Är Volkswagen Sharan en bra bil?

Är Volkswagen Sharan en bra bil?

Volkswagen Sharan är en stor skåpbil med flera användningsområden som i första hand används för familjearbete. Sharan introducerades för första gången i mitten av 1990-talet och avvecklas i skrivande stund. Under nästan tre decennier av produktion lyckades Volkswagen sälja nästan 800 000 enheter, vilket är en hygglig siffra för en sådan bil.

Sharan är stor, rymlig, ergonomisk, lätt att köra och lätt att se ut ur, men är Volkswagen Sharan en bra bil? Sharan är en relativt bra bil för vad den är vilket innebär att om du behöver en större minivan som kan packa upp till sju passagerare bekvämt är Sharan en bra affär eftersom den lyckades skriva av mer än vissa av sina rivaler.

Sharans motorpalett består av 4-cylindriga motorer, men den första generationen Sharan finns med en V6. Alla Sharan-motorer är utformade för att vara effektiva, smidiga och billiga att underhålla och det är därför som den goda gamla 2,0L TDI-motorn troligen är den bästa Sharan-motorn du kan få.

När det gäller tillförlitlighet är Sharan hyfsad, men vi kommer att nämna några vanliga problem. Praktiken är bra tack vare mycket passagerar- och lastutrymme medan värdet också är riktigt bra med alla tre modellerna.

VW Sharan – Drivlinan

Sharan 1:a generationen finns med antingen 4-cylindriga 1,8L eller 2,0L bensinmotorer med upp till 150 hk eller en 2,8L V6 med upp till 204 hk. 1:a generationen dieselmotorer är 1,9L och 2,0L 4-cylindriga med effekt upp till 140 hk. Sharan 2:a generationen får endast två bensinmotorer, 1,4L TSI eller 2,0L TSI med en effekt på mellan 150 och 200 hk medan 2:a generationen facelift endast fick 1,4L TSI med 150 hk som är den bästa Sharan bensinmotorn.

  Är Volkswagen T-Roc en bra bil?

När det gäller dieselmotorer kommer Sharan 1:a generationen med antingen en 2,0L TDI eller en 1,9L TDI. Den andra generationen och den andra generationen facelift Sharan fick endast 2,0L TDI med en effekt på upp till 184 hk. Detta är den bästa Sharan-motorn av dem alla eftersom den balanserar kraft, effektivitet och tillförlitlighet perfekt.

Sharan kan fås antingen som en FWD-bil eller en AWD 4MOTION-bil om du är villig att betala för det. Tidigare Sharan-modeller fanns med den felaktiga Synchro-växellådan som bör undvikas eftersom endast DSG-automatiken är en bra autolåda för Sharan.
Alla motorer är relativt effektiva, men 2.0L TDI för de senaste Sharan-modellerna är den mest effektiva med upp till 50MPG.

VW Sharan – Design och chassi

Volkswagen Sharan är utformad för att vara en premium-minibuss vilket innebär att den erbjuder anständiga bekvämligheter i ett paket som ser premium ut. Första generationens Sharan är numera en ganska ful bil medan andra generationens Sharan, och särskilt andra generationens Sharan facelift, är mycket bättre. Interiört sett är båda dessa utilitaristiska med betoning på ergonomi, precis som VW brukar göra på den tiden.

Körupplevelsen i Sharan är inget att skryta med vilket innebär att den fungerar men inte är spännande på något sätt. Den ser ut och körs som vilken minivan som helst, men ljudisoleringen och dämpningen är lite bättre än vissa av de billigare konkurrenterna.

  Volkswagen Golf år att undvika

VW Sharan – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet är Sharan medioker för de senaste modellerna och undermålig för 1:a generationen. Detta innebär att Sharan kommer med sin beskärda del av problem, men dessa kan hanteras om du underhåller bilen på rätt sätt.

De vanligaste VW Sharan-problemen är förknippade med växellådan, utrustningen, elen, karossen och motorn. De flesta av dessa är förknippade med den 1:a genmodellen vilket innebär att den 2:a genmodellen är mycket bättre i jämförelse.

VW Sharan – Värde och praktiska egenskaper

Den 1:a generationen Sharan kan köpas för lite eller inga pengar medan de nyare modellerna inte är så mycket dyrare. Anledningen till att Sharan värderades så mycket som den gjorde är att den egentligen inte gör något speciellt. Det är bara en minivan som inte rår på några fjädrar och som inte heller är spännande på något sätt.

Detta är inte direkt en dålig sak för dem som vill ha en bil som helt enkelt fungerar och gör allting som det ska. Praktiken är stor eftersom Sharan har plats för upp till sju personer med gott om utrymme i alla avseenden. Lastutrymmet är också enormt eftersom Sharan är en riktig familjebil.

FAQ-avsnitt

Varför upphör VW Sharan att tillverkas?

Under de senaste åren har VW beslutat att omstrukturera modellprogrammet för att spara pengar och fokusera det mesta av sina FoU-pengar på framtiden. Under pandemin blev VW Sharan och Seat Alhambra olönsamma, och det är därför som dessa slutar tillverkas för gott.

  BMW VS Volkswagen tillförlitlighet - vilken är bäst?

Det är också värt att nämna att VW erbjuder Transporter Multivan och många bilar från ID. lineupen som effektivt kan ersätta Sharan. Sharan blev helt enkelt överflödig och det är därför VW gör sig av med den.

Är Volkswagen Sharan en bra familjebil?

När det gäller begagnade familjebilar är Sharan ett av de bästa alternativen du kan välja från VW:s begagnatkatalog. Sharan visar dock sin ålder ganska mycket vilket ytterligare bekräftar att Sharan är ganska tråkig och impopulär.

Förmågan att bekvämt packa in upp till sju personer i en bil är dock anledningen till att Sharan överhuvudtaget existerar. Om du har möjlighet att köpa en nyare VW-familjebil ska du hoppa över Sharan, men om du inte kan det är Sharan det bästa begagnade VW-familjevalet överlag.

Är VW Sharan större än VW Touran?

Volkswagen Sharan är den större bilen av de två med ganska stor marginal. Sharan är nästan 35 cm längre än Touran och är dessutom 7,5 cm bredare än Touran. Sharan är 6 cm högre och erbjuder mycket mer utrymme inuti, både för passagerarna och för lasten.

Touran håller också på att gå ur produktion så det är nu som båda dessa kan köpas från ny om det är något som intresserar dig förstås.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts