Ska jag köpa en 10 år gammal Volvo?

Du kanske alltid har beundrat Volvobilar, men har inte råd med en ny bil och funderar därför på att köpa en begagnad bil. Ju äldre bilen är, desto lägre är priset, men är de fortfarande pålitliga? Är en Volvo som är 10 år gammal fortfarande värd att lägga pengar på?

Du kan köpa en 10 år gammal Volvo, men det beror på vad du vill ha i en bil, bortsett från ett lågt pris. Äldre Volvo-bilar är ofta fortfarande tillförlitliga och har bra bränsleförbrukning. Men när det gäller design och nyare teknik kan de få stå tillbaka.

Volvo har alltid haft rykte om sig att vara säkert byggda och pålitliga bilar. Att köpa en tio år gammal Volvo innebär att du spenderar mindre pengar, samtidigt som du inte behöver oroa dig för värdeminskningsfrågor. Det är dock mycket viktigt att undersöka den bil du vill köpa, så att du inte slösar bort dina pengar och inte får något värde.

Skäl att köpa en äldre Volvo

kostnadseffektivt

Att köpa en hyfsad Volvo som är tio år gammal kommer förmodligen att kosta mellan 5 000 och 7 000 dollar. Jämfört med de senaste priserna för nya Volvo sparar du mycket pengar.

Du behöver inte heller oroa dig för bilens värdeminskning, eftersom bilar värderas snabbast de första åren. Dessutom, om bilen redan är 10 år gammal, vill du förmodligen bara använda den tills den dör, snarare än att sälja den vidare.

Många bilalternativ

Om du skulle köpa en ny bil kan du vara begränsad till en viss modell eftersom vissa ligger över ditt budgetintervall. Men när det gäller begagnade bilar har du många alternativ att överväga, inklusive mer lyxiga modeller.

Testkörning av bilen

Säg att du har blivit förälskad i tanken på en Volvo på grund av vad du har hört om märket. Att köpa en begagnad bil är ett bra sätt att testa en bil. När du sedan i framtiden kanske väljer att köpa en ny bil vet du redan hur bilen fungerar. Detta kommer att hjälpa dig att avgöra om du ska hålla dig till Volvos efter detta.

  Vilken Volvo SUV är störst?

Saker att tänka på innan du köper en begagnad Volvo

Bränsletyp

Många äldre bilar körs på diesel och det kan vara svårt att underhålla motorn i en bil som körs på diesel. Det är också dyrare att köra en bil på diesel i stället för bensin. Många städer har också nya regler mot dieselmotorer, vilket begränsar var du kan köra din bil. Så om du köper en tio år gammal Volvo ska du hålla dig till en bensinversion.

Tidigare bilhistorik

Genomför en bakgrundskontroll för att få information om bilen. Carfax är en utmärkt tjänst att använda här. De använder bilens VIN eller registreringsnummer för att hitta all information om fordonet.

Det är också bäst att inte köpa en bil som tidigare har använts av mer än en person. Chansen är stor att bilen inte har underhållits på lämpligt sätt.

En annan sak som Carfax kan göra är att få fram information om bilens registrering och antalet inblandade olyckor. En bil med en historik av olyckor bör inte vara ett alternativ eftersom många bilkomponenter kan ha skadats på grund av olyckan, även om det inte syns direkt. Carfax kan också hjälpa till att avgöra om bilen har översvämmats eller märkts som skadlig av försäkringsbolagen.

Låt en mekaniker inspektera bilens hälsa

Om bilens tidigare historia verkar bra är nästa sak att göra att inspektera fordonet. Du kan låta din mekaniker göra det. På så sätt kan du avgöra om bilen och dess delar är tillförlitliga. Gamla bilar kan kräva att du så småningom byter ut delar, men du vill inte ha att göra med detta så snart du har köpt fordonet.

Saker som behöver undersökas:

  • Kontrollera elsystemen
  • Kör AC max.; den bör visa mellan 55° och 65° (en ficktermometer skulle vara till hjälp här).
  • Kontrollera växellådan och leta efter läckor genom att låta motorn gå en stund.
    En sund växellåda bör inte ha några luckor. Många gamla Volvos har problem med stötdämpare, så var uppmärksam på detta.

Kom ihåg att även ägna särskild uppmärksamhet åt dyra bilkomponenter. Om billiga komponenter som bromsbelägg är slitna kan du fortsätta med ditt köp, men större bildelar är mer riskfyllda.

  Tillverkar Volvo en minibuss?

Slutligen, även om delarna är okej, kontrollera ändå hur länge de förväntas hålla innan de behöver repareras. Du vill inte köpa en bil och sluta reparera en katalysator efter tre månader. Volvodetaljer är dyra.

Tillgänglighet av delar

Mycket viktigt är att du gör din research om tillgängligheten till Volvo reservdelar. I många fall, om en bil tillverkades för länge sedan, kan komponenterna ha lämnat marknaden. Anledningen är att företaget kan ha slutat producera dessa delar. Så även om du ser det på marknaden är det sannolikt falska delar som tillverkats av vägverkstadsföretag.

Tillgång till mekaniker för underhåll

Vissa mekaniker tycker att det är svårt att utföra underhåll på äldre bilar. Anledningen kan vara att de inte har tillgång till de delar som behövs för att utföra reparationer. Eller så har de inte kunskap om bilen eftersom den är gammal och de inte har haft att göra med många av dessa typer av bilar.

Kundrecensioner

Det bästa sättet att lära sig om en bil är att titta på recensioner från tidigare ägare. Recensioner kommer att upplysa dig om för- och nackdelar med en viss modell. Om det finns många fördelar och nackdelarna verkar hanterbara kan du gå vidare och göra ditt köp.

FAQS

Hur mycket kostar det att köpa en gammal Volvo?

Gamla Volvo kostar mellan 4 000 och 6 500 dollar. Det beror dock på bilens år och modell. En tre år gammal Volvo och en tio år gammal Volvo kommer inte att gå för samma summa. Observera också att andra avgifter, som till exempel frågestödsavgifter, adderas till varandra.

Var kan jag köpa en äldre Volvo?

Du kan köpa gamla Volvo från återförsäljare eller tier-two-säljare, bilauktioner eller köpa direkt från säljaren. De flesta återförsäljare är intresserade av att tjäna bra pengar på nya bilar. Tänk dig att sälja en ny bil för 50 000 dollar och sälja en gammal Volvo för 6 000 dollar. De känner att de inte kommer att tjäna tillräckligt med pengar på att sälja äldre bilar, så de tar dem till andrahandsförsäljare.

  Är Volvo bra att leasa?

Hur mycket kostar det att göra en kontroll av en gammal Volvo?

Om du fick din Volvo från en återförsäljare som har en länk till tjänster som Carfax betalar du inte ett öre för att få den kontrollerad. Återförsäljaren kan hjälpa dig att generera en fordonsrapport gratis. Men om återförsäljaren inte har någon koppling eller om du köper den direkt behöver du ett abonnemang.

En prenumeration på Carfax kostar upp till 12 dollar eller mer. Med denna avgift kan de köra en VIN-sökning och många registreringsskyltsökningar. Om du kör en VIN-sökning för mer än ett fordon måste du lägga ut mer pengar.

Vilken information behandlar tjänster som Carfax?

De använder bilens VIN eller registreringsnummer för att göra en kontroll och få tillgång till information som t.ex:
● Information om tidigare ägare
● Gasmängd och återstående körsträcka.
● Inblandning i olyckor
● Om bilen är märkt som en översvämningsbil av försäkringsbolagen.
● Information om bilens registrering
För att vara på den säkra sidan ska du köra sökningarna innan du kontaktar säljaren. De flesta CLI-lister för privatägda bilar snappar ofta upp och lägger ut registreringsnumren. Du kan använda det för att köra kontrollen.

Vad är den betydande skillnaden mellan gamla och nya Volvos?

Den viktigaste skillnaden är den konstruktion och teknik som används. Äldre Volvos har många liknande funktioner som nya Volvos, men när det gäller design och teknik är nyare bilar mycket annorlunda. Vissa tycker att nyare teknik är för utmanande att använda och föredrar en äldre enkel bil.

Du kan till exempel inte hitta en Volvo med enbart bensin- eller dieselmotor idag, eftersom nya Volvos alla är hybrider eller helt eldrivna. Men om du bryr dig om prestanda snarare än lyx kan gamla Volvos definitivt prestera.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts