Hur snabbt skrivs Volvos av?

En genomsnittlig Volvo har en nästan 55-procentig värdeminskning under de fem åren efter köpet.

Volvo är känd för sin säkerhet och smidiga körning, men den är verkligen inte känd för sitt återförsäljningsvärde. Nedskrivningsgraden för varje lyxfordon är mycket snabb och i fallet Volvo är den ännu snabbare. Volvo ligger på tredje sista plats på listan över återförsäljningsvärde, strax före Jaguar och Land Rover, som är kända för sin opålitlighet.

Volvos avskrivningsgrad

Volvo är känt för sin snabba avskrivningstakt på grund av sitt höga underhåll och sina dyra delar. Det svenska företaget har dock inte alltid varit så här. De brukade ha ett bra återförsäljningsvärde, men det förändrades när de började tillverka modernt formade bilar.

Användningen av ny teknik och nya former gjorde att de blev precis som andra europeiska lyxbilar med högt underhåll. De saknar dock fortfarande högpresterande snabba motorer på grund av deras fokus på familjebilar. Detta har resulterat i ännu mindre efterfrågan på begagnade Volvo-bilar.

Avskrivning efter år

Volvobilar skrivs av riktigt snabbt, även efter det första året som ägare. De värderas ned med cirka 20 % under det första året. Detta är lite högre än en del av konkurrenterna. Audi skriver ned 19 % och Mercedes-Benz skriver ned 18 % efter det första året.

Avskrivningen efter två år är cirka 28,5 %, vilket fortfarande är 4 % mer än Audi och 1 % mer än Mercedes-Benz. Detta följs sedan av en värdeminskning på 35 % efter 3 år, vilket återigen är mer än Audi. Efter fyra år är värdeminskningen cirka 44 procent, vilket är mindre än Mercedes-Benz men mer än Audi och BMW.

Volvos återförsäljningsvärde sjunker drastiskt efter det femte året med en värdeminskning på 55 %, vilket är mer än Mercedes, Audi och BMW. Detta är en mycket snabb ökning av värdeminskningen från året innan, med en värdeminskningsgrad på cirka 10 % på bara ett år.

  Har Volvo en fjärrstart?

Efter 6 år är avskrivningsgraden 63 %, vilket är 4 % mer än BMW, 6 % mer än Mercedes och 8 % mer än Audi. Volvo fortsätter sedan att skrivas ned mycket snabbt och till slut, efter 10 år, kommer den att vara värd 79 % mindre än sitt ursprungliga värde. Detta är 2 % mer än BMW, 5 % mer än Mercedes och 9 % mer än Mercedes. Allt detta tyder på en mycket hög värdeminskningstakt för Volvo-bilar.

En snabb uppdelning av Volvos värdeminskningsgrad genom åren:

 • 1 år – 20 %
 • 2 år – 28,5 %.
 • 3 år – 35 %.
 • 4 år – 44 %.
 • 5 år- 55%
 • 6 år – 63 %.
 • 10 år – 79 %

Orsaker till avskrivningar

Volvobilar har en hög värdeminskning av flera skäl:

 • Mindre efterfrågan från kunderna på grund av andra snabba bilar som BMW och Audi.
 • Höga underhållskostnader och Volvo kräver också att kunderna får sitt underhåll utfört av deras auktoriserade återförsäljare, vilket är mycket dyrt.
 • Delarna till Volvobilar är extremt dyra.
  Volvo har också förlorat sin unika karaktär lite på grund av att man tillverkar bilar av hög kvalitet. De brukade ha sin egen nisch med att göra boxiga, billiga, mycket pålitliga och lättskötta bilar. Folk köpte dem för deras säkerhet och mindre komplexa system.

Detta har dock ändrats nu. Volvo tillverkar fortfarande säkra bilar, men de är mer lyxiga och extremt dyra, vilket leder till att efterfrågan på Volvobilar minskar.

Volvos tillförlitlighet

Volvo brukade vara en extremt pålitlig bil som till och med höll i mer än 30 år. Återförsäljning har dock alltid varit ett problem med Volvo-bilar. Människor ger ofta sina Volvos vidare till sina barn eftersom bilen har ett mycket dåligt återförsäljningsvärde. Detta påverkade till och med Volvo när Volvos tillförlitlighet sjönk under de senaste åren på grund av de höga problemen per 100 bilar och den höga underhållsfrekvensen.

  Kan du sova i en Volvo XC90?

Vanliga problem med Volvobilar

Vissa problem som finns i Volvobilar har påverkat Volvo-bilarnas tillförlitlighet. Detta har i sin tur påverkat dess återförsäljningsvärde och leder till att de värderas så snabbt. De vanligaste problemen med Volvobilar är bland annat följande:

 • Rapporterade problem med växellådan
 • Problem med läckage av servostyrningsvätska
 • Rapporterade problem med fel på kylsystemet
 • Fel på det automatiska bromssystemet

Volvos säkerhet

Om det finns en sak där Volvo fortfarande briljerar är det deras säkerhetsfunktioner. Volvo har behållit sina säkerhetsbetyg under hela denna tid. De har till och med uppfunnit vissa säkerhetsfunktioner. Den kraschanläggning som Volvo äger är en av de bästa i världen. På det hela taget har de gjort sig till en säker tillverkare av lyxbilar.

FAQ

Varför värderas Volvos bilar så snabbt?

Volvo skrivs av riktigt snabbt, till och med mer än andra lyxbilstillverkare. Nedskrivningen av Volvos bilar är kopplad till att tillförlitligheten minskar och underhållsfrekvensen ökar. De dyra priserna på reservdelar bidrar också till det låga återförsäljningsvärdet, vilket påverkar värdeminskningen.

Har lyxbilar ett bra återförsäljningsvärde?

Lyxbilar har vanligtvis inget bra återförsäljningsvärde. De är svåra att köpa och sedan billiga att sälja. De värderas snabbare än budgetbilar. Efter fem år har de vanligtvis skrivits ned med nästan 50 %, vilket innebär att du bokstavligen kan köpa en Maserati eller en BMW för halva priset efter fem år.

Det största problemet med att köpa en lyxbil är dock dess höga underhållskostnader och dyra delar. Lyxbilar är komplicerade att reparera, så en ägare kan knappast reparera sin egen bil. Även om köparna måste möta dessa problem är lyxbilarnas kvalitet alltid bäst.

  Vilken bil ersatte Volvo C30?

Vad är orsakerna till lyxbilars dåliga återförsäljningsvärde?

Det finns många orsaker till lyxbilars låga återförsäljningsvärde. Den teknik som lyxbilar använder är alltid ny och innovativ, men den kommer med ett högt pris och ett antal fel. De fel som beror på den nya tekniken kan leda till dyra reparationer.

Människor är vanligtvis rädda för att betala höga reparationsräkningar, vilket är en av de största orsakerna till lyxbilars dåliga återförsäljningsvärde. I lyxbilar används också mycket högkvalitativa delar som håller längre, men om de går sönder blir det en mycket dyr räkning. En annan orsak är att folk inte gillar att köpa begagnade bilar på grund av deras ålder och körsträcka.

Är det bättre att äga en massproducerad bil, som en Toyota?

Budgetbilar eller massproducerade bilar är alltid billigare att köpa än lyxbilar. De har bättre bränsleeffektivitet än lyxbilar, och på det hela taget är de mer praktiska än lyxbilar. De saknar dock lyxbilarnas premiumkvalitet.

Lyxbilar ger de smidigaste körningarna med en bekväm sittupplevelse. Bilar som Toyotas eller Hondas erbjuder också en hyfsad körupplevelse, men den kan inte riktigt jämföras med de mer avancerade märkena. Det handlar verkligen om vilken typ av bil köparen vill köpa och har råd med.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts