BMW E60 – Allt du behöver veta

BMW E60

BMW E60 är designad av Boyke Boyer och Davide Arcangeli. Det är en av de mest populära BMW midsize 5-serien, på grund av sin unika design och de högteknologiska funktioner som den var utrustad med.

Dessutom är BMW E60 rymlig, bekväm och rolig att köra. Detta beror på att den kommer med en mängd olika motoralternativ och varianter att välja mellan. Med fem sittplatser, en rymlig kupé och ett stort bagageutrymme är det en utmärkt familjebil.

Ändå kom den också med en del av sina problem som intresserade köpare och användare måste ta itu med. På det hela taget är den pålitlig men ganska dyr att underhålla.

BMW E60:s historia

Den femte generationen av BMW 5-seriebilar består av BMW E60, som är sedanversionen, och BMW E61, som är vagnen eller touringversionen. E60/E61 tillverkades mellan 2003 och 2010, och den brukar vanligtvis kallas E60.

BMW E60 var kontroversiell innan den fick grönt ljus för produktion. Detta efter att Arcangelis design för E60 nästan förkastades av BMW. Designen kunde inte översättas till en lermodell på grund av dess komplexa former. Men efter veckor av hårt arbete satte Arcangeli och hans team färdig skalmodellen och BMW accepterade den.

Senare blev E60 5-serien en berömd version av den mellanstora sedanen. Tack vare sin 50/50 viktfördelning som gjorde den till en bekväm högpresterande bil. Dessutom hade den avancerade tekniska funktioner som adaptiv styrning, röststyrning, head-up display och nattseende som gjorde den till en av de mest avancerade bilarna i sin generation.

BMW E60 5-serien erbjöds med olika bensin- och dieselmotorer, främst inline-4- och inline-6-motorer. Dessutom erbjöds även en 4,4-liters V-8 i 540i- och 550i-trimmarna. Den mest framstående BMW E60 5-serien var ändå M5 med den 5,0-liters V-10-motorn.

  BMW VS Corvette tillförlitlighet - vilken är bäst?

BMW M5 hade en S85-motor med naturlig luftning som skilde sig från de vanliga motorerna som BMW tillverkar. Den här kraftfulla motorn producerade en exceptionell effekt på 500 hk och ett vridmoment på 384 lb-ft. Dessutom monterades den här motorn även i M5-vagnen, som var den enda touringversionen av den högpresterande mellanklassen, bortsett från den kortlivade E34-versionen från 1992 till 1995.

Funktioner hos BM E60

Utseende

BMW E60 sedan är en unik men vackert utformad bil. Den inledde en ny BMW-stil då den avvek från den traditionella BMW-stylingen. Den hade en design med ”flammarnas yta”, som var ny på den tiden. Än idag ser BMW E60 fortfarande elegant ut och den är mycket tilltalande.

Förutom att den här bilen introducerade en ny design introducerade den också nya elektroniska funktioner, som head-up-display, iDrive infotainmentsystem, aktiv styrning, körfältsvarning, aktiv farthållare, röststyrning och mörkerseende. Dessutom var det den första BMW 5-serien med en turboladdad bensinmotor, en 6-växlad automatisk växellåda och regenerativ bromsning.

Interiören i E60 var också av högsta klass med den senaste tekniken och dyra material. Som de flesta BMW hade den läderstolar, luftkonditionering, mugghållare, innerbelysning, servostyrning och mycket mer.

BMW E60 5-serien har en hjulbas på 114 tum, en längd på 190,6 tum, en bredd på 72,8 tum och en höjd på 58 tum. Det är en vanlig lyxig mellanstor sedan.

Prestanda

Eftersom E60 5-Series har flera varianter skiljer sig prestandan åt från en variant till en annan. Ändå presterar bensinvarianterna mycket bättre än sina dieselmotparter. Så om du vill ha en bil med höga prestanda ska du välja bensinvarianterna. Men om du vill spara på bränsle bör du överväga att välja dieselvarianterna.

  Tillverkar BMW en pickup?

Den bäst presterande BMW E60-varianten är 2007 års M5 med maximalt 507 hk och 384 lb-ft vridmoment. Den har också en topphastighet på 155 mph och kan accelerera från 0 till 60 på bara 4,7 sekunder. Den mest kraftfulla dieselversionen (2007 535d) har däremot högst 286 hk.

Komfort och lastutrymme

Eftersom BMW E60 är en mellanstor sedan är den mycket rymlig och mycket bekväm, vilket gör den till en perfekt familjebil. Dessutom har den fyra dörrar med plats för upp till fem personer. Förutom att den har en rymlig kupé har den också ett stort bagageutrymme med totalt 520 liter. Så du kan få plats med ditt bagage utan problem.

Bränsleeffektivitet

Lyxbilar är kända för att vara bränsleslukare. Det är dock inte fallet med BMW:s och BMW E60 är inget undantag. Den här bilen är bränslesnål. Till exempel har 2005 års BMW 525i ett EPA-värde på 17 mpg i staden, 34 mpg på motorvägen och ett kombinerat 25 mpg.

Pris

Den här bilen lades ned 2010, därför kan du bara hitta en begagnad bil på marknaden eftersom de inte längre tillverkas. En begagnad BMW E60 av hög kvalitet går för cirka 22 000 dollar. Detta varierar dock från ett ställe till ett annat.

FAQ

Vad betyder E60 på BMW?

I detalj betyder E60 på BMW Entwicklung 60 (utveckling 60) som också kan kallas Evolution 60. 60 är en indikation på att detta är BMW:s 60:e modellkonstruktion sedan företaget startade 1916. Alla konstruktioner produceras dock inte eftersom vissa är konceptbilar som också får E-namnet.

  Vanliga problem med BMW 320d

Är BMW E60 en bra bil?

Ja, BMW E60 är en utmärkt bil eftersom den har utformats på olika sätt men den har också unika egenskaper. Bilen är också lyxig, bränslesnål och rymlig. Trots detta har den flera nackdelar, såsom dålig tillförlitlighet och dyrt underhåll. På det hela taget är det en trevlig bil för personer som vill ha en unik lyxig sedan från BMW.

Vilka är de vanligaste problemen med BMW E60?

Innan du investerar i en BMW E60 är det viktigt att känna till några av de problem som du sannolikt kommer att stöta på. Några av problemen är fel på styrarmarna, sönderrivna säten, läckande absorbenter, problem med växellådan, läckande ventilkåpor, fel på bromskraftförstärkaren och felaktigt termostathus.

Slutsats

BMW E60 håller nästan på att bli en klassiker. Tack vare sin unika men eleganta design som gör att den sticker ut från bilarna i sin generation. Dessutom har det här fordonet många högteknologiska funktioner och det är dessutom bekvämt och rymligt. Men som väntat kommer den också med en del problem som du bör se upp för.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts