BMW E60 problem med växellådan

BMW E60 Problem

BMW E60 är en del av BMW 5-serien. Denna bil tillverkades mellan 2004 och 2010. E60 är rymlig, elegant, avancerad, kraftfull, säker och praktisk. Dessutom har den också flera problem som intresserade köpare bör känna till. Oavsett, vilka är BMW E60:s transmissionsproblem?

Vanliga BMW E60-transmissionsproblem är glidande växlar, felande mekatronikaggregat, slipning i växlar, brinnande lukt, låg nivå på transmissionsvätska, gnällande eller klunkande ljud och felaktig MAF-luftflödessensor. Trots alla dessa transmissionsproblem kan E60 hålla längre om den är väl underhållen.

Vilka är de vanligaste problemen med BMW E60:s växellåda?

Felaktig mekatronisk montering

Den mekatroniska enheten är växellådans kontrollcentral. Den hjälper till att styra växellådans momentomvandlare och kopplingsdyna genom transmissionsvätskan under ett visst tryck. Dessutom kan den utföra växlingsoperationer på en sekund.

Användare av BMW E60 har rapporterat att de har haft fel på mekatroniken som orsakas av felande ventilhylsor som läcker vätska. Eftersom transmissionsskålen är tillverkad av plast försämras denna del snabbare, och den kan spricka vid långvarig användning. Om den mekatroniska enheten är skadad, dålig eller sliten bör du byta ut hela enheten.

Glidande kugghjul

Din BMW E60:s dator är skapad för att styra växellådan när den ska växla från en växel till en annan. Men om växelvätskenivån är låg eller om det finns ett läckage av växelvätska kan växeln glida eller växlingen kan vara svår och inkonsekvent.

Om växlarna på din BMW E60 växlar bör du kontrollera packningarna och låta byta ut dem om de är skadade eller i dåligt skick. Om detta inte löser problemet ska du låta spola ut växellådan och fylla på rätt mängd vätska.

  Volvo vs BMW:s tillförlitlighet - vilken är bäst?

Slipning i växlar

Ett annat vanligt transmissionsproblem som BMW E60-användare upplever är slipning i växlar. Även om växellådan är byggd för att växla från en växel till en annan på ett smidigt sätt kan den utveckla ett problem där användarna känner slipning eller skakningar i växlarna. Detta är en indikation på att transmissionen håller på att gå sönder.

Slipning och skakningar i växeln är ett resultat av en missanpassning av hastigheten. Det är också en indikation på att kopplingen inte helt kopplar loss från motorn medan växlarna fortfarande är i rotation. För att åtgärda detta problem tar du bilen till en professionell mekaniker för att peka ut de dåliga delarna, såsom kopplingen och låg transmissionsvätska.

Låg växellådsvätska

Som nämnts ovan kan låg transmissionsvätska orsaka slipning i växlar, men det kan också orsaka mycket mer. Till skillnad från de flesta vätskor i bilen ska inte transmissionsvätska vara låg. Därför är det viktigt att inspektera din transmissionsvätska för att transmissionssystemet ska fungera effektivt.

Låga nivåer av växellådsvätska eller gammal eller förorenad växellådsvätska kan också påverka hur din bil fungerar. Låt därför byta den och fylla på rätt vätskenivå i din bil.

Brinnande lukt

Ett vanligt transmissionsproblem som BMW E60-ägare stöter på är brinnande lukt från transmissionen. Den brinnande lukten är ett resultat av överhettad transmissionsvätska. Eftersom vätskan hjälper till att hålla rörliga delar välsmorda och svala kan den sluta med skräp och slam. I slutändan kommer detta inte bara att orsaka en brinnande lukt utan även en nedbrytning av delar.

  BMW X5 VS BMW X6 - Vilken är bäst?

Byt vätskan enligt tillverkarens rekommendationer. Ytterligare, korrekt underhållstjänst behövs för att hålla de flesta av bilens delar i skick och fungera optimalt.

Gnällande eller kluckande ljud från växellådan

Upphängningslederna är en del av transmissionssystemet och de hjälper till att ge svängande rörelse mellan styrskivorna och styrarmarna för att ge en jämn och säker körning som gör att du kan styra din bil exakt. När fjädringsleden är dålig kommer växellådan att ge ifrån sig ett gnällande, klunkande eller knackande ljud.

Förutom att ge upphov till ett klunkande eller gnällande ljud kan dåliga upphängningsleder också leda till att bilen driver åt ena sidan, för tidigt eller ojämnt däckslitage och skakig ratt. För att åtgärda detta problem börjar du med att rengöra lederna och smörja dem. Men för bästa resultat ska du byta ut fjädringsledarna.

Felaktig MAF-sensor

En MAF-luftflödessensor är kanske inte en del av transmissionssystemet, men om den går sönder påverkar den transmissionssystemet. Om MAF-luftflödessensorn går sönder leder det till transmissionsproblem som tidiga mjuka växlingar, sena hårda växlingar och mycket mer. Så om MAF-sensorn är defekt bör den bytas ut så snart som möjligt för att undvika ytterligare problem.

FAQ

Hur kan jag se om min BMW-transmission är dålig?

Om din BMW-transmission är dålig kommer du att märka saker som frekventa växlingar, hårda växlingar, buller i neutralläge, transmissionen fastnar i en växel, växlingarna är oregelbundna, frekventa växlingsförluster och meddelande om att transmissionen fungerar dåligt. Observera att olika tecken kan betyda att olika transmissionsdelar har ett problem. Besök därför mekanikern för att lokalisera och åtgärda problemet.

  BMW X6 VS Mercedes GLC - vilken är bäst?

Hur länge håller BMW:s växellåda?

Det beror på hur väl du underhåller växellådan. Om växellådan är väl underhållen kan den hålla över 300 000 mil. Men om växellådan inte är väl underhållen blir det en stor utmaning att klara över 100 000 mil. Dessutom är det ganska dyrt att reparera en växellåda eller bygga om den.

Är problem med växellådan vanliga på BMW?

Ja, många BMW-modeller har problem med växellådan. Andra vanliga problem med BMW är oljeläckage, överhettning av motorn och problem med bränslepumpen. Även om alla dessa problem är vanliga är transmissionsproblem de mest kostsamma att åtgärda.

Slutsats

BMW E60-modellen var en av de mest kraftfulla BMW 5-serie-modellerna. Dessutom var den rymlig, säker, avancerad och praktisk. Men som de flesta BMW-modeller har även denna bil olika transmissionsproblem som diskuterats ovan. Icke desto mindre kan de flesta av dessa problem undvikas med rätt vård och underhåll.

På det hela taget är BMW E60 en trevlig executive kompaktbil med ett högt utgångspris och en hög underhållskostnad. Den är också en bränsleslukare men erbjuder stor komfort och enastående prestanda.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts