Vilka är de vanligaste problemen med Volvo?

Trots att Volvo har gjort sig ett namn när det gäller säkerhet och hållbarhet har flera vanliga problem blivit uppenbara. Så innan du köper en Volvo är det viktigt att känna till några av de vanligaste problemen som du kan stöta på på vägen.

De vanligaste problemen som Volvo-ägare upplever är plötsligt motorfel, dålig bränsleekonomi, överdriven oljeförbrukning och fel på växellådan. De flesta av dessa problem börjar dyka upp när din Volvo når minst 75 000 mil. Här är vanliga Volvo-problem:

Plötsligt motorfel

Tidigare har många Volvoägare klagat på motorfel flera gånger. Detta är ett problem som finns i de flesta Volvomodeller. Den främsta orsaken till att motorn går sönder plötsligt är problem med kylfläkten.

När kylfläkten utvecklar problem börjar motorn överhettas, vilket gör att den till slut går sönder. Detta beror på att kylsystemet håller motorn igång vid en idealisk temperatur. Så om det äventyras kommer det inte att fungera som det behövs och det kommer också att påverka motorns funktion.

Problem med läckage i servostyrningen

Problemet med läckage i servostyrningen är vanligt i de senaste Volvomodellerna. Detta läckage sker när slangen som transporterar servostyrningsvätskan från reservoaren till systemet börjar läcka. Det gör att det blir ganska svårt att styra fordonet.

När bilen startas pumpas vätskan till kuggstången där varje rörelse förändrar den till skum. Den goda nyheten är att det är lätt att åtgärda det här problemet, men det bör överlåtas till en professionell eller auktoriserad Volvo-mekaniker eller tekniker.

Överdriven oljeförbrukning

En av de viktigaste delarna av att ta hand om ditt fordon är att se till att det har rätt typ och tillräckligt med olja. Många Volvos tenderar dock att förbruka överskottsolja, vilket är ett gnäll när du måste kontrollera oljenivån efter några veckors körning.

  Volvo vs. Mercedes: Tillförlitlighet

Dessutom har de flesta Volvos sprickor i en av bränsleledningarna i motorrummet. Detta orsakar bränsleläckage i motorrummet efter en tid. Det uppstår på grund av det trycksatta bränslesystemet. Dessutom finns det ett tömningshål i botten på de mekaniska bränslepumparna.

Om din Volvo har ett internt läckage kommer därför oljan att läcka från tömningshålet. Dessutom kan oljeläckaget också ske i gummislangen och metallröret från tanken till bränslepumpen. Läckan uppstår i metallröret och gummislangen efter att rost uppstått.

Bland de olika Volvomodellerna är 2012 års Volvo S60 den mest drabbade modellen. Den främsta orsaken till överdriven oljeförbrukning är oljeläckage. Du kan alltså få en mekaniker att arbeta på den och åtgärda problemet i tid.

Dålig bränsleekonomi

Ett annat vanligt problem med Volvo-bilar är dålig bränsleekonomi. Och en av huvudorsakerna till detta är den långsamma accelerationen som Volvo vanligtvis har. Till skillnad från Mercedes-Benz eller BMW har Volvo vanligtvis en långsammare acceleration, vilket i slutändan leder till att mer bränsle används. Så när du försöker trampa på pedalen för att accelerera snabbare används mer bränsle.

Trots detta har de senaste Volvomodellerna en något bättre bränsleekonomi än de äldre modellerna. Men de är inte bättre än de flesta av sina konkurrenter. Dessutom kan du fortfarande förbättra din Volvos bränsleekonomi genom att inte accelerera hårt. Byt också regelbundet ditt oljefilter så att det fungerar effektivt.

Fel på växellådan

Dessutom har Volvo en komplicerad växellåda. Observera att transmissionen är ett annat namn som ges till växellådan. Mot Volvos är utrustade med en automatisk växellåda, vilket är något riskabelt. Dessutom har de ett powershift-transmissionssystem, vilket gör det svårt för förare att förstå tekniken.

  Tillverkar Volvo hybridbilar?

För att Volvos växellådssystem ska fungera bra behöver det en uppdatering av växellådsvätska eller programvara, vilket vanligtvis görs av en professionell mekaniker eller tekniker från Volvo.

Problem med säkringslådan

Slutligen har Volvo också problem med säkringar. Tvärtom finns det här problemet i en handfull Volvomodeller. Detta beror på att deras säkringar är dåligt placerade under instrumentbrädan. Som ett resultat av detta fastnar vatten från utsidan inuti säkringsboxen. Senare orsakar detta korrosion och elektriska fel uppstår.

FAQ

Vilka är de vanligaste problemen i vissa Volvomodeller?

Förutom de stora problem som förekommer i de flesta Volvomodeller finns det problem som endast är vanliga i vissa Volvo-bilmodeller. Dessa är bland annat följande:
Volvo S60 – det vanligaste problemet som Volvo S60-ägare bör förvänta sig är överdriven oljeförbrukning. Detta beror på oljeläckage, men det kan lösas genom att ta bilen till en auktoriserad Volvoåterförsäljare för reparation. Andra problem är bland annat motorfel och transmissionsproblem.
Volvo S80 – den här modellen har olika problem beroende på tillverkningsår. Volvo S80 från 2000 har motorproblem, medan 2014 års modell har problem med transmissionen.
Volvo V70 – denna är bland de Volvo med flest problem. Volvo V70 från 2001 hade motorproblem och transmissionsfel.
Volvo 240 – trots att den är bland de mest pålitliga Volvo genom tiderna hade den här modellen problem med en dåligt placerad säkringslåda som kunde orsaka stora elfel.
Volvo XC60 – detta är en av de bästa Volvo crossover-SUV:erna på marknaden. När dess motor överhettas leder det dock till fel på grund av den misslyckade kylfläkten.

  Varför värderas Volvos så snabbt?

Varför är Volvos så opålitliga?

Volvo anses vara så opålitliga eftersom den genomsnittliga kostnaden för reparationer och underhåll ligger över branschstandarden. Därför måste du spendera mer på reparationer och underhåll än en person med en konventionell bil som en Toyota.

Tillverkas Volvos motorer i Sverige eller i Kina?

Före 2013 tillverkades Volvos motorer i Skovde i Sverige av Volvo Engine Architecture (VEA). VEA är en familj av raka tre- och raka fyrmotoriga bil- och dieselmotorer. Från och med 2016 tillverkades dock de flesta av Volvos motorer från Zhangjiakou i Kina.

Slutsats

Innan du köper en Volvo är det viktigt att känna till några av de vanligaste problemen som du sannolikt kommer att stöta på. Vanliga problem hos Volvo är bland annat abrupt motorfel, problem med läckage i servostyrningen, överdriven oljeförbrukning, dålig bränsleekonomi, fel på växellådan och problem med säkringslådan.

Dessutom finns vissa vanliga problem i specifika Volvomodeller. Om du äger en Volvo bör du därför vara uppmärksam när din bil har gått över 75 000 mil. Och om du bestämmer dig för att reparera den, se till att ta bilen till en Volvo-auktoriserad mekaniker för korrekt reparation.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts