Bästa hybridbil för vinterkörning

Vinterkörning innebär en handfull utmaningar som snö, regn, is och lera. Även om i stort sett alla bilar där ute kan köras under vintern om de är utrustade med rätt däck, är vissa bilar ändå mycket bättre än andra.

Först och främst är ett fyrhjulsdrivningssystem en avgörande egenskap för alla bilar som verkligen är avsedda för alla väder. Tyngre bilar är svårare att kontrollera på halt underlag, men de är vanligtvis ett säkrare alternativ vid en eventuell krock på grund av den ökade vikten.

Om du vill ha en säker, kapabel och relativt prisvärd hybridbil är Subaru Impreza Hybrid verkligen ett bra alternativ. Om du däremot vill ha en SUV är Subaru Crosstrek Hybrid och Mitsubishi Outlander Hybrid utmärkta för vinterkörning.

En lyxig vinterbil BMW 530e xDrive är en utmärkt vinterbil, precis som Audi A6 Avant 55 TFSI e Hybrid. Om du däremot föredrar en SUV är det bättre med Audi Q5 55 TFSI e Quattro.

Subaru Impreza Hybrid

Det är omöjligt att prata om prisvärda hybridvinterbilar utan att prata om Subaru. Den vanliga Impreza är förmodligen en av de mest prisvärda, men ändå användbara AWD-bilar som man kan köpa för pengar. Även om priset är relativt överkomligt erbjuder Impreza också överlägsen tillförlitlighet och ett stort återförsäljningsvärde.

Det beprövade Subaru AWD-systemet fungerar som en vindflöjel, och Impreza är dessutom ganska lätt vilket är perfekt för snö. Det enda som kan avskräcka dig från att köpa en Impreza är den eventuella bristen på utrymme eftersom Impreza trots allt är en kompaktbil.

  Vilken liten bil har bäst markfrigång?

Subaru Crosstrek Hybrid

När det gäller bilmärken som går överallt är det knappast någon annan som gör det bättre än Subaru, särskilt i den här prisklassen. Många anser att Subaru Crosstrek Hybrid är den mest prisvärda hybrid-SUV:n på marknaden just nu, och det är svårt att säga något emot det.

När det gäller tillförlitlighet levererar Subaru alltid. Det är dock bra att veta att Subaru Crosstrek också delar en del av sina komponenter med Toyota Prius Prime, och vi vet alla att Toyota bygger de mest tillförlitliga hybriderna på marknaden.

Mitsubishi Outlander

Mitsubishi Outlander verkar inte vara någon fullträff, trots allt är det knappast någon som drömmer om att köpa en Mitsubishi Hybrid SUV. Hur som helst är Outlander faktiskt en av de mest populära plug-in SUV:erna på marknaden, och mer än 200k av dessa har redan sålts.

Denna Mitsubishi SUV kan nå ett laddningstillstånd på 80 % på bara 25 minuter. Sådana laddningshastigheter är möjliga eftersom Outlander Hybrid fortfarande erbjuder DC-snabbladdning. Om du kombinerar detta med 7,3 tum markfrigång och en helt elektrisk räckvidd på 22 miles verkar Outlander vara ett bra köp.

BMW 530e xDrive

Även om Subaru Impreza är en fantastisk vinterkrossare är BMW 5-seriehybriden helt enkelt på en annan nivå i nästan alla tänkbara avseenden. Den nyaste LCI BMW 5-serien ser ut som den ska och kör som den ska. Bland de tre kungarna av tyska executive sedans är BMW 5-serien det överlägset mest dynamiska alternativet av trion.

  Är hybridbilar bra för motorvägskörning?

250 hk är mer än tillräckligt med dragkraft för nästan alla situationer. Säkerhetsmässigt kommer 5-serien med en uppsjö av säkerhetsutrustning som till exempel lane departure warning, frontal-, sido- och bakåtriktad kollisionsvarning, blind spot assist och så vidare.

Audi Q5 55 TFSI e Quattro

Audi Q5 Hybrid är förmodligen den bästa Audi SUV som finns på marknaden just nu. Ett så modigt uttalande beror på att Q5 erbjuder tillräckligt med utrymme samtidigt som den inte är gigantisk som sitt större syskon, Q7. Motorn erbjuder sammanlagt 362 hk, smidig automatisk växellåda och överlägsen bränsleeffektivitet.

Q5 får också ett 5-stjärnigt krockbetyg över hela linjen och den ser sofistikerad ut, men ändå SUV-liknande. Interiört kan Q5 utrustas med i stort sett alla de alternativ du kan önska. Flervägsjusterbara, bekväma uppvärmda säten, B&O Audio och mycket mer.

FAQ-avsnitt

Vilka bilar lämpar sig inte för vinterkörning?

I dagens läge kan i stort sett alla bilar vara en hygglig vinterkörning om du har bra vinterdäck. Bilar med fyrhjulsdrift är oftast bäst, men framhjulsdrift eller till och med bakhjulsdrift är tillräckligt bra om du har rätt gummi och tillräckligt med markfrigång. Kör ändå inte din bil på vintern utan ordentliga däck.

Om det snöar mycket i din region bör du undvika lågt sittande sportbilar eftersom de vanligtvis inte har så mycket markfrigång. De har också vanligtvis överkänsliga gas- och bromspedaler, och det är inte något du vill ha i hala förhållanden.

  Varför är hybridbilar dåliga?

Är hybrider bättre än bilar med vanlig förbränningsmotor?

Hybrider kan vara bättre om du kan utnyttja hybriddriftslinan fullt ut. Även om de kostar mer när de är nya kan du kanske få tillbaka dessa extrakostnader om du köper omsorgsfullt. Dessutom är hybrider faktiskt bättre än vanliga bilar med förbränningsmotor när det gäller vanlig stadskörning.

Trots detta är de inte så bra när det gäller körning på motorväg. Hybrider kan ibland väga upp till 500 pund extra jämfört med en variant med förbränningsmotor, och sådana viktskillnader påverkar effektiviteten. På motorvägar räcker dessutom inte elmotorn till, och du kommer sannolikt att förlita dig på förbränningsmotorn ändå.

Är elbilar bättre än hybrider för vinterkörning?

Elbilar är bättre om du vill maximera effektiviteten och om du har tillgång till ett pålitligt laddningsnät. Även om elbilar tenderar att förlora lite batterikapacitet när temperaturen sjunker, kommer sådana procentuella förluster egentligen aldrig att påverka din totala räckvidd. Å andra sidan har elbilar mycket vridmoment i alla varvtalsområden, vilket kan vara användbart när du plogar genom snö.

Utan en vanlig växellåda kör elbilar mjukare och är säkrare på fötterna med tanke på den extra vikten. Många nyare elbilar har dessutom antibromsning, regenbromsning och avancerad farthållare, som alla kan förbättra din körupplevelse i snö avsevärt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts