Är Audi TTS en bra bil?

Är Audi TTS en bra bil?

Audi TTS är en tvåsitsig kompakt lyxbil/roadster för dem som gillar Audi TT, men vill ha den lite mer spännande. TTS placerar sig mellan instegsmodellen Audi TT och toppmodellen Audi TT RS med sin fantastiska femcylindriga motor. Är Audi TTS en bra bil? Kort sagt, ja, Audi TTS är en bra bil. Om du vill ha ett långt svar kan du läsa den här artikeln.

Till att börja med får TTS en 2,0 l fyrcylindrig turbomotor med 4 cylindrar och tillräckligt med dragkraft. Denna motor är kopplad till en DCT-transmission och ett AWD-system som gör bilen ganska snabb. TTS ser också mer spännande ut än den vanliga TT eftersom den får många designuppgraderingar både på insidan och utsidan som skiljer den från den vanliga TT.

Chassi- och fjädringsinställningen för TTS ligger någonstans mellan prestanda och komfort, vilket innebär att den kan köra riktigt bra i kurvor samtidigt som den har en relativt bekväm körning. Tillförlitligheten är också hyfsad, men det finns några problem som är värda att tala om.

Värdena på dessa är inte helt stabila, men det är fallet med i stort sett alla TT-modeller. Praktiken är inte heller den bästa eftersom TT bara erbjuder 2 sittplatser, 2 dörrar och ett ganska förtroligt bagageutrymme.

Audi TTS – Drivlinan

Audi TTS får en 2,0 l turboladdad 4-cylindrig motor med 320 hk och 295 lb-ft vridmoment. Det räcker för att driva bilen från 0 till 60 km/h på bara 4,5 sekunder. Topphastigheten är begränsad till 155mph, kvarts-milstiden ligger i mitten av 13 sekunder, vilket också är ganska lovvärt för en kompakt sportbil på instegsnivå.

  Är Audi SQ5 en bra bil?

Motorn är kopplad till en 7-växlad S-Tronic-växellåda med dubbelkoppling och Audis berömda Quattro AWD-system som lyckas hålla dig säker i praktiskt taget alla förhållanden. Bränsleeffektiviteten är inte perfekt eftersom TTS bara klarar ungefär 20-25MPG vilket inte är det bästa eftersom de nyaste 2,0L 4-cylindriga enheterna från konkurrenterna presterar bättre samtidigt som de ger bättre bränsleeffektivitetsresultat.

Audi TTS – Design och chassi

Audi TTS finns i antingen coupé- eller cabrioletform beroende på vad du föredrar. Båda dessa får en aggressivare yttre styling, snyggare hjul, större bromsar och en lägre körhöjd som skiljer dem från vanliga TT-modeller. Interiören i TT är också riktigt fin eftersom den är klädd med Alcantara, aluminium och kolfiber om du är villig att betala för det.

Chassit på TTS är välbalanserat vilket innebär att TTS beter sig bra i kurvorna. Fjädringen är styv, men inte överdrivet styv vilket innebär att bilen inte är straffande. Den överbryggar gapet mellan bekväma TT-modeller och TT RS riktigt bra.

Audi TTS – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet kan vi säga att TT S klarar sig riktigt bra. Nyare TT S-modeller är miltals bättre än äldre men är inte helt fria från problem. De vanligaste TT S-problemen är relaterade till bilens elektronik, utrustningen, styrsystemet, vattenpumpen och högre nivåer av oljeförbrukning.

De flesta av dessa kan lösas med förebyggande underhåll medan andra helt enkelt inte kan undvikas. Hur som helst bör TT S hålla länge om du tar väl hand om den. Om inte kommer bilen att gå sönder så småningom, vilket är fallet med alla bilar där ute.

  BMW ix3 VS Audi e-Tron - vilken är bäst?

Audi TTS – Värde och praktiska egenskaper

Den vanliga Audi TT börjar på omkring 50 000 dollar vilket förvisso är mycket pengar. Nästa i raden är Audi TT S som börjar på cirka 60 000 dollar medan den högsta modellen TT RS börjar på cirka 75 000 dollar. Detta får TTS att framstå som ett riktigt bra köp, men dessa bilar värderas ned notoriskt och det är bättre att köpa dem på begagnatmarknaden.

Praktiskt sett är TTS lika bra som alla andra TT-modeller. Det innebär att den endast erbjuder 2 sittplatser, endast 2 dörrar och ett relativt begränsat bagageutrymme. Bilen är kompakt, men kan ändå rymma förare på upp till 1,80 meter vid den yttersta gränsen.

FAQ avsnitt

Ska jag köpa Audi TTS?

Om du är intresserad av kompakta 2-sitsiga sportbilar som inte är alltför krävande för din rygg, dina öron och ditt bankkonto kan TTS vara ett mycket bra val. TTS ser riktigt bra ut både invändigt och utvändigt tack vare härliga designdetaljer överallt. Vissa anser till och med att den är en baby R8, vilket definitivt är en komplimang för TT och inte tvärtom.

Å andra sidan, om du ogillar små bilar och inte bryr dig om tvåsitsiga bilar bör TTS undvikas till varje pris. TTS kompromissas i prestandans namn och det är något som inte kan gå obemärkt förbi, särskilt inte för dem som inte ens bryr sig om prestanda.

  Vanliga problem med Audi Q4 e-tron

Kommer Audi TTS att läggas ned?

Det verkar som om Audi TTS kommer att upphöra med produktionen snart nog eftersom Audi beslutat att ersätta den med något mer känslomässigt och möjligen med fyra dörrar. Därför kommer TTS att upphöra i år eller nästa år och det finns inga indikationer på att Audi någonsin kommer att ta tillbaka den.

Tvåsitsiga kompakta sportbilar var det som gällde på 90- och 2000-talen men det är helt enkelt inte längre så eftersom SUV:er och crossovers dominerar marknaderna över hela världen. Om man dessutom lägger till elbilar i spelet har Audi helt enkelt ingen anledning att fortsätta att tillverka TTS eftersom det finns mer angelägna bilar som borde släppas och byggas.

Är Audi TTS bättre än TTRS?

Nej, det är den inte. Audi TTRS är ett helt annat djur tack vare sin femcylindriga motor som känns och låter som en V10 från R8. TTRS är mycket snabbare och mer spännande att köra eftersom den är mer fokuserad, ser mer aggressiv ut och har mycket mer utrustning från fabriken.

Det kan kosta cirka 15 000 dollar mer att få TTRS, men det är värt det tack vare den härliga 2,5 liters turbo 5-cylindriga motorn.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts