Är Polestar och Volvo samma sak?

Polestar var ursprungligen ett namn som gavs till ett svenskt racingteam som först skapades som Cyan Racing team av Jan ”Flash” Nilsson 1996 innan teamet köptes av Christian Dahl som senare döpte om teamet till Polestar 2005.

Tio år senare har Volvo meddelat att de har köpt Polestar för att göra det till ett eget tuningmärke på samma sätt som Mercedes köpte AMG. Detta innebär att Polestar ursprungligen var för Volvo vad AMG är för Mercedes, men allt detta ändrades ett år senare när Polestar blev ett separat företag med fokus på att göra lyxiga elbilar.

Volvo ägs för närvarande av Geely, ett kinesiskt megaföretag som sålde mer än 2 miljoner bilar förra året som köpte 50 procent av aktierna i Polestar medan resterande 50 procent ägs av Volvo. Detta innebär att Polestar nu är ett separat företag som syftar till att bryta sig loss från Volvo under de kommande åren för att skapa en egen separat varumärkesimage.

Även om Polestar och Volvo delar många delar med varandra är alla Polestar-modeller utformade på separata plattformar. Detta innebär också att Volvo kommer att fortsätta att tillverka sina elbilar, som potentiellt till och med skulle kunna konkurrera med Polestarbilar.

Volvo – Företaget

Volvo är ett svenskt multinationellt företag med huvudkontor i Göteborg, Sverige. Volvo som företag erbjuder både konsumentbilar, lyxbilar, kommersiella fordon och även alla typer av marina och industriella system och finansiella tjänster som är kopplade till deras ursprungliga marknadsintentioner.

Volvo köptes av Geely 2010 men det ursprungliga företaget går tillbaka till början av 1900-talet då de var kända för produktion av kullager. Numera har Volvo till uppgift att öka sin närvaro både inom segmentet lyxbilar och kommersiella bilar.

  Ska jag köpa en 10 år gammal Volvo?

Volvo är en av de största leverantörerna av tunga lastbilar och bussar vilket innebär att detta är en stor del av vad Volvo gör. När det gäller bilar har Volvo dock som mål att bli en fullfjädrad konkurrent till väletablerade tyska premium-ledarmärken som Audi, BMW och Mercedes.

Volvos SUV:er är för närvarande en av de mest eftertraktade SUV:erna på marknaden, särskilt XC90, XC60 och XC40. Volvo erbjuder också konkurrenskraftiga sedans som S60 och S90 och mängder av åtråvärda och kvalitetstillverkade kombibilar som V60.

Polestar – det nya företaget

Ända sedan Tesla kom ut med sina elbilar har hela bilvärlden bestämt sig för att följa efter med sina varianter av elbilen. Eftersom intresset för elbilar har vuxit snabbt de senaste åren och inte visar några tecken på att avta, återuppstår många andra märken med sina egna elbilar och många nya elbilsmärken som Polestar, Lucid och Rivian föds.

Volvo och Geely beslutade att det vore bäst att skapa ett separat lyxigt elbilsmärke som endast fokuserar på att designa lyxiga elbilar. Detta gör det möjligt för Polestar att skapa en mer fokuserad och hållbar varumärkesimage, särskilt när man betänker att Volvo är känt för att tillverka dieseldrivna lastbilar och bussar.

Som sådan kom Polestar till marknaden 2017 med Polestar 1 som senare följdes av lanseringen av Polestar 2 år 2020. Polestar har som mål att öka sin marknadsnärvaro fem gånger till slutet av 2025 genom att släppa minst tre nyare modeller.

  Använder Polestar speciella däck?

Den lyxiga elektriska sport-SUV:n Polestar 3 ska se dagens ljus 2022 medan en större SUV och en lyxsedan ska följa snart. Man kan lugnt säga att Polestar håller på att bli ett konkurrenskraftigt elbilsföretag eftersom de enbart fokuserar på att erbjuda de bästa elbilarna.

Bilarnas framtid och koldioxidfria transporter

Med mer än 54 % av amerikanerna som är villiga att överväga antingen en hybrid- eller elbil som sitt nästa bilköp verkar det uppenbart att vi befinner oss i början av en eventuell övergång till mer hållbara transportmedel.

Allt detta gör att företag som Polestar kan fokusera på att konstruera elbilar eftersom de borde vara de mest populära bilarna på marknaden i framtiden. Även om vi inte kan förutsäga när detta kommer att ske är det högst osannolikt att elbilarnas snabba popularitetstillväxt kommer att avta inom kort.

Hybrider börjar också omfatta nästan alla nyare modeller där ute, men de ses som språngbrädor mellan ICE-bilar och fullständiga elbilar, vilket innebär att slutmålet är att helt eliminera fossila bränslen och avkarbonisera transporterna till fullo.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa Polestar 2?

Om du är intresserad av att köpa en elbil som din nästa bil bör du kolla in Polestar 2 eftersom denna konkurrenskraftiga elbil erbjuder ganska mycket för pengarna. Eftersom den är riktad direkt mot Tesla Model 3 bör Polestar 2 klara sig bra när det gäller den direkta försäljningen.

Med det sagt har den nuvarande Polestar-vd:n sagt att de inte är intresserade av att bli ”Tesla-dödare” eftersom de vill skapa en fristående varumärkesidentitet med fokus inåt snarare än utåt.

  Har Volvo många problem?

Ska jag köpa Polestar 1?

Polestar 1 är en otroligt snygg hybridbil som är skapad för att visa upp vad Polestar kan göra. Detta innebär att denna bil är något av en haloprodukt som bara är tänkt att öka Polestars varumärkesimage. Som sådan bör du överväga att köpa Polestar 1 om du verkligen gillar bilen.

Även om den kostar mer än 150 000 dollar och det är högst osannolikt att du kommer att kunna hitta en plats för fabriksallokering bör du inte förlora så mycket pengar eftersom Polestar 1 påstås redan vara slutsåld även om intresset för helt nya Polestar 1-modeller fortfarande finns kvar.

Varför konstruerar Volvo fortfarande elbilar?

Volvo är ett varumärke med en väletablerad varumärkesimage som knappast kommer att förändras utan att företaget omstruktureras helt och hållet och utan att spendera obscena summor på marknadsföring. Det är därför Polestar blev ett separat varumärke eftersom de kan prägla sin varumärkesimage från grunden utan att göra några justeringar.

Som sådan är Polestar tänkt att representera en annan typ av varumärkesfilosofi jämfört med Volvo, vilket i teorin borde göra en rimligt stor skillnad mellan kommande Volvo- och Polestar-elbilar.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts