Varför finns det inget reservdäck i en Tesla?

Varför finns det inget reservdäck i en Tesla?

I dag har många nya fordon som tillverkas inget reservdäck. Tesla är ett av dessa fordon. Men varför finns det inget reservdäck i en Tesla?
Tesla har inget reservdäck i sina modeller eftersom det tar upp mer utrymme, ökar vikten på fordonet, saknar användning och ineffektivt arbete. Dessutom är Tesla-fordon utrustade med TPMS-tjänsten som varnar föraren när däcktrycket börjar bli lågt.

Varför har Tesla inte ett reservdäck?

Vikt

En av de viktigaste orsakerna till att Tesla inte har ett reservdäck är den extra vikt de lägger till bilen. Detta innebär följaktligen mindre räckvidd och mer belastning på däcken, vilket inte är bra om du vill att bilen ska prestera bättre.
Fordon med reservdäck har vanligtvis ett reservdäck, en domkraft och andra reparationsverktyg. Allt detta ger bara mer vikt till den redan tunga bilen. Det är därför Tesla har tillgripit att utelämna reservdäck i sina fordon. På så sätt förblir bilen lättare och presterar bättre.

Mer lastutrymme

Förutom att lägga till vikt kommer att inkludera ett reservdäck på en Tesla att ta upp mer lastutrymme. Därför har Tesla medvetet beslutat att inte inkludera ett reservdäck så att deras bilar kan ha mer motor- eller kabinutrymme. Reservdäcket, domkraften och reparationsverktygen kommer att kräva betydande utrymme som kan användas för att förvara flera föremål.

Praktiskhet

En annan anledning till att Tesla inte har reservdäck på sina modeller är på grund av den avancerade tekniken. Därför behöver förarna inte reservdäcket eftersom de kan upptäcka när däcktrycket är lågt och vidta åtgärder snabbare. Tack vare TPMS-funktionen (Tire Pressure Measuring Service).
TPMS meddelar föraren när däcktrycket är lågt, vilket ger honom eller henne tillräckligt med tid att köra till en verkstad; på så sätt minskar risken för att däcket sprängs. Det är dock inte alla förare som är nöjda med sådana tjänster och vill ha ett reservdäck.

  Kommer en Tesla att hålla i 10 år?

Bristande användning

Till skillnad från för många årtionden sedan är reservdäck inte längre lika användbara som tidigare. Det är en av anledningarna till att många biltillverkare följer Teslas fotspår och inte inkluderar reservdäck i sina senaste fordon. Därför bör du inte bli förvånad över att de flesta nya fordon saknar reservdäck.
När en bils livscykel är över, följer reservdäcket och verktygen som det levereras med i cirka 85 % av fallen bilen till skroten utan att någonsin användas. Därför såg Tesla inte behovet av att inkludera ett reservdäck för endast 15 % av sina förare.

Ineffektivt arbete

Det är lättare för vilken mekaniker som helst att reparera och underhålla de flesta lyxbilar som inte heter Tesla. Men när det gäller Tesla måste mekanikern ha särskild utbildning och utrustning för att ens göra en liten reparation som t.ex. ett däckbyte.
Eftersom Tesla upptäckte att det finns ett fåtal mekaniker som har kompetens och utrustning för att hantera deras bilar, beslutade de att avskaffa reservdäcken men erbjuda tjänster som vägassistans och mobil service. Därför kan Teslaförare få hjälp när de behöver det.
Dessutom innehåller Teslas däck bullerdämpande, ljuddämpande skum som är permanent bundet till insidan av slitbanans yta. Som ett resultat bidrar skummet till att minska buller och vibrationer vid vägkanten. Den enda svårigheten är att de flesta små mekaniker inte har kunskaperna och verktygen för att reparera de speciella Tesla-däcken.

  Kommer elbilar att bli billigare?

Gratis vägassistans

Med Teslas vägassistans behöver du inte ha ett reservdäck eftersom tjänsterna kommer att tas dit du är. Tesla vägassistans erbjuds dygnet runt. Den gäller dock endast för personer med giltiga garantier. Det är bara att ringa ett samtal så kommer supportteamet att nå dig inom kortast möjliga tid.
Dessutom har Teslas däck inte registrerat dramatiska fel tidigare. Därför är de mycket tillförlitliga och spricker sällan. Men om de ändå går sönder kommer vägassistansen att ta sig an dem snabbt och de är mycket effektiva i hur de hanterar situationen.

Tesla erbjuder reservdäckskit

Om du inte är övertygad om att din bil ska sakna ett reservdäck har Tesla fortfarande ett erbjudande till dig. Företaget erbjuder ett reservdäckskit, men till ett mycket högt pris. Beroende på din Tesla-modell kan du behöva betala mellan 280 och 370 dollar.
Den goda nyheten är att alla reservdäck är kompatibla med alla andra Tesla-fabrikens hjulstorleksalternativ. Dessutom är reservdäckssatsen utformad för att ta upp så lite lastutrymme som möjligt. Därför är det inte lika tungt som ett reservdäck skulle vara tillsammans med domkraften och verktyg för reparation.

FAQ

Vad händer om du får en punktering i en Tesla?

Om du råkar få punktering i en Tesla kan du ringa vägassistans för att få hjälp. Det är bara att ringa ett samtal och Tesla-experter kommer att ta hjälp inom en kort tid. Dessutom kan du också ringa för att få en lånehjulsservice eller bogsera din bil till närmaste Tesla servicecenter.

  Är det okej att lämna en elbil inkopplad?

Är reservdäck nödvändiga längre?

Nej, det är de inte. Reservdäck är inte längre nödvändiga eftersom de flesta av dem inte används under bilens livscykel. Det uppskattas att cirka 15 % av reservdäcken används innan bilens livscykel tar slut. De återstående 85 % går alltså till spillo tillsammans med den föråldrade bilen.

Varför är det svårt för små verkstäder att reparera Tesla-däck?

De flesta små bilverkstäder saknar nödvändig kompetens och utrustning för att hantera Tesla-däck. OEM Tesla-däcken har bullerreducerande, ljuddämpande skum som är permanent bundet till insidan av deras slitbana. Detta skum gör det svårt för oerfarna mekaniker att reparera Tesla-däck.

Slutsats

Teslas har inte reservdäck på sina fordon av olika anledningar. Dessa däck ökar inte bara bilens vikt, utan de minskar också räckvidden och saknar användning. Och med TPMS-funktionen kan Tesla-förare undvika att däcken spricker och skadas genom att fila trycket när de får en varning.
Om däcket spricker av misstag finns det Tesla vägassistans som är redo att hjälpa till. Den här tjänsten är tillgänglig dygnet runt så länge din garanti fortfarande är giltig. Dessutom kan Teslas mobila service komma till din undsättning om du inte kan ta dig till närmaste Tesla servicecenter.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts