Hur snabbt avskrivs bilar

Bilens värdeminskning är skillnaden mellan bilens penningvärde när du köper den och efter en viss tidsperiod, t.ex. 3 eller 5 år, eller när det är dags att sälja bilen. De flesta bilar på marknaden har en värdeminskning på upp till 20 % i det ögonblick du kör den, upp till 35 % efter det första användningsåret och upp till 60 % efter fem års användning.

Naturligtvis varierar dessa siffror drastiskt beroende på bilens märke och modell, körsträcka, slitage, utrustningslista, marknadsefterfrågan, bilsegmentet och så vidare. Vissa bilar i högre prisklasser värdeminskar snabbast, medan andra är kända för att till och med värderas med tiden.

Begagnade bilar, särskilt bilar som är mer än fem år gamla, värderas långsammast, medan vissa bilar som är 20 år och äldre ofta kan öka i värde. Hur som helst är bilens värdeminskning en av de viktigaste aspekterna som du måste ta hänsyn till när du köper en helt ny bil.

Det är värt att nämna att det finns specifika tips och tricks om hur man kan minimera värdeminskningen till en viss grad genom att hålla nere körsträckan, undvika onödiga modifieringar som inte kan göras ogjorda, ta hand om bilen och reparera den vid behov. Se till att välja rätt alternativ när du köper bilen eftersom detta är viktigt om du vill att din bil ska ha ett hyfsat återförsäljningsvärde.

Bilar som värderas långsamt – Högsta värdebevarelse

Genom att köpa smart kan du undvika att drabbas av värdeminskningen, men bilar som värdeminskar långsamt är oftast reserverade för den övre delen av köparna. Det är dock inte alltid fallet eftersom vissa relativt billiga bilar också är kända för att hålla sitt värde väl.

  Vad är dåligt med elbilar?

Du bör följa alla aktuella trender när det gäller att köpa en ny bil eftersom dessa kan spara pengar när det är dags att sälja bilen. Ett perfekt exempel är bränslesnåla bilar eftersom intresset för effektiva bilar har ökat exponentiellt under det senaste decenniet eller så.

Biltillverkarna uppdaterar numera sina modeller i genomsnitt vart 4-6:e år, så att köpa vid rätt tidpunkt kan också påverka hur brant en bils värdeminskning är. Om bilen i fråga har en lång väntelista på beställning betyder det att efterfrågan är stark och därmed är avskrivningen låg.

Du bör överväga att titta på olika onlinekällor som specialiserar sig på att förutsäga hur bra en ny bil bör klara sig när det gäller värdeminskning.

Bilar som värderas snabbast – Lägst värdebevarande

Det finns mängder av bilar där ute som värdeminskar snabbare än sina konkurrenter. Dessa bilar är vanligtvis dyra att köpa och har låg efterfrågan. Fullstora lyxsedaner är kända för att skrivas av otroligt snabbt, vilket är en stor nackdel eftersom de också kostar mycket pengar i första hand.

Också impopulära bilar värdeminskar snabbt eftersom marknadens efterfrågan på dessa bilar inte är så överdriven. Detta innebär att säljaren måste sänka priset ännu snabbare om han vill sälja bilen snabbt, vilket sänker det totala återförsäljningsvärdet för alla liknande bilar på marknaden.

Om du väljer en bil med impopulära exteriör- och interiörfärger gör du inte dig själv en tjänst eftersom bilar som dessa är kända för att depreciera snabbare än en modell med mer konservativa alternativ. Sammantaget bör du undersöka alla slags prisguider på nätet som också specialiserar sig på att förutsäga hur snabbt en bil deprecierar.

  Vilken bil med hatchback har bäst markfrigång?

Tips för att minimera värdeminskningen

Det finns sätt hur man kan förneka effekterna av värdeminskning och att välja säkra exteriöra och interiöra färgkanter är ett perfekt exempel på det. Det viktigaste är dock körsträckan eftersom vissa exempel med låg körsträcka ofta är så mycket som 50 % dyrare än ett jämförbart exempel med hög körsträcka.

Om du tar väl hand om din bil, vilket innebär att du servar den hos återförsäljaren, utför alla reparationer i tid och i allmänhet håller bilen snygg och prydlig, är värdeminskningen inte lika överdriven. Hur många tidigare ägare en bil haft påverkar också värdeminskningen, ju färre desto bättre.

Garantin spelar också en stor roll när det gäller värdeminskning, så du bör förlänga bilens garanti eftersom du sannolikt kommer att få tillbaka kostnaden när det är dags att sälja bilen. Pålitliga bilar är alltid efterfrågade vilket innebär att dessa typer av bilar håller sitt värde bättre.

FAQ-avdelning

Vilka bilmärken har låg värdeminskning?

Marknadens efterfrågan, tillförlitlighet och ett märkes önskvärdhet påverkar i hög grad hur väl en bil behåller sitt värde. Varumärken som Toyota, Lexus och Porsche är alla kända för sin tillförlitlighet och önskvärdhet, så dessa tre ligger alltid i topp när det gäller marknadsavskrivning.

Märken som Maserati däremot har låg efterfrågan på marknaden, vilket gör att de värderas snabbast. BMW är också känt för branta avskrivningar, men detta varierar beroende på vilken modell det handlar om. Land Rovers skrivs också av kraftigt eftersom de är otroligt dyra men är kända för att vara ganska opålitliga efter några år.

  Bästa hybridbil för vinterkörning

Vilka bilar ökar i värde?

Dyra, begränsade upplagor, mycket efterfrågade exotiska bilar och klassiska bilar är kända för att till och med öka i värde med tiden. Specifika halo-bilar, sista-som-är-som-superbilar och otroligt populära helt nya bilar är de som tenderar att värderas på kort sikt.

Detta mönster kan ses med alla slags föremål vilket innebär att detta inte bara är förbehållet bilar. Ett bra exempel är en Rolexklocka eftersom Rolexklockor är mycket efterfrågade och det finns en enorm väntelista för att få dem.

Är det vettigt att köpa en helt ny bil?

Många anser att bilar har nått något av en platå under de senaste åren vilket innebär att nyare bilar inte direkt är bättre än äldre bilar. Det väcker därför frågan om det överhuvudtaget är vettigt att köpa en ny bil, särskilt om du köper bilen direkt.

Med det sagt är det ibland bättre att välja finansiering eller leasing eftersom dessa typer av avtal tenderar att ta hänsyn till avskrivningen över tid vilket innebär att de ofta är mjukare för din plånbok. Oavsett vilket, se till att undersöka i förväg för att fatta ett sunt ekonomiskt beslut.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts