Är snabbladdning dåligt för elbilar?

En av de vanligaste funktionerna i dagens elbilar är snabbladdning. Med snabbladdning kan du ladda batteriet mycket snabbare än med ”vanlig” laddning, men det finns några invändningar.

Snabbladdning gör att du kan tillbringa mindre tid med att ladda och mer tid med att köra. Det är troligt att vissa snabbladdare kan erbjuda upp till 85 % laddning på så lite som 20 minuter. Många aspekter kan dock förneka detta, och det är viktigt att veta vilka.

Faktum är att frekventa snabbladdningar kan ha en negativ inverkan på batteriets prestanda på lång sikt, men det gäller för nästan alla Li-Ion-batterier på marknaden. Alla batterier tenderar att försämras med tiden, och efter många cykler förlorar de sin maximala laddning.

Efter cirka 10-12 år blir de flesta batterier för elfordon allt mindre effektiva, vilket innebär att de till slut måste bytas ut helt och hållet. Detta kan kosta uppåt 2-5 000 dollar, och det är fortfarande oklart hur dessa batterier ska bortskaffas.

Hur fungerar snabbladdning?

Snabbladdare är utformade med flera kontaktstift som kan leverera mer energi. Vissa märken som Tesla har specifika kontakter som endast fungerar med Teslas superladdare, men de kan även använda andra laddstationer om du utnyttjar den medföljande laddningsadaptern.

Snabbladdning är egentligen nivå 3 DC-laddning, vilket innebär att din bil har en särskild omvandlare som omvandlar växelström till likström. De säger att en DC-snabbladdare kan ladda upp till 3-20 miles per minut, medan vanlig AC-laddning inte ens är i samma liga.

  Kommer en Tesla att hålla i 10 år?

Dagens DC-snabbladdare övervakar hela laddningsprocessen medan den pågår för att se till att batteriet får rätt mängd laddning i varje ögonblick. Laddningsstationen matar in rätt mängd laddning för att bevara batteriet och hela laddningssystemet.

De flesta DC-snabbladdare fungerar bäst med förvärmda batterier. Det innebär att när ditt batteri når sin optimala laddningstemperatur uppnås den maximala kilowattmängden laddning. Innan du når maximal laddning minskas den erbjudna energimängden för att ytterligare bevara batteriet.

Effekter av långvarig snabbladdning på batterier för elbilar och hybrider.

Nästan alla har en mobiltelefon av något slag nuförtiden, och nästan alla är utformade för att dra nytta av snabbladdning. Även om sådana laddningshastigheter gör att du kan ladda telefonen snabbare, inser du efter ett tag att batteriets hälsoprocent blir sämre och sämre.

Det är mer eller mindre samma sak med ett större bilbatteri, men försämringsnivåerna är inte lika uttalade. För några år sedan kom en studie fram till att snabbladdning minskade upp till 27 % av batteriets ursprungliga kapacitet efter ett års konstant användning.

Å andra sidan testades samma modell också enbart med nivå 2-laddning (långsam) och batteriet förlorade omkring 23 % av sin ursprungliga kapacitet efter 12 månaders konstant användning. Även om skillnaderna finns där är de inte så uttalade som många av oss förväntade oss att de skulle vara.

Det är värt att nämna att många aspekter påverkar hur en bils batteri kommer att bete sig med tiden, men det är säkert att säga att snabbladdning påverkar den totala procentuella andelen batterihälsa negativt till en viss grad.

  Hur gammal ska jag köpa en begagnad bil?

Hur kan jag dra nytta av snabbladdning?

Först och främst är snabbladdning inte tillgänglig via en vanlig hemkretsuttag eftersom de kräver alldeles för mycket ström och pengar. De flesta nivå 3-snabbladdare finns på motorvägar och platser där snabbladdning är mest nödvändig.

Det beror också på vilken typ av bil du har. Vissa bilar som Porsche Taycan har en maximal likströmskapacitet på strax under 270 kW, vilket innebär att Taycan teoretiskt sett kan nå 80 % av laddningen på drygt 22 minuter.

De flesta Tesla Superchargers klarar för närvarande endast 120 kW. Det är värt att nämna att en nivå 3-laddare också kostar mer jämfört med en vanlig långsam nivå 2-laddare. Hur som helst, se till att du följer tillverkarens rekommendationer om hur och när du ska använda snabbladdare.

Försök att använda snabbladdare endast när du behöver en snabb påfyllning, det innebär att du i första hand bör förlita dig på nivå 2-laddning eller vanlig laddning av hemkretsuttag som kan ta några timmar att ladda. Perfekt för en laddning över natten.

FAQ-avsnitt

Ska jag ladda min elbil över natten?

Att ladda din EV över natten med en långsamladdare är ett av de säkraste sätten att hålla batteriet i optimalt skick. Du behöver dock inte ladda din bil varje natt, eftersom det i de flesta fall är onödigt.

Om du ansluter din bil när du parkerar den kan detta påverka batteriets långsiktiga effektivitet negativt och därmed förkorta batteriets livslängd. Det är alltid bäst att bara följa tillverkarens rekommendationer om hur och när du ska ladda din bil.

  Varför finns det inget reservdäck i en Tesla?

Förlorar elbilar laddning när de är parkerade?

Ja, men inte så mycket. Det är alltid bäst att lämna bilen parkerad med 70-80 % laddning. På så sätt kommer du alltid att kunna sätta dig i bilen och åka vart du vill. Men om du låter bilen stå parkerad under en längre tid kommer du garanterat att förlora över batterihälsa.

Vissa bilar har till och med särskilda funktioner som gör att du kan aktivera det utökade parkeringsläget som kopplar ur några onödiga system för att bevara ditt laddningstillstånd så bra som möjligt.

Är det säkert att ha min elbil ansluten hela tiden?

I teorin är det ingen bra idé att ständigt ha bilen inkopplad, men moderna bilar har många tekniska lösningar som kan upphäva många negativa aspekter av konstant laddning. Detta innebär att dessa bilar kan lämnas inkopplade under längre tid utan att batteriet påverkas negativt.

Se till att fråga din återförsäljare/tillverkare hur exakt du ska underhålla ditt batteri om du vill ha den bästa och längsta upplevelsen av att äga en EV. Parkera bara inte på en offentlig laddningsplats och lämna bilen där för att hindra andra EV-ägare från att ladda sina bilar.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts