Polestar vs Jaguar tillförlitlighet – vilken är bäst?

Ända sedan Jaguar kom ut med elbilen I-Pace verkar det som om Jaguar blev en av de mest populära elbilstillverkarna i världen. Detta beror delvis på att Jaguar var ett av de första stora bilföretagen som kom ut med en helt eldriven SUV som visade sig vara ett lockande erbjudande även för befintliga Tesla-kunder.

Polestar å andra sidan är ett nytillkommet elbilsmärke som enbart är inriktat på att göra elbilar, vilket innebär att Polestar inte behöver spendera FoU-pengar på att utveckla ICE-bilar, vilket är fallet med Jaguar. Dessutom är Polestar också ett systerföretag till Volvo vilket verkar ge resultat som ligger över genomsnittet när det gäller tillförlitlighet.

Som sådan är det säkert att Polestar bör vara lika tillförlitligt som Volvo om inte till och med bättre eftersom elbilar är betydligt mer tillförlitliga än ICE-bilar. Jaguar-modeller tenderar att kämpa när det gäller tillförlitlighet eftersom de tenderar att hamna i kategorin genomsnittlig tillförlitlighet i bästa fall.

Men eftersom elbilar är mer tillförlitliga än ICE-bilar verkar I-Pace också vara mer tillförlitlig än de flesta Jaguar-modeller. Hur som helst kan man lugnt säga att Polestar borde vara minst lika tillförlitlig om inte till och med mer tillförlitlig som helhet.

Jaguars tillförlitlighet – i bästa fall genomsnittlig

Jaguar och Land Rover är inte ett företag som är känt för en fantastisk tillförlitlighet och det är egentligen ingen hemlighet. Många kunder där ute är medvetna om alla potentiella problem som plågar både nyare och äldre JLR-modeller trots att de ändå tenderar att köpa dem.

  Behöver Teslas olja?

Detta beror på att JLR tillverkar eftertraktade bilar, särskilt när det gäller SUV:er. Vissa bilar som Jaguar XJ eller Range Rover är utrustade med ett överflöd av funktioner, vilket gör dessa bilar mer benägna att drabbas av potentiella problem eftersom de är utrustade med alla möjliga moderna prylar.

Jaguar I-Pace är dock den enda riktiga konkurrenten till Polestar-modellerna nuförtiden och det verkar som om I-Pace är bättre än de flesta ICE Jaguars där ute. Detta beror främst på att elbilar tenderar att ha färre problem jämfört med ICE-bilar eftersom de har färre rörliga mekaniska delar som kan gå fel.

Alla JLR-bilar levereras med en femårig garanti på 60 km/60 km som också kommer med 24-timmars vägassistans.

Polestars tillförlitlighet – bättre än Jaguars

Polestar är starkt uppbackad av Volvo och Volvo brukar landa på en position över genomsnittet när det gäller tillförlitlighet. Därför bör Polestar-modellerna lätt vara lika tillförlitliga som Volvomodellerna. Om du kombinerar det med det faktum att Polestar specialiserar sig på elbilar som i sig är mer tillförlitliga än ICE-bilar bör Polestars tillförlitlighet lätt ligga över genomsnittet.

Även om Polestar 2 redan innan den kom till USA var en del av en mindre återkallelse, löstes problemen snabbt och smärtsamt. Att ha en återkallelse strax efter att en bil släppts är inte ovanligt för både pålitliga bilar och opålitliga bilar.

Nuvarande Volvomodeller är otroligt komplexa eftersom vissa av deras motorer förstärks av kompressorer, turboladdare och två elmotorer. Även med den komplexitetsnivån tenderar Volvo-bilar att erbjuda en tillförlitlighet som ligger över genomsnittet. Allt detta borde lätt antyda att elbilar med Volvos stöd (som inte alls är lika komplexa) borde vara mer tillförlitliga än Jaguar-modeller.

  Polestar vs Audi tillförlitlighet - vilken är bäst?

Jaguar erbjuder dock en längre fabriksgaranti eftersom Polestar-garantin endast varar 4 år/50 000 miles och den inkluderar inte vägassistans.

Underhåll – en avgörande aspekt av tillförlitlighet

Alla dessa tillförlitlighetstabeller har absolut ingen betydelse om du inte underhåller din bil på ett adekvat sätt. Detta innebär att även de minst tillförlitliga bilarna borde klara sig mycket bättre än de mest tillförlitliga bilarna om de senare inte underhålls korrekt och i rätt tid.

Mellan dessa två märken är det mycket lättare att underhålla Jaguar-modeller eftersom det finns fler Jaguar-återförsäljare. Det verkar dock som om Volvoåterförsäljare också kan serva din Polestar, detta borde inte utgöra något problem under de kommande åren.

Hur som helst är Jaguarbilar dyrare att underhålla om man betänker att majoriteten av deras sortiment består av ICE-bilar. Om du jämför I-Pace och Polestar 2 som de två referenserna elbilar från båda märkena bör de vara ganska lika när det gäller underhållskostnader.

FAQ-avsnitt

Är Jaguar lyxigare än Polestar?

Jaguar är ett av de lyxigaste brittiska bilmärkena på marknaden och de är verkligen lyxigare än Polestar. Polestar planerar dock att släppa en stor SUV och en lyxig elbils-sedan under de kommande åren så detta kan eventuellt förändras längre fram.

Just nu erbjuder Jaguar betydligt fler bilar i betydligt fler segment, och nästan alla anses vara lyxbilar. Jaguar XJ är Jaguars referensmodell för lyxsedaner och man kan lugnt säga att ingen Polestar-modell som för närvarande finns tillgänglig kan komma i närheten av XJ när det gäller lyx.

  Kräver en Polestar mycket underhåll?

Varför är Jaguar och Land Rover så opålitliga?

Både Jaguar och Land Rover är inriktade på att göra lyxbilar fyllda med alla möjliga innovationer och tekniker, vilket innebär att de är packade med den senaste tekniken. De flesta kunder från detta segment prioriterar lyx, sofistikering, status och stil framför tillförlitlighet, särskilt om de köper bilarna från nya vilket innebär att de omfattas av garantin.

Vissa märken som Toyota och Honda prioriterar tillförlitlighet som ett av sina främsta försäljningsargument, vilket utan tvekan gör dem till bättre transportmedel. Bilar köps dock inte enbart av förnuft, och det är därför Jaguar och Land Rovers säljer trots att de är tvivelaktiga när det gäller tillförlitlighet.

Förbättrar Jaguar och Land Rover sin tillförlitlighet?

Det är inte säkert att säga att Jaguar och Land Rover tillverkar opålitliga bilar som helhet eftersom de fokuserar på att förbättra sina bilar både när det gäller tillförlitlighet och övergripande kvalitet. Detta verkar fungera eftersom de senaste JLR-modellerna är betydligt mer tillförlitliga än JLR-modeller från för tio år sedan.

Det tar lång tid innan en specifik stereotyp försvinner och om JLR fortsätter att tillverka successivt mer tillförlitliga bilar bör detta snart nog förändras till det bättre.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts