Hur gammal ska jag köpa en begagnad bil?

Bortsett från att köpa ett hus är den näst största investeringen du någonsin kommer att göra att köpa en bil. Oavsett om den är ny eller gammal måste du ta hänsyn till många saker för att landa den bästa bilen. Om du tänker köpa en begagnad bil är det viktigt att ta hänsyn till åldern, men det är inte allt.
Generellt sett finns det inget giltigt svar på hur gammal en begagnad bil du bör köpa. Det beror nämligen på bilens märke och modell och hur ägaren har underhållit den. Det är ändå bättre att köpa en bil som är 2-3 år gammal än att köpa en bil som är över 5 år gammal.
När bilar blir äldre ökar också deras problem. Det är till exempel stor chans att en bil som har gått 50 000 mil har färre problem än en bil som har gått över 200 000 mil. I takt med att bilen åldras kommer du att behöva ta itu med problem som bromsar, växellådor, däck och batterier oftare.
Om du letar efter en gammal begagnad bil av hög kvalitet finns det två saker som du ska tänka på. Den första är värdeminskning och den andra värde och tillförlitlighet.

När är det bästa tillfället att köpa en gammal bil när det gäller värdeminskning?

Den främsta anledningen till att människor väljer begagnade bilar är att de vill spara lite pengar. Ja, att köpa en begagnad bil är billigare än att köpa en ny bil. Men hur avgör värdeminskningen vilken gammal begagnad bil som är bäst för dig?
Sanningen är att ålder minskar bilarnas värde. Därför blir bilen billigare ju äldre den är. Om du vill ha en begagnad bil med de senaste funktionerna kan du behöva välja en bil som har använts i mindre än tre år. Men om du vill spara mer pengar kan du välja en bil som är mer än 5 år gammal.
Kort sagt, ju högre värdeminskning desto lägre pris och ju lägre värdeminskning desto högre pris. Bilar förlorar mycket i värdeminskning under det första året och det minskar kraftigt när de åldras. Man uppskattar att bilar förlorar upp till 75 % i värdeminskning under det första året. Därefter följer 60 %, sedan 50 % och så vidare.

  Bästa sedans för långa personer

När är det bästa tillfället att köpa en gammal bil när det gäller värde och tillförlitlighet?

Förutom värdeminskning kan du också köpa en gammal bil genom att ta hänsyn till dess värde och tillförlitlighet. Bilar förlorar sitt värde när de åldras. Detta beror på att de utvecklar fler problem, vilket gör dem dyrare att underhålla. Därför blir de opålitliga när de blir äldre.
Om du vill ha en pålitlig gammal begagnad bil bör du undvika att köpa en bil som är mer än fem år gammal. I stället bör du köpa en bil som är 2-3 år gammal och sälja den efter 3 års användning. Om du köper en extremt gammal bil kommer du att få ta itu med flera utmaningar på grund av slitage.

FAQ

Vilket ska jag ta hänsyn till när jag köper en begagnad bil – körsträcka eller ålder?

Inget av ovanstående. Det viktigaste att tänka på när du köper en begagnad bil är dess tillförlitlighetshistorik och bilens skick. Gå in på internet och sök på modellens historik. Om det är en pålitlig bil behöver du inte oroa dig för milantalet eller åldern.
Icke desto mindre kan en bil vara tillförlitlig men med en dålig ägare. Kontrollera därför även dess historik, vilket kommer att avgöra om bilen har haft många reparationer och underhåll. Därför bör du aldrig köpa en begagnad bil baserat på dess årtal eller körsträcka. Detta är mycket vilseledande och kan göra att du hamnar med en dålig bil.

  Vilken färg är bäst för en vit bil?

Varför är begagnade bilar billiga?

Begagnade bilar är billigare eftersom bilar skrivs av snabbare. I takt med att bilen blir äldre minskar också dess värde avsevärt. Bortsett från det är de flesta begagnade bilar kostsamma att underhålla och reparera när de blir äldre. Så även om bilen är billig kan den vara dyr att underhålla.

Hur väljer jag en begagnad bil av hög kvalitet?

Att köpa en begagnad bil kan spara massor av pengar, men att hitta en begagnad bil av hög kvalitet är inte lätt. Här är de saker som du bör tänka på för att landa en begagnad bil av hög kvalitet:
Inspektera fordonet noggrant – Bilens skick är avgörande. Om du vill att den begagnade bilen ska hålla längre bör du kontrollera dess motor, titta på bilens interiör och kaross.
Låt en professionell mekaniker kontrollera bilen – även efter att du har kontrollerat bilen själv bör du anlita en professionell mekaniker för att kontrollera den ordentligt.
Gör en provkörning – få en känsla för bilen genom att ta ut den på en provkörning. En provkörning hjälper dig att veta vad som fungerar och vad som inte fungerar.
Gå igenom bilens reparationshistorik – skaffa registreringsnummer och VIN för den bil du tänker köpa. Gå igenom dess reparationshistorik och ta reda på vilka problem som bilen har haft.
Ta reda på marknadsvärdet – efter att ha fastställt om bilen är idealisk för dig eller inte, ta reda på marknadsvärdet. Kelly Blue Book har verktyg som hjälper dig att få fram värdet på en bil.

  Bästa hybridbil för vinterkörning

Är det värt att köpa en fem år gammal bil?

Det beror på bilens modell och skick. Om fordonsmodellen är tillförlitlig och väl underhållen är det inga problem att köpa den. Men om bilmodellen har en tillförlitlighet som ligger under genomsnittet är det en stor risk eftersom du kan komma att betala mer i underhålls- och reparationskostnader.

Vilken är den bästa åldern och körsträckan för en begagnad bil?

Det finns ingen bästa ålder och körsträcka för en begagnad bil. En bra begagnad bil ska vara väl underhållen och pålitlig. Men om du är orolig för ålder och körsträcka bör du överväga att köpa en bil som är 3-5 år gammal. Och när det gäller körsträckan är en begagnad bil med minst 36 000 mil idealisk.

Slutsats

Sammantaget bör du inte överbetona bilens ålder när du köper en begagnad bil. Istället bör du fokusera på modellen, tillförlitligheten och hur väl bilen är i skick. Vissa bilar kanske inte är särskilt gamla men med många problem. Tvärtom kan vissa bilar ha flera mil och år på nacken men de är pålitliga.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts