Polestar vs Volvo tillförlitlighet – vilken är bäst?

Polestar är ett namn som först användes för ett svenskt racingteam som tunade Volvo-bilar på 90-talet. Polestar förvärvades senare av Volvo för att bli Volvos interna tuningavdelning så Polestar var för Volvo vad AMG är för Mercedes nu.

Numera förknippas namnet Polestar med elbilar eftersom Volvo och Geely, som är de två företag som äger Polestar, anser att det är rätt väg att gå. Därför är Polestar nu 100 procent fokuserat på lyxiga elbilar medan Volvo är fokuserat på både elbilar och ICE-bilar.

Att jämföra dessa två är som att jämföra sig själv med en spegel, de är nästan identiska. Volvo och Polestar delar delar med varandra även om Polestar tekniskt sett är ett annat varumärke. Detta liknar inte det som Audi och resten av VAG gör eftersom nivåerna av deldelning mellan Volvo och Polestar är mycket större.

Därför är dessa två liknande, om inte samma, när det gäller tillförlitlighet. Den enda nämnvärda skillnaden här är att Polestar enbart fokuserar på elbilar som i teorin är mer tillförlitliga än bilar med elektrisk motor. Därför är det lätt att påstå att Polestar tillverkar mer tillförlitliga bilar överlag.

Volvos tillförlitlighet – Medel till över genomsnittet

Enligt flera onlinekällor placerar sig Volvo i toppskiktet när det gäller lyxbilars tillförlitlighet, vilket innebär att Volvo slår de flesta av sina tyska premiumkonkurrenter när det gäller tillförlitlighet. Volvo kan därför betraktas som ett pålitligt märke även om de inte leder listan på något sätt.

Med tanke på att de flesta nya Volvomodeller är komplexa är detta ett riktigt bra resultat. Volvo XC90 är en av de mest tillförlitliga Volvomodellerna och de flesta diagrammen placerar den i toppskiktet i de flesta tillförlitlighetstävlingar för lyxiga SUV:er.

  Använder Polestar speciella däck?

Även om XC90 använder sig av en ganska komplex plattform som bygger på en fyrcylindrig motor som är både komprimerad och turboladdad samtidigt som den också får en elmotor, verkar motorn vara både effektiv och pålitlig. Den kostar visserligen mer pengar att underhålla jämfört med de flesta motorer där ute, men det är att vänta med en sådan här bil.

Slutligen kommer Volvo-bilar med en kostnadsfri fabriksgaranti på 3 år med lång och obegränsad körsträcka som kan förlängas upp till 6 år eller 120 000 mil.

Polestars tillförlitlighet – troligen bättre än Volvos.

Det finns inte tillräckligt många Polestar-modeller på marknaden under en god tid vilket innebär att det är ganska svårt att förutse Polestars genomsnittliga tillförlitlighet. De flesta onlinekällor anger att Polestars tillförlitlighet bör vara ganska lik Volvo med skillnaden att Polestar endast tillverkar elbilar.

Som sådan borde elbilar i sig vara mer tillförlitliga eftersom de erbjuder färre rörliga delar samtidigt som de behöver mindre underhåll. Elbilar är dock fortfarande lite av en blandad komposition eftersom vi inte riktigt vet hur bra elbilsbatterier klarar sig efter några betydande mil på mätaren.

Elbilar levereras också med elbilsspecifika komponenter, t.ex. motorer för regenerativ bromsning och all slags elbilsorienterad teknik som inte testas i samma utsträckning som de flesta ICE-system. Endast tiden får utvisa hur väl Polestar-modellerna klarar sig när det gäller tillförlitlighet, men det är säkert att de kommer att likna Volvos elbilar.

  Är snabbladdning dåligt för elbilar?

Underhåll – en viktig aspekt av tillförlitlighet

De flesta tillförlitlighetstabeller som finns där ute är bara meningsfulla om du underhåller din bil enligt tillverkarens rekommendationer. Detta beror på att det finns alltför många faktorer som påverkar bilens tillförlitlighet och dessa kan inte beaktas i de flesta tillförlitlighetstabeller som finns, särskilt med tanke på att Polestar-modellerna precis har börjat nå marknaden.

Volvomodeller är över genomsnittet dyra när det gäller underhåll, vilket inte kommer som någon överraskning med tanke på hur komplexa de är. Polestar-modellerna bör vara ganska lika, vilket innebär att underhållskostnaderna mellan Volvos och Polestars elbilar bör vara liknande.

Volvo är dock fortfarande inriktad på att tillverka ICE-bilar som faktiskt är dyrare att underhålla eftersom de kräver regelbundet underhåll, vilket inte är nödvändigt för en elbil. Ett perfekt exempel på detta är behovet av byte av motorolja, vilket är obefintligt i en elbil.

FAQ-avsnitt

Är Volvo-bilar lyxigare än Polestar-bilar?

Både Volvo och Polestar anses vara lyxbilar och skillnaderna mellan de två är minimala så man kan lugnt säga att dessa två är lika lyxiga. Utrustningsnivån du väljer är dock troligen den viktigaste aspekten av bilens lyx, så ju högre utrustning – desto lyxigare är bilen.

När det gäller komforten kan man säga att Volvo fortfarande erbjuder mer bekväma bilar med tanke på att det finns Volvo XC90 och Volvo S90. Polestar har fortfarande inga jämförbara modeller med dessa två fullstora bilar som är inriktade på de högsta nivåerna av lyx och sofistikering.

  Är Polestar och Volvo samma sak?

Är Polestar en av de bästa elbilstillverkarna som finns?

Just nu är Polestar förvisso ett konkurrenskraftigt elbilsmärke, men det är inte den bästa elbilstillverkaren i världen eftersom den äran går till Tesla och Porsche. Tesla är utan tvekan det bästa elbilsmärket där ute om man ser önskvärdhet och bekvämlighet som sina främsta referenspunkter.

Å andra sidan tillverkar Porsche, Mercedes och Audi mer sofistikerade, bekvämare och lyxigare elbilar än Tesla, särskilt om man tar hänsyn till byggkvalitet och val av interiörmaterial. Polestar är definitivt med bland de bästa, men det är fortfarande för tidigt att säga hur bra Polestars elbilar kommer att klara sig i framtiden.

Hur många modeller har Polestar?

Det finns endast två aktuella Polestar-modeller på marknaden och de är Polestar 1 och Polestar 2. Polestar 1 är en mer lyxig halo-bil för Polestar eftersom den visar vad Polestar kan göra om pengar inte är något problem. Polestar 1 har utformats för att lyfta fram varumärket Polestar och inte för att sälja som en vanlig bil.

Polestar 2 är inriktad på massproduktion vilket innebär att den konkurrerar med Tesla Model 3 och Tesla Model Y. Polestar kommer också med Polestar 3 år 2022 och tre nyare modeller kommer att följa efter det.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts