Varför värderas Volvos så snabbt?

Många köper Volvos på grund av deras stil och säkerhet. Och under de senaste åren har Volvo förbättrat sin design och även sin teknik. Så varför blir Volvos så snabbt nedskrivna?

Volvos värdeminskning sker så snabbt eftersom reparationer är dyra och det är svårt att få tag på reservdelar. Även när du hittar delarna är de kostsamma. Nya och bättre modeller gör också att äldre modeller förlorar i värde.

Det är dock inte alla Volvomodeller som värdeminskar snabbt, vissa behåller fortfarande sitt värde under en rimlig tid.

Orsaker till Volvos värdeminskning

Höga underhållskostnader

Det råder ingen tvekan om att Volvobilar är säkra. Den nyare designen och tekniken gör deras varumärke mer sofistikerat, men ändå förlorar samma bilar i värde med tiden. Om du köpte en Volvo S60 för 56 000 dollar för fem år sedan kan du räkna med att förlora en hel del pengar om du tänker sälja den nu.

Volvobilar som har varit ute på vägarna i fem år har troligen utsatts för hårda förhållanden som lett till slitage på fordonet. Detta innebär att bilen kommer att behöva repareras och eventuellt måste vissa delar bytas ut. Vissa av dessa delar är ganska dyra och svåra att få tag på.

Det kanske förvånar dig att många vanliga mekaniker inte vet hur man hanterar reparationer på Volvos. Detta kommer att tvinga dig att ta bilen till en certifierad återförsäljare, vilket kommer att öka reparationskostnaderna. Många skulle inte köpa en Volvo för 6 000 dollar och spendera 45 000 dollar på reservdelar och reparationer. Så även om du ser köpare kommer de att prissätta den billigt.

  Tillverkar Volvo en minibuss?

Avstånd till reservdelstillverkning

Volvos tillverkas i Sverige och Belgien och skickas sedan till olika delar av världen. Och om någon måste spendera så mycket för att skicka en begagnad bil till sin plats, varför inte satsa på bilar som kan hittas lokalt? I USA, till exempel, kommer vissa människor inte att köpa en begagnad Volvo, inte för att den inte är bra, utan för att kostnaden för att föra in den är för hög.

Anta att bilen kommer in i gott skick, men den kommer ändå att behöva service efter en tid. Detta innebär att delar också måste skickas in eftersom de kommer att vara svåra att hitta lokalt. Volvodetaljer är naturligtvis dyra, så att skicka in dem kommer att höja priset ännu mer. Därför föredrar de flesta människor att välja bilar vars delar är lättillgängliga och mindre kostsamma.

Modeller märkta med ett visst fel

Vissa Volvomodeller värdeminskar, men inte nödvändigtvis på grund av hur länge de har körts. De förlorar i värde eftersom de är kända för att ha ett visst fel eller problem på grund av ett fel från fabriken. Alla modeller som är märkta på det sättet förlorar i värde. Varför skulle någon vilja satsa på en bil som är benägen att ha problem med en katalysator?

Vissa versioner av 2021 års XC90, till exempel, angavs av konsumenter ha problem med drivlinan, bromssystemen, styrknapparna och till och med karossens utformning. Modeller som noterats ha dessa problem kan ha låg efterfrågan, vilket gör att priset sjunker som stenar.

Introduktion av nyare modeller

Bilar i allmänhet (inte bara Volvos) förlorar värde efter en tid. Nyare och bättre modeller smyger sig in på marknaden varje år. Så varför skulle någon välja en äldre modell när nyare modeller lovar många nya funktioner och teknik som du inte hittar på den tidigare?

  Är Volvos turbos tillförlitliga?

Detta gäller särskilt för människor som är galna i tekniska förbättringar och som vill äga de senaste bilarna i stan. Med denna ideologi kommer efterfrågan på sådana bilar med föråldrad teknik att minska. Detta leder till att ägarna säljer till ett billigt pris för att få köpare.

Modellens tillförlitlighet

Tillförlitligheten hos en viss modell påverkar i hög grad priset. Är dess komponenter kontrollerade och certifierade att de är okej? Hur fungerar den på vägen? Har den en responsiv styrningskänsla? Är den utmärkt i kurvorna?

Ja, gamla bilar slits ut på grund av konstant användning. Så det är troligt att du kommer att behöva serva bilen och byta delar. Men hur länge dröjer det innan du tar bilen av vägen för reparationer? En bil med ett lågt tillförlitlighetsbetyg kan uppleva en minskad efterfrågan, vilket leder till att bilen skrivs ned.

Låg efterfrågan

Som tidigare nämnts är det inte alla Volvomodeller som värdeminskar så snabbt; vissa behåller fortfarande sitt värde, åtminstone under en tid. Men om en viss modell har låg efterfrågan kommer återförsäljningspriset att vara lågt. Låg efterfrågan kan bero på många faktorer, som kan vara någon av dem som anges ovan.

FAQs

Vilken Volvomodell värdesäkras snabbast?

Det finns ingen särskild ordning för Volvos värdeminskning. Tillgänglighet och kostnader för reservdelar, reparationskostnader och modeller som är benägna att ha fel är alla orsaker till detta. Till exempel kan V60 vara lågt efterfrågad på grund av felaktiga elektriska komponenter, medan 2003 års XC90 kan vara lågt efterfrågad på grund av för tidigt däckslitage.

  Är Volvos lätta att arbeta med?

Båda modellerna kommer att skrivas ned, men vilken som skrivs ned snabbare beror enbart på köparnas efterfrågan. Man kan till exempel förvänta sig att XC90 från 2003 kommer att minska i värde på grund av däckslitage. Men du kommer att bli chockad när du får veta att många människor fortfarande kommer att köpa den. Det är definitivt inte alla XC90 från 2003 som kommer att ha det problemet.

Vilken Volvomodell behåller sitt värde även efter att ha funnits länge på marknaden?

Volvos 2016 års modeller, följt av 2015 och 2017, verkar ha behållit sitt värde även efter att ha varit på marknaden så länge. Detta betyg tar hänsyn till olika faktorer, såsom modellens ursprungliga pris, nuvarande pris, underhållskostnad och återstående års utgifter (prognostiserade).

CarEdge noterade att dessa årsmodeller fortfarande har cirka 58 % av sin livsduglighet kvar. Det innebär att bilarna endast har skrivits av med 42 % även efter mer än fem år. Enligt deras beräkningar borde en bil i den åldern normalt ha skrivits av med cirka 74 %.

Vad är den genomsnittliga kostnaden för en begagnad Volvo?

Kostnaden för en begagnad Volvo beror på flera faktorer. Modell, årsmodell, körda mil, bilens allmänna skick och efterfrågenivån avgör priset. Du hittar begagnade Volvo från 5 000 till 50 000 dollar. Men observera att det tillkommer andra avgifter.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts