Har BMW:s reservdäck?

Har BMW:s reservdäck?

BMW har inga reservdäck i sina fordon. Anledningen till detta är att BMW är utrustade med run-flat-däck som klarar upp till 100 mil och hastigheter på upp till 80 mil i timmen även efter att de har punkterat. Det gör att du kan ta dig till närmaste stad för att få din bil servad.

Vad är run-flat-däck?

Eftersom alla inte kan byta ett punkterat däck är run-flat-däck här till undsättning. Det tar ofta mer än 40 minuter innan vägassistans kommer, eller till och med timmar i vissa fall.
Run-flat-däck används i de flesta BMW-modeller och stöder fordonets vikt på vägen även efter att ha fått punktering. De kan hålla upp till 160 mil och kallas också för självbärande eftersom de inte är beroende av lufttryck.
Run-flat-däckens sidoväggar är mycket kraftigt förstärkta och kan stödja fordonet med lågt eller inget tryck. Detta är den främsta anledningen till att BMW inte erbjuder ett reservdäck med sina bilar: Du behöver inte nödvändigtvis ett.
Run-flat-däcken är särskilt utformade för att försöka eliminera punkteringar. Trots det händer de fortfarande ibland. Oavsett detta kan föraren i de flesta fall säkert köra bilen till närmaste stad inom 160 km. Det enda undantaget är när däcket har skadats i sidled.

Fördelar med run flat-däck

● Platta däck ger bättre stabilitetsnivåer efter att du har drabbats av en punktering, eftersom de kan stödja fordonet utan behov av luft. Den största faran när du drabbas av en punktering är det ögonblick då däcket saknar tryck. Med run-flat-däck ökar din säkerhet.
● Du kan köra med ett punkterat däck. Detta är den största fördelen med run-flat-däck, och det är anledningen till att de har utformats på detta sätt. När detta händer bör din enda oro vara att köra under 80 kilometer i timmen. Styrning och hantering kommer att förbli oförändrade.
● Run-flat-däck sänker fordonets totalvikt och gör att du får mer fritt utrymme i bilen genom att eliminera reservdäck och reparationssats.

  Bästa BMW för en kvinna

Nackdelar med run-flat-däck jämfört med vanliga däck.

● Fordon utrustade med run-flat-däck har vanligtvis inga reservdäck.
● Det är ganska svårt att avgöra om ditt däck har för lite luft eller inte. Det innebär att det rekommenderas att du bär med dig ett system för tryckövervakning eller att du låter installera ett sådant system i ditt fordon i förebyggande syfte.
● Run-flats kostar mycket mer än vanliga däck och finns inte i alla städer och butiker. Ibland kan du behöva beställa på nätet.

Vad är det som är så speciellt med BMW:s run-flat-däck?

Majoriteten av BMW-däcken är inte bara run-flats, de är också anpassade och utformade specifikt för den fordonsmodell du kör. De strävar efter att erbjuda optimal prestanda, komfort, rullmotstånd och säkerhet.
De spelar en viktig roll i BMW:s effektiva dynamiska åtgärder. För nyare modeller meddelar det avancerade BMW-systemet dig omedelbart om du får en punktering i något av hjulen eller om det finns ett däck utan tryck som av någon anledning förlorar luft.
De här däcken gör det inte bara möjligt att köra efter punktering och trycklöshet, utan de erbjuder också en överlägsen prestanda jämfört med normala däck när de är fullt fungerande.

Vilka är de bästa run-flat-däcken för en BMW?

Bridgestone – DriveGuard

Bridgestone, en av de däcktillverkare som rekommenderas av BMW, erbjuder den så kallade ”DriveGuard”. Det är ett run flat-däck som är särskilt utformat med ett självbärande system för att hjälpa till att bära vikten av ditt BMW-fordon.
Det här valet av däck har varit mycket populärt bland BMW-ägare över hela världen, eftersom de är helårsdäck. DriveGuard-däck erbjuder en stabil och bekväm körning, precis som alla andra däck, samtidigt som de tillför bonus säkerhet och tillförlitlighet på vägen.
De är täckta med ett traditionellt asymmetriskt slitbanemönster för att minimera vägbuller och för att upphäva alla ljudfrekvenser som kommer underifrån och som kan bli störande vid körning över vissa hastigheter.

  Är det värt att köpa en begagnad BMW 3-serie?

Goodyear Eagle LS-2 RunOnFlat

Eagle LS-2 RunOnFlat från Goodyear har också varit ett mycket populärt val bland BMW-fans. Utrustade med en vattensugande teknik och en symmetrisk slitbana som är utformad, kör dessa däck inte bara bra när de är funktionella eller platta, de är också anti-puncture förstärkta med interna stålbälten.
Precis som DriveGuard är Eagle LS-2 ROF självbärande och ger överlägset grepp både i lätt snö och på asfalt. De har utformats för europeiska bilar som BMW, Audis och Mercedes Benz.
Den symmetriska slitbanedesignen tillverkades specifikt för att minimera vägbuller vid högre hastigheter. De speciella kanalerna i däckens slitbana är utformade för att föra bort vatten under bilen så att du alltid kan behålla ett bra grepp på vägen, trots klimatförhållandena.

Vanliga frågor om Run-flats

Kan man sätta vanliga däck i stället för run-flats på en BMW?

Ja, du kan normalt sett sätta vanliga däck i stället för run-flats på en BMW, men om fordonet har leasats ligger det i ditt intresse att hålla dig till de däck som det har levererats med. BMW, som tillverkare, rekommenderar att man håller sig till vissa däckmärken och modeller för att ytterligare optimera körglädje och säkerhet.

Kan man byta ut ett run-flat-däck mot ett vanligt däck?

Om situationen uppstår och du behöver transportera din BMW från en plats till en annan kan du teoretiskt sett byta ut ett run-flat-däck mot ett vanligt däck tillfälligt. Å andra sidan är det långt ifrån rekommenderat att köra med ett normalt däck och tre run-flat-däck, eftersom det sannolikt kommer att minska stabiliteten i ditt fordons hantering och grepp på vägen mycket kraftigt.

  Tillverkar BMW en sportbil?

Vem är run-flat-däck bra för?

Om du föredrar att ha gott om förvaringsutrymme, eller om du inte är den typen av person som vill lägga dig ner mitt under resan för att byta reservdäck, kan run-flats vara det perfekta valet för dina körbehov.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts