Har Volvos ett reservdäck?

Alla Volvobilar har ett reservdäck, utom de bilar som har ett däcktätningssystem.

Volvobilar har vanligtvis ett reservdäck som placeras i lastutrymmet i bilens bagageutrymme. Reservdäcket är lika bra som andra däck. Men om din Volvo har ett däcktätningssystem har du inget reservdäck. Istället kommer du att ha en temporär mobilitetsutrustning (Temporary Mobility Kit, TMK), för att täta det punkterade däcket.

Vad är ett reservdäck?

Det finns alltid ett extra däck i bagageluckan, i händelse av en nödsituation. Dessa däck är placerade där för att ersätta ett punkterat däck. Alla biltillverkare ger den här typen av däck, och du kan också köpa extra däck i bilreservdelsbutiker.
Det finns flera olika typer av reservdäck:

 • Fullstor matchande reservdäck
 • Fullsize reservdäck som inte passar ihop
 • Tillfälligt reservdäck i full storlek
 • Kompakt tillfälligt reservdäck
 • Vikbara tillfälliga reservdäck (uppblåsbara)
  När du kör med ett reservdäck ska du först kontrollera att däcket är helt pumpat. Däcket får inte ha några skador eller punkteringar. Du ska också köra försiktigt och långsamt med ögonen på hastighetsmätaren. Dessutom är reservdäcket bara en tillfällig lösning, och du bör åka direkt till en bensinstation eller mekaniker.

Typer av Volvodäck

Olika typer av däck används i olika Volvo-fordon och i olika väderförhållanden. Däckinformationen finns vanligtvis på B-stolpen, som sitter på baksidan av dörren till förarsätet. De flesta Volvobilar levereras med ”Allseason däck”. Dessa däck är bra för vägar i normala förhållanden och ger bra prestanda i regn. De bör dock bytas ut mot vinterdäck om du bor i ett snörikt område.

  Vilken Volvo har massagesäten?

Vissa andra Volvobilar har ”Ultra High-Performance Tires” (ultra högpresterande däck). Dessa däck är utformade för att ge bästa prestanda på torra vägar, med mycket tillfredsställande prestanda i regniga förhållanden. Dessa däck får aldrig användas i snöiga förhållanden och måste bytas ut mot vinterdäck.

Volvo reservdäck

Volvo tillhandahåller vanligtvis ett tillfälligt reservdäck till din bil samt en domkraftaggregat. Volvo rekommenderar att detta bara är en tillfällig lösning och att du byter ut det mot ett normalt däck så snart som möjligt. Detta beror på att det tillfälliga reservdäcket påverkar dragkraft, markfrigång och hantering.

Volvos däcktätningssystem

Vissa Volvo-bilar har inget reservdäck, utan har istället ett däcktätningssystem. Detta kan användas för att täta ett punkterat däck, och sedan kan du köra bilen i nästan 70 till 90 mil. Det finns dock en hastighetsbegränsning som du bör följa om däcket har förseglats, och den är maximalt 50 mph eller 80 km/h.

Temporary Mobility Kit (TMK)

Detta är det kit som används för att försegla det punkterade däcket. Det levereras med en flaska med tätningsmassa som innehåller naturgummilatex och etanediol. För att använda detta system följer du dessa steg:

 1. Stanna först bilen vid sidan av vägen med varningsljusen på.
 2. Om det finns en spik eller något vasst föremål insatt i ditt däck är det bättre att låta det vara så. Låt det ligga kvar där och ta inte ut det.
 3. Ta ut elkabeln och slangen.
 4. Skruva loss kompressorns lock och locket på flaskan med tätningsmassa.
 5. Sätt tätningsflaskan på flaskhållaren så hårt som möjligt.
 6. Öppna däckets ventilkåpa och fäst anslutningen till den ordentligt.
 7. Anslut TMK till närmaste 12 V-uttag och starta bilen.
  Är Volvo ett lyxmärke?

Volvos med däcktätningssystem

De Volvomodeller som inte har reservdäck i lastutrymmet utan använder däcktätningssystemet som kan ta det punkterade däcket cirka 70 mil är:

 • Volvo S60
 • Volvo S90
 • Volvo V60
 • Volvo V90
 • Volvo XC40
 • Volvo XC60
 • Volvo XC90

FAQ

Varför har bilar ett reservdäck?

En bil har fyra fungerande däck och ett extra däck som reservhjul. Däcken på en bil kan få punktering eller bli punkterade. I det här fallet kommer detta reservhjul till användning. Reservdäcket är inte alltid detsamma som de vanliga däcken, och i många fall är reservdäcket bara ett donutdäck som används för att bära bilen till en bensinstation.

Skillnaden mellan donutdäck och reservdäck

De tillfälliga eller donutdäcken är små i storlek och kan lätt förvaras i bilen. Donutdäck är billigare än andra reservdäck i full storlek, så de kan lätt köpas om något händer med det föregående. De har dock nackdelar som att de inte kan gå mer än 112 km eller 70 miles. De har också en viss hastighetsbegränsning och dålig hantering.

Full-size reservdäck är mycket tyngre och de är mer eller mindre precis som bilens andra vanliga däck. Du kan också byta ut stålhjulet till det platta däcket för att ersätta det med reservdäckets hjul. Detta reservdäck kan skilja sig från de tre andra däcken, vilket kan orsaka viss obalans.

Hur länge fungerar reservdäck?

Ett reservdäcks huvudsakliga uppgift är att transportera bilen till en bensinstation. Numera bär dock många människor ett fullstort matchande reservdäck som är likadant som de andra däcken. Det tillfälliga reservdäcket eller donutdäcket räcker ofta bara till mindre än 50 mil, men ett matchande reservdäck i full storlek är lika bra som de andra däcken och kan räcka många mil.

  Är Volvos turbos tillförlitliga?

Kör säkert med din Volvo

Om du får en punktering när du kör din Volvo ska du inte få panik. Din bil är antingen utrustad med ett gratis reservdäck eller ett däcktätningssystem som kan täta det punkterade däcket. Denna tätning kan ta din bil mer än 70 mil, och sedan kan du byta ut däcket.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts