Varför värderas Volvos så snabbt?

Volvos är inte bara säkra och pålitliga bilar utan också lyxiga. Men som alla lyxiga bilar värdeminskar Volvos också snabbt. Men varför förlorar Volvos sitt värde så snabbt?

Den främsta anledningen till att Volvos värdeminskning sker så snabbt är den höga underhållskostnaden. Det är ganska dyrt att underhålla en Volvo, precis som alla andra lyxbilar. Så efter tre års ägande eller när garantin löper ut blir Volvo dyrt att reparera och underhålla.

Dessutom avskrivs Volvos också så snabbt på grund av det höga leasingantalet. Liksom tyska lyxbilar leasas också många nya Volvos. Eftersom Volvos är lyxbilar är dessutom de flesta av deras köpare välbärgade och föredrar inte att köpa begagnade bilar. Därför översvämmar många begagnade bilar marknadsföringen vilket gör att priset faller mycket snabbt.

Här är några av orsakerna till att Volvos värdeminskning sker så snabbt:

Hög ägandekostnad

Volvos är bland de mest tillförlitliga bilarna på marknaden. De går alltså inte lätt sönder, vilket gör att ägandekostnaden sjunker. När garantiperioden är över ökar dock kostnaden för att äga en Volvo eftersom reservdelar är ganska dyra att skaffa.

Volvos levereras vanligtvis med en garanti på 4 år eller 50 000 mil, beroende på vad som inträffar först. När Volvo blir äldre ökar dessutom kostnaderna för reparation och underhåll. De flesta Volvo börjar utveckla allvarliga problem efter 75 000 mil. Det är därför Volvos värde minskar drastiskt efter 100 000 mil.

Mindre antal köpare

Till skillnad från vanliga bilar är Volvo en lyxbil med specifika köpare i åtanke. De flesta Volvo-köpare är välbärgade personer som vanligtvis föredrar att köpa nya bilar och inte gamla bilar. Det är därför som marknaden för begagnade Volvo-bilar har färre köpare, vilket driver ner kostnaden.

  Vilka är de vanligaste problemen med Volvo?

Eftersom begagnade Volvo-bilar översvämmar begagnatmarknaden driver dessutom detta ner kostnaden för bilarna. Detta är en av de saker som gör att den här bilen skrivs av så snabbt. Trots detta är det vanligt att begagnade lyxbilar översvämmas av marknaden eftersom antalet begagnade bilköpare vanligtvis är få.

Många bilar leasas

Precis som Mercedes-Benz och BMW tillåter även Volvo sina kunder att antingen leasa eller köpa sina bilar. När leasingperioden är slut översvämmas därför marknaden av många Volvobilar, vilket gör att deras priser sjunker drastiskt. Och eftersom de ansluter sig till den redan översvämmade marknaden för begagnade Volvobilar sjunker bilpriserna.

Volvo erbjuder normalt kort- och långtidsleasing. Korttidsleasing pågår i 24 månader, medan långtidsleasing pågår i 48 månader. Så personer som vill köra nya modeller efter några år kan välja Volvos leasingtjänster. Volvo S60 leasas till exempel till en kostnad av 339 dollar per månad.

FAQ

Håller Volvo sitt värde?

Nej Volvos håller inte sitt värde på ett bra sätt. Men när du jämför Volvo med andra lyxbilar som BMW och Audi kommer du att upptäcka att Volvo är något bättre. Icke desto mindre spelar även bilmodellen och bilåret roll när det gäller Volvomodeller som håller sitt värde.

Mercedes-Benz E-klass håller till exempel sitt värde bättre än XC90, medan XC90 håller sitt värde bättre än Mercedes-Benz C-klass. Volvo XC90 har en värdeminskning på 54 procent efter 5 år, medan Mercedes C-klass har en värdeminskning på 60 procent under samma period.

  Volvo vs BMW:s tillförlitlighet - vilken är bäst?

Vilken Volvomodell har störst värdeminskning?

Tyvärr är det inte alla Volvomodeller som kan hålla sitt värde bra. Innan du bryter banken för att skaffa en Volvo bör du därför se till att känna till dess avskrivningsvärde. En av de Volvo-modeller som har lägst avskrivningsvärde är Volvo XC60. Den här bilen skrivs av snabbt med en värdeminskning på över 57 % under de första fem åren av ägande.

När Volvo XC60 är ny kostar den cirka 51 550 dollar. Men efter 5 år kan denna bil sjunka sitt pris mycket snabbt och säljas för cirka 22 800 dollar. När du jämför avskrivningsvärdet för den här bilen med andra lyxbilar från BMW och Mercedes kommer du dock att upptäcka att den håller sitt värde bättre.

Vilken Volvo-modell håller sitt värde bättre?

Nu när du vet vilken Volvomodell som skrivs av snabbast är det också bra att veta vilken Volvo som håller sitt värde bäst. Volvo V70 håller sitt värde bäst. Den följs tätt av Volvo XC70 OCH V50. Volvo V70 är en kombi.

Trots att Volvo V70 har utgått är den fortfarande bland de Volvo-modeller som håller sitt värde. För närvarande har den ett baspris på cirka 38 800 dollar. En begagnad Volvo V70 går tvärtom för cirka 15 500 dollar. Bland de senaste modellerna håller Volvo XC90 sitt värde bättre. Den följs tätt av Volvo XC40.

  Tillverkar Volvo en minibuss?

Vilka bilar förlorar sitt värde snabbast?

Lyxbilar förlorar sitt värde snabbast. Detta beror främst på de höga kostnaderna för reparationer och underhåll. Dessutom leasas många lyxbilar, vilket innebär att de kommer att översvämmas av marknaden efter några år. Därför sjunker deras värde snabbast än de flesta vanliga bilar.

Några av de lyxbilar som förlorar sitt värde snabbast är BMW, Audi, Mercedes-Benz, Porsche och till och med Volvo. Så om du tänker köpa en lyxbil och sälja den efter några års ägande bör du tänka på hur mycket den kommer att inbringa på återförsäljningsmarknaden.

Är Volvo bilar dyra att underhålla?

Ja, Volvos är dyra att underhålla. Liksom för alla lyxbilar är det kostsamt att underhålla en Volvo eftersom reservdelarna är dyra och de kräver specialiserad hantering. Dessutom går Volvos sönder mycket lättare än de flesta vanliga bilar, vilket innebär att du kommer att besöka verkstaden ofta.

Slutsats

Sammantaget skriver Volvo av sig så snabbt eftersom de är lyxbilar, har höga underhålls- och reparationskostnader, låg efterfrågan på begagnade bilar och höga leasingavgifter. Så innan du investerar i någon Volvo bör du veta att den kommer att förlora sitt värde mycket snabbt om du inte vill behålla den på lång sikt.

Trots den höga värdeminskningen är Volvo utmärkta bilar som inte bara erbjuder komfort, lyx och högteknologisk teknik utan även säkerhet. Därför får du mer än vad de flesta vanliga bilar erbjuder. Dessutom kan du överväga att skaffa en Volvomodell med låg avskrivningsgrad, till exempel Volvo XC90.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts