Är Volkswagen Passat en bra bil?

Volkswagen Passat

Volkswagen Passat introducerades för första gången på 1970-talet och efter fem generationer i rad och lika många ansiktslyftningar kommer VW Passat att läggas ned efter att ha sålts i mer än 29 miljoner exemplar världen över. Ställer detta frågan om Volkswagen Passat är en bra bil?

Faktum är att Passat är en av de bästa VW-modellerna genom tiderna. Anledningen till att VW beslutade att dumpa Passat sedan är inte att bilen är dålig, utan snarare för att Arteon är en snyggare Passat. Alla Passat-modeller är kända för att ha bra motorer som balanserar kraft och effektivitet utan ansträngning.

Designmässigt har Passat alltid varit en mer dämpad limousin gjord för dem som vill njuta av en premiumupplevelse utan att sticka ut så mycket. Passats fjädring och chassi är båda inställda på komfort och enkel körning.

Passat har alltid varit en ganska pålitlig bil, men de senaste Passat-modellerna är de bästa. De vanligaste problemen är listade nedan, men du bör inte oroa dig så mycket. Passat kan fås i praktiskt taget alla prisklasser samtidigt som praktiska egenskaper är så bra som det bara går i en fyrdörrars sedan.

VW Passat – Drivlinan

De tre senaste generationerna av VW Passat kommer med liknande bensinmotorer som börjar med 1,4 liters enheter och går hela vägen upp till 2,0 liters fyrcylindriga enheter. Effekten varierar från 122 hk och går upp till 288 hk för de mest kraftfulla modellerna. Passat är också känd för sin 2,0 liters TDI-dieselmotor som verkar vara den mest populära i Europa och Storbritannien.

  Är Porsche Cayenne samma som VW Touareg?

VW Passat är en effektiv bil vilket innebär att de mest effektiva Passat-modellerna bör kunna köra omkring 45MPG medan dieselmotorerna kan köra nära 60MPG. Passat är bäst när den är kopplad till en dubbelkopplad växellåda medan andra Tiptronic-modeller är hyfsade, men inte alls lika raffinerade.

Dessutom måste en perfekt Passat ha VW:s egenutvecklade 4MOTION AWD-system som ser till att du är säker i alla typer av miljöer. Hela körupplevelsen kännetecknas av smidig acceleration, obehindrat drag och allmän användarvänlighet.

VW Passat – Design och chassi

VW Passat har alltid varit den lugna sedanen medan Audi A6, Mercedes E-klass och BMW 5-serie är de skrikiga. De senaste Passat-modellerna verkar dock se tveklöst bättre ut än några av dessa tre, vilket innebär att VW har gjort den senaste Passat så att den ska vara lika bra som sina dyrare rivaler.

Där Passat brister är interiören eftersom den ser alldeles för likadan ut som VW Golf och föregående VW Passat-modeller. VW Passat är också starkt beroende av vilka optionspaket du väljer vilket innebär att den kan se både fantastisk och ganska billig ut.

Körupplevelsen är dämpande vilket innebär att Passat har en hyfsad balans mellan tystnad, komfort och övergripande feedback från föraren. Passat isolerar dig inte lika mycket som A6 gör, men vissa människor föredrar detta eftersom de känner sig mer i kontroll över fordonet.

VW Passat – Tillförlitlighet och vanliga problem

VW Passat är också en pålitlig bil, särskilt de nyare modellerna. Äldre VW Passat-modeller har haft sin del av problem, särskilt modellerna från mitten av 2000-talet. Sammantaget är de vanligaste VW Passat-problemen problem med motorens timing-system, MAF-sensorn, felaktiga bränsleinjektorer och styrsystemets klockfjädrar.

  Vanliga problem med Volkswagen Atlas

Passat-modeller från början till mitten av 2000-talet verkar vara de mest problematiska, medan de senaste Passat-generationerna verkar vara de bästa. Detta beror på att den senaste Passat bara är en fortsättning på den förra, vilket innebär att många problem har jämnats ut genom många modellår som kom före den, med undantag för klockfjädrarna.

VW Passat – värde och praktiska egenskaper

Du kan få en VW Passat i så gott som alla prisklasser vilket gör Passat till en så populär bil på andrahandsmarknaden. Den senaste Passat är en riktig lyxbil, men det beror i hög grad på vilka tillval du väljer eftersom instegsmodellerna saknar även de mest grundläggande premiumfunktionerna som parkeringssensorer eller lädersäten.

VW Passat är en enormt praktisk bil vilket innebär att den kan packa alla dina saker utan problem. Sittplatserna är också gott om vilket innebär att den som är intresserad av att köpa en Passat lätt kan använda den som en chaufförsbil.

FAQ-avsnittet

Vilken VW Passat är bäst?

Den senaste B8 Passat-generationen är den bästa Passat av dem alla eftersom den äntligen kan konkurrera med bilar som Audi A6, Mercedes Benz E-klass och BMW 5-serie, men bara om du väljer en högt specificerad modell. B8 är den mest pålitliga, mest avancerade, mest bekväma och säkraste Passat genom tiderna.

Med tanke på att Passat går ut ur produktion i år betyder det att denna B8-generation sannolikt kommer att hålla sitt värde mycket bra. Som sådan är det nu ett utmärkt tillfälle att överväga en om du inte redan hade gjort det.

  Vanliga problem med Volkswagen Passat

Varför slutar VW Passat tillverkas?

Det finns några tydliga skäl som kommer i åtanke när det gäller varför VW beslutade sig för att dumpa Passat. För det första upphör produktionen av Passat sedan, men kombibilen stannar kvar eftersom majoriteten av de europeiska kunderna föredrar kombibilen framför sedanen. Dessutom är Arteon nu på väg att bli VW:s flaggskepp som sedan.

Slutligen har SUV:er och crossovers blivit så populära att märkena nu lägger större delen av sin uppmärksamhet på att tillverka bättre och förbättrade SUV:er. Detta innebär oundvikligen att sedans kommer att bli lidande.

Är VW Arteon en bättre VW Passat?

Inte riktigt, även om den ser mycket mer tilltalande ut. Arteon är i huvudsak en omformad VW Passat, vilket innebär att den inte tillverkas på ett fristående chassi. Interiören är identisk, motorerna är identiska och den övergripande formen och storleken är nästan identiska.

Dessa två är alldeles för lika för att de båda ska kunna existera, och det är troligen därför Passat bara kommer att finnas tillgänglig som kombi.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts