Vanliga problem med Volkswagen Sharan

Är Volkswagen Sharan en bra bil?

Volkswagen Sharan är en multifunktionell skåpbil som har tillverkats sedan 1995. Den andra generationen av Sharan introducerades 2010 medan den andra generationens facelift introducerades 2015.

Enligt de flesta uppgifter som finns tillgängliga på nätet erbjuder Sharan en medioker tillförlitlighet. De vanligaste VW Sharan-problemen är förknippade med växellådan, utrustningen, MAF-sensorn, det elektriska och karosseriet. De flesta av dessa kan lösas genom förebyggande underhåll, men andra som MAF-sensorn måste bytas ut så småningom.

Det är också säkert att säga att den första generationen av Sharan är den mest besvärliga av dem alla medan den andra generationen inte är så mycket bättre. Den 2:a generationens facelift erbjuder dock många uppgraderingar jämfört med de två första modellerna och är det bästa valet om du är ute efter en begagnad Sharan.

VW Sharan – problem med växellådan

Enligt många uppgifter som finns tillgängliga på nätet verkar Sharan lida av olika växellådsrelaterade problem både med den manuella och automatiska växellådan. De äldre synkroniserade automatlådorna är kända för att vara klumpiga, långsamma att reagera och ganska obekväma när man inte babblar från stillastående. DSG är liga bättre och är den bästa växellådan för Sharan.

De manuella versionerna är också kända för att drabbas av felande växelkopplingar som gör att du inte kan välja den växel du vill ha. När detta händer är det enda sättet att åtgärda detta för gott att byta ut växellådan helt och hållet. En del människor föredrar att brottas med pinnen för att tvinga den i växel, men detta kan ge upphov till mycket mer problem längre fram.

  Är Volkswagen T6 en bra skåpbil?

VW Sharan – Utrustningsproblem

Sharan lider också av olika utrustningsrelaterade problem som en felaktig reservhjulsmekanism som tenderar att stanna på plats om den inte servas vid behov. Ett annat problem med Sharan är att många av bilens komponenter är kända för att gå sönder eftersom de är tillverkade av billig plast. Dörrhögtalarnas kåpor är kända för att gå sönder otroligt lätt.

Andra utrustningsproblem med Sharan är förknippade med sätena eftersom de ofta tenderar att bli svåra att röra sig och fungera. Vissa plastdelar inuti interiören kan fastna och bli otroligt svåra att använda. Detta gäller oftast för Sharan 1:a generationen och nyare exemplar med hög körsträcka.

VW Sharan – problem med MAF-sensorn

Många Volkswagen-modeller är kända för att drabbas av MAF-problem (Mass airflow sensor) och Sharan är också en del av den gruppen. Om du känner att bilen lider av bristande acceleration eller om bilen inte kan hålla en högre hastighet, är chansen stor att MAF är orsaken till detta.

Det bästa sättet att lösa detta är att helt enkelt byta ut MAF helt och hållet eftersom problem som dessa tenderar att bli värre med tiden. Om du misslyckas med att byta ut den tillräckligt tidigt finns det en stor chans att dessa kommer att bli mycket större problem längre fram.

VW Sharan – Elektriska problem

Sharan är också känd för att drabbas av olika elektriska problem, såsom problem med den yttre och inre belysningen, problem med instrumentbrädan, problem med de elektriska fönsterrutorna och problem med olika elektriska system, strömbrytare och lampor i bilen. Den första generationen Sharan är den mest problematiska av alla, men det verkar som om även de nyare modellerna ibland lider av elektriska problem.

  Vilken VW Golf är bäst

För att åtgärda dessa behöver du ibland bara starta om systemen eller byta glödlampor medan du vid andra tillfällen måste byta ut större delar eller kontrollera säkringslådan om något inte brunnit.

VW Sharan – problem med karossen

Volkswagen Sharan är en stor bil vilket innebär att den lider av problem som är förknippade med stora bilar. Eftersom den är så stor tenderar Sharan att böja sig över olika kuperingar vilket kan påverka bilens panelspalter och spaltjustering. Detta kan leda till problem med att öppna och stänga dörrar som är tidskrävande att åtgärda.

Oavsett vilket, se till att gå igenom hela bilen och öppna och stänga alla dörrar för att se om allt är där det ska vara. Se också till att skjuta alla säten, dörrar och allt som är avsett att röra sig eftersom du inte vill ha en bil med alltför många av dessa problem.

FAQ-avsnittet

Är VW Sharan en bra familjebil?

Volkswagen Sharan är faktiskt en bra allroundfamiljebil eftersom den erbjuder ett överflöd av utrymme och anständiga bekvämligheter och är en riktigt säker bil överlag. Sharan har lätt plats för upp till sju passagerare, vilket innebär att även de största familjerna bör kunna få plats i Sharan. Lastutrymmet är också enormt vilket ytterligare upprepar att Sharan är en bra familjebil.

De bästa familjebilarna måste också vara säkra, så det är bra att veta att VW Sharan är en 5-stjärnig säkerhetsklassad bil som finns tillgänglig med alla de senaste säkerhetsfunktionerna som lane keep assist, kameror, sensorer, parkeringspilot och adaptiv farthållare.

  Vanliga problem med Volkswagen T-Roc

Hur länge kan en VW Sharan hålla?

Volkswagen Sharan är byggd på en riktigt gammal plattform vilket innebär att VW lyckats lösa de flesta problem som eventuellt skulle kunna pensionera Sharan i förtid. Detta innebär att Sharan lätt kan hålla uppemot 200 000 mil, men bara om du underhåller den tillräckligt bra.

Sharan är ett klassiskt exempel på en tysk premiumbil där den klarar av att hålla länge, men bara om rätt underhåll har tillämpats. Om du är ute efter en begagnad Sharan ska du se till att välja en med få mil på klockan och med all servicehistorik sedan bilen köptes.

Ska jag köpa en VW Sharan?

Om du är ute efter en minivan för familjen är Sharan ett riktigt bra val eftersom den erbjuder gott om utrymme, men ändå inte känns som en buss att köra. Sharan är kanske inte den nyaste minivanen på marknaden vilket gör att dess värde kan ifrågasättas från ny, men om du väljer ett välskött begagnat exemplar är det vettigt att göra det.

Du måste också komma ihåg att Sharan är på väg att avvecklas så den senaste modellen kommer sannolikt att behålla sitt värde väl.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts