Använder Polestar speciella däck?

De flesta tror att allt man behöver göra när det är dags att byta däck är att bara matcha alla däck- och hjulmått och gå vidare med sitt liv. Det är dock inte alltid fallet eftersom många biltillverkare använder däck som har utformats särskilt för en enda bilmodell.

Polestar är inte annorlunda eftersom Polestar säljer sina bilar med Polestar-märkta däck som har beställts specifikt av Polestar. De gör detta för att anpassa däcken till en specifik körupplevelse för att göra bilen effektivare, tystare och för att maximera däckens livslängd.

Du kan välja icke-Polestar-märkta däck med samma dimensioner, men detta kommer sannolikt inte att vara lika sofistikerat. Om du gör detta kommer du inte att kunna nå den maximala uppskattade räckvidden och din körupplevelse kommer inte heller att vara så tyst som den kan vara.

Polestar rekommenderar att du endast använder Polestar-specifika däck. Om du väljer Performance Pack måste du välja specifika 20-tumsdäck och hjul på grund av bromsarna. Oavsett vilket, se till att kontakta din Polestaråterförsäljare för all information du kan behöva om fälgar och däck.

Fördelar med att använda märkesdäck

Biltillverkare spenderar mycket tid och pengar på att testa bilar för att nå en tillfredsställande nivå av komfort, tystnad och övergripande förfining på vägen. Detta består också av att prova olika hjul- och däckkombinationer beroende på hur prestanda- eller komfortorienterad bilen är.

Detta är vanligare med bilar med högre prestanda, t.ex. superbilar, där nästan varje modell har en uppsättning däck av ett visst märke. Dessa däck är utvecklade med en specifik bil i åtanke, vilket innebär att du bör kunna njuta av bilen på det sätt som biltillverkaren har tänkt sig.

  Polestar vs Tesla tillförlitlighet - vilken är bäst?

Dessa däck tenderar också att avge mindre väg- och däckljud samtidigt som de är särskilt utformade för att hålla så länge som möjligt. Allt detta innebär att en specifik däckuppsättning av märket Polestar bör maximera din bils räckvidd och göra den så raffinerad som möjligt.

Polestar är också angelägen om att ta upp att dessa hjul och däck måste installeras korrekt om du vill behålla din garanti.

Nackdelar med att använda märkesdäck

Även om många tillverkare marknadsför sina bilar med specifika däck i åtanke tenderar många kunder att ignorera detta och välja en mer lättillgänglig däckmodell med samma dimensioner. Detta borde inte orsaka några allvarliga problem om dimensionerna stämmer överens och om däcken inte är skadade eller av riktigt dålig kvalitet.

Chansen är stor att du inte ens kommer att kunna se skillnad på en uppsättning märkesdäck och en mer vanlig uppsättning. Att välja vanliga löpande däck innebär också att du kommer att betala mycket mindre pengar och att de alltid kommer att vara lättare att få tag på.

Ibland måste du beställa din uppsättning märkesdäck direkt från återförsäljaren, vilket kan kosta mycket mer pengar och det kan ibland ta månader. Dessa däck marknadsförs vanligen som ”all season”-däck, vilket innebär att de inte kommer att vara lika dugliga i isiga och snöiga förhållanden som en särskild uppsättning vinterdäck.

Slutligen är dessa specifika märkesdäck ibland inte ens den bästa typen av däck att skaffa för ett visst tillfälle. Det finns många fall där prestandabilar klarar sig mycket bättre med en annan, mer fokuserad uppsättning prestandadäck.

  Polestar vs BMW:s tillförlitlighet - vilken är bäst?

Polestar däckdimensioner

Polestar 2 är för närvarande den enda riktiga serietillverkade Polestar-modellen, vilket innebär att det är ganska enkelt att hitta rätt dimensioner för din Polestar 2. Polestar annonserar en dimension 245/45 R19 för framdäcken medan bakdäcken också mäter 245/45 R19.

Om du väljer prestandapaketet måste dina hjul och däck vara större för att rymma de större bromsarna. Se därför till att leta efter 245/40 R20-däck för både bak- och framaxeln. Försök inte att montera hjul och däck från modellen utan prestandapaket på den med prestandapaketet.

Som tidigare nämnts rekommenderar Polestar att du använder en uppsättning Polestar-märkta däck och du bör definitivt göra det om du vill behålla rätt köregenskaper. Men om du är villig att byta ut det, se till att kontakta din återförsäljare för mer information.

FAQ-avsnitt

Hur ofta behöver jag byta däck?

Du behöver byta ut en uppsättning däck när däcken inte kan ge tillräckligt med grepp i ogynnsamma väderförhållanden. Även om däcken fungerar bra bör du byta ut dem vart 4-7:e år för säkerhets skull, eftersom äldre däck är mer benägna att skadas eller till och med explodera när du är ute på vägarna.

Allt beror på var du kör, hur ofta du kör och hur du brukar köra bilen. Bilens vikt spelar också en stor roll när det gäller däckens livslängd. Slutligen brukar en uppsättning däck med prestanda hålla mycket kortare tid, så se till att inspektera slitbanan ofta.

  Är Polestar en bra bil för en lång person?

Är allsidiga däck värda det?

Om du bor i områden med måttligt klimat kan du kanske dra mest nytta av helårsdäck eftersom du inte kommer att stöta på mycket snö och is. Allsäsongsdäck erbjuder därför en specifik blandning av egenskaper, vilket innebär att dessa däck inte utmärker sig på något, men de gör allting okej.

Med det sagt, om du äger en prestandabil som du gillar att ta med dig på banan eller om du äger en terrängbil som du brukar ta med dig i terräng är dessa däck inte för dig. Slutligen är helårsdäck inte alls lika bra som en uppsättning dedikerade vinterdäck på snö och is.

Är bra däck viktigare än AWD på vintern?

En bra uppsättning vinterdäck är viktigt för vinterkörning oavsett om din bil har AWD eller inte. Alla de fördelar som AWD vanligtvis erbjuder kan bara upplevas om din bil har en bra uppsättning vinterdäck. Därför är det alltid bättre att välja vinterdäck än att välja AWD och en uppsättning sommardäck eller till och med helårsdäck i snö.

Om din AWD-bil har vinterdäck bör du vara väl lämpad för alla slags väderförhållanden, särskilt snö och is.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts