror på att Audi har en mindre centrumborrning än Mercedes. Därför kräver montering av Audi-fälgar på Mercedes att man borrar ut centrumborrningen på fälgen för att få den att passa.

Dessutom har båda dessa hjul ett 5X112-bultmönster, vilket underlättar för personer som vill byta ut Mercedes- mot Audi-fälgar. Du måste dock också ta hänsyn till däckstorlek, fälgstorlek och hjulavstånd.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts