Ska jag köpa en 10 år gammal Mercedes?

Ska jag köpa en 10 år gammal Mercedes?

Vissa säger att en tio år gammal Mercedes Benz är ett bra sätt att undvika effekterna av snabb värdeminskning, medan andra anser att en tio år gammal Mercedes är en bottenlös pengaborg. Även om nästan alla kan hålla med om att märket är önskvärt är det lite mer komplicerat om du ska köpa en 10-årig Mercedes eller inte. Här är skälen till detta:
Det är en gammal bil är mer benägen att få problem, vilket är en självklarhet. Att köpa en äldre Benz är dock inte nödvändigtvis ett så skrämmande perspektiv, så länge du kontrollerar dess information på Carfax och anlitar en oberoende besiktningsman för att inspektera bilen innan du köper den.
Det är viktigt att du också kontrollerar hela underhållshistoriken. Ju mer du vet, desto bättre. Var inte rädd för att ställa frågor så kanske du får en riktigt bra affär.

Marknadsöverväganden

Att underhålla en gammal lyxbil kostar en rejäl slant, men marknaden kommer att pressa ned värdet på de äldre bilarna till den punkt där priset balanserar kostnaderna. Om du betalar marknadspriset får du ett rättvist pris med alla faktorer inräknade, utom de aspekter som är unika för just den bilen eller den specifika modellen.
Mercedes G-klass anses till exempel vara en ganska eftertraktad modell och den håller ett stabilt värde. Så en tio år gammal G-klass (om den är ordentligt underhållen) har ett liknande pris som en helt ny A-klass, eller till och med mer i vissa fall.
Så om ett lägre ingångspris för att komma in i en begagnad Mercedes är något som får dig att överväga att köpa en sådan, bör du också ta hänsyn till hur mycket pengar du kommer att lägga ner för att hålla den i ett tillfredsställande skick.

Underhålla en äldre Mercedes

En gammal Mercedes blir inte lättare att arbeta med med åldern. Priserna på reservdelar och arbete är inte särskilt konsumentvänliga och den underliggande tekniken är fortfarande ganska komplex, så det är inte nödvändigtvis en biltyp för en genomsnittlig lokal verkstad.
Att besöka en Mercedes-certifierad verkstad för regelbundet underhåll är ganska dyrt. När det gäller förlängda garantier för äldre bilar med högre körsträcka är täckningen ganska begränsad. Dessa försäkringar täcker vanligtvis endast katastrofala fel.
Förlängda garantiföretag som täcker ett bredare utbud av fordon med liten eller ingen skillnad i körsträcka bör undvikas till varje pris.

  Varför är Mercedes så tunga?

3 skäl till varför det är en bra idé att köpa en 10 år gammal Mercedes.

#### Det är kostnadseffektivt
När bilar skrivs ned blir de mer prisvärda, men inte nödvändigtvis mindre värdefulla. Alla glänsande trimalternativ, uppgraderad infotainment, uppvärmda säten och uppgraderade stereosystem höjer prislappen på en ny bil avsevärt, men de spelar inte en lika stor roll på begagnatmarknaden.
Att köpa en äldre bil innebär dessutom vanligtvis att alla defekter hos specifika modeller är mycket välkända och att de flesta av dem är utjämnade.

Avskrivning

Avskrivning är prisskillnaden mellan bilens pris när du köper den och när du så småningom säljer den. De flesta bilar tenderar att förlora mycket i värde tidigt under sin livslängd. Vissa modeller hanterar värdeminskningen mycket bättre, medan andra inte gör det lika bra. Äldre Mercedes-modeller som har sett en hel del asfalt har en hög värdeminskningstakt.
Trots alla fördelar som ingår i nya bilar, som garantier, gratis underhåll och låg finansiering, förblir de oundvikliga effekterna av värdeminskning en betydande kostnad och ett framträdande skäl att handla begagnat i stället.
En Mercedes som är 10 år gammal har redan skrivits av en hel del, så förlusten blir inte lika stor om du säljer den igen efter några år.

Månadsbetalningar och driftskostnader

Om du köper en bil som är ett par år gammal är dina leasing- eller finansieringsavgifter vanligtvis 50 % lägre än för en jämförbar nyare variant. Dessutom kostar bilar som kostar mindre direkt, mindre i försäkring jämfört med en nyare bil.
Vissa kanske inte märker skillnaden mellan en tre år gammal Mercedes och en helt ny, men var säker på att ditt försäkringsbolag definitivt kommer att märka det. Om du betalar kontant är du sannolikt begränsad i din budget, och att överskrida den kan vara en stor risk.
Om du däremot väljer finansiering har du ofta råd att köpa en bättre bil eftersom du inte behöver betala för hela bilen på en gång.

3 skäl till varför det är en dålig idé att köpa en 10 år gammal Mercedes
###
Bristande garanti
En stor fördel med att köpa en ny Mercedes är att så länge du utför regelbundet underhåll kommer återförsäljaren eller tillverkaren att åtgärda alla eventuella fel. Det gör ägarupplevelsen betydligt mindre stressig och försäkrar dig om att de extra pengar du har sparat under åren inte kommer att gå till dina bilreparationsräkningar.
Allt du behöver göra är att kryssa för alla rätt alternativ och hålla din del av avtalet, så kommer ditt nya bilägande att bli bekymmersfritt.

  Vilken Mercedes är bäst att köpa?

Föråldrad teknik

Under loppet av tio år har bilindustrin gjort enorma framsteg när det gäller vilka funktioner ett fordon kan erbjuda. Många olika märken erbjuder mycket fler funktioner som standard idag än vad de gjorde för 10 år sedan.
I USA måste till exempel nya bilar som standard vara utrustade med en backkamera, vilket är ett krav från den federala regeringen.
Dessutom är Mercedes infotainmentsystem numera långt ifrån de äldre Mercedes-systemen. Samtida Mercedes MBUX-system kan styras på många olika sätt, från pekingångar till futuristiska röstkontroller som kan ändra i stort sett vad du vill.

Brist på personalisering

Låt oss föreställa oss att du äntligen bestämt dig för att du vill köpa den där C 300 som du drömt om att köpa för ett par år sedan. Du undersöker alla olika sajter och du kan helt enkelt inte hitta de rätta alternativen för att matcha den bil du har drömt om.
Kanske saknar den AMG-paketet, eller den större infotainmentskärmen, eller de hjul du vill ha, färgerna är lite fel, du kan helt enkelt inte hitta den du vill ha.
Det är en av de fördelar du upplever när du köper en ny Mercedes. Du har möjlighet att skräddarsy hela bilen utifrån dina önskemål. Du kan välja färg, trim, paket, motoralternativ och mycket mer.

Vanliga frågor om att köpa en Mercedes

Vad ska jag tänka på när jag köper en begagnad Mercedes?

Ett bra köp är mer beroende av fordonets skick än av dess ålder. En korrekt servicehistorik, inspektion före köpet och bilens skick är de viktigaste faktorerna när man köper en ny begagnad Mercedes.
Du bör också göra due diligence genom att ställa alla de rätta frågorna. Samråd med en erfaren oberoende bilhandlare kan kasta ljus över detaljer som en amatörköpare aldrig skulle tänka på.

Vad ska jag undvika när jag köper en begagnad Mercedes?

Det är absolut nödvändigt att du undviker orealistiskt låga priser. En säljare som inte är benägen att svara på alla specifika frågor och som inte är villig att samarbeta bör också undvikas.
Du bör också undvika äldre AMG-modeller, även om de har ett ganska hyggligt pris om du inte har möjlighet att betala bensinpriserna för törstiga V8- och V12-motorer.
Du bör också kontrollera alla legitima källor för olika erbjudanden. Det kanske bara finns ett bättre erbjudande någonstans som du inte har kollat ännu.

  Bästa Mercedes V8-motor

Vilka frågor ska jag ställa till säljaren när jag köper en begagnad Mercedes?

Att köpa en begagnad Mercedes kan verka skrämmande, men om du ställer rätt frågor och skaffar dig rätt information kan du navigera enkelt och tryggt genom processen.
Du bör börja med att fråga dig varför bilen säljs överhuvudtaget. Kanske passar bilen inte säljaren längre, eller så är det bara dags för en uppgradering. Det är en bra fråga att ställa eftersom du kan stöta på samma problem längre fram.
Dessutom bör du fråga hur länge ägaren faktiskt har ägt bilen. Om de köpte den först nyligen kan det vara något fel på den.
Du bör fortsätta med att fråga var säljaren köpte bilen. Genom att ställa den här frågan bör du kunna få mer information om hur bilen har körts.
Kom ihåg att ställa alla underhållsrelaterade frågor och be säljaren visa dig alla underhållsjournaler. Du bör generellt sett fråga så mycket som möjligt. Det skadar inte att fråga, ju mer du vet desto enklare blir köpet.

En äldre Mercedes eller en nyare bil från ett mer prisvärt märke?

För vissa är det bekvämare att lägga pengar på en pålitlig och prisvärd bil än att ge sig in i en potentiell pengakatastrof. Vissa föredrar att inte köpa en äldre Benz om de inte har bekvämt råd med utgifterna.
Nyare bilar har bättre incitament, erbjuder ett bredare urval och erbjuds med längre garantier. Men de erbjuder vanligtvis inte samma nivå av premiumupplevelse.
Låt oss inte glömma att bilar också är ett känslomässigt köp. Livet är för kort för att köra tråkiga bilar, så du bör köpa den bil som gör dig lycklig, även om det inte är rätt val för någon annan.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts