Är Audi Q8 en bra bil?

Audi Q8

Audi Q8 introducerades 2018 som en snyggare och mer dynamisk version av Audi Q7. Dessa två delar många delar med varandra, men Q8 verkar vara den som de flesta vill ha. Det är också den dyraste och mest kapabla Audi SUV:n. Så är Audi Q8 en bra bil?

Audi Q8 är en av de bästa, om inte den bästa Audi-bilen som man kan köpa för pengar just nu eftersom den kombinerar de allra bästa egenskaperna som en daglig förare kan ha. Den kommer med massor av kraftfulla bensin-, diesel- och hybridmotorer som alla är sofistikerade, relativt effektiva och kan klara tider på under 10 sekunder mellan 0 och 60 km/h.

Q8 ser också fantastisk ut både inuti och utanför eftersom den är packad med den allra senaste Audi-tekniken och mängder av läder, kolfiber, aluminium eller svart pianoplast. Fjädringen och chassiinställningen är helt och hållet inställd på komfort, men RS- och S-modellerna verkar mycket mer dynamiska. Tillförlitlighetsmässigt är Q8 hygglig, men den lider ändå av en hel del problem som vi kommer att nämna i den här artikeln.

Q8 är en dyr bil och den verkar hålla sitt värde riktigt bra på andrahandsmarknaden. Praktiskt sett kan Q8 transportera upp till fem personer utan problem. Bagageutrymmet är stort, sikten är bra och Q8 är dessutom lätt att kliva in och ut ur.

Audi Q8 – Drivlinan

Audi Q8 kommer med tre olika gasmotorer som börjar med 55 TFSI 3.0L V6 med 340 hk. Nästa i raden är Audi SQ8 som erbjuder en 4.0L V8 med 507 hk medan den toppmodellen RS Q8 erbjuder samma motor men effekten är upp till 600 hk. Q8 finns även i två hybridversioner, 55 TFSI e som lägger till en elmotor för en kombinerad effekt på 381 hk.

  Polestar vs Audi tillförlitlighet - vilken är bäst?

Den mest kraftfulla hybridversionen av Q8 är Q8 60 TFSI e som också använder V6:an, men den tillagda elektriska drivlinan höjer effekten till 462 hk. Q8 kommer också med tre dieselmotorer, en 3,0 liters V6 med 231 hk med 45 TDI eller 286 hk med 50 TDI. Den europeiska marknaden får även diesel-SQ8 med en 4,0 l diesel-V8 med 435 hk.

Alla Audi Q8-modeller kommer med Audis egenutvecklade Tiptronic 8-växlad växellåda och permanent Quattro AWD. Om du vill ha en effektiv Q8 ska du satsa på diesel- eller hybridmodellerna. Om du vill ha de mest sofistikerade och mest kapabla Q8-modellerna ska du välja bensinversionerna.

Audi Q8 – Design och chassi

Den förmodligen största tillgången som Q8 kan erbjuda är utseendet eftersom den ser fantastisk ut både inifrån och ut. Q8 liknar Lamborghini Urus eftersom dessa två delar en hel del med varandra. Q8 får också en komplett bakre ljuslist som gör Q8:s belysningsprofil omisskännlig både bakifrån och framifrån.

Fjädringen och chassiavstämningen är på den styvare sidan men dämpas ändå tillräckligt bra för att Q8 ska kännas bekväm på daglig basis. Om du vill ha en mer dynamisk version av Q8 måste du välja den snabba Audi RS Q8 som lätt kan slå många sportbilar från linjen.

Audi Q8 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Q8 är en hyfsat pålitlig bil, men bara om du underhåller den tillräckligt bra. De vanligaste Q8-problemen är förknippade med fjädringen, styrsystemet, växellådan, ökat däckslitage, start/stopp-systemet och problem med de främre stötdämpargafflarna.

  Vanliga problem med Audi Q5

Q8 är en dyr bil att köpa, men det är också en dyr bil att trimma. Ersättningsdäck kostar en förmögenhet och alla måste vara likadana eftersom Q8 är en bil med fyrhjulsdrift. Utbytesdelar är också dyra, liksom försäkringar och alla andra utgifter i samband med bilen. Men det hör till området.

Audi Q8 – Värde och praktiska egenskaper

Om du vill ha en av världens bästa SUV:er och är villig att betala för den är Q8 den du ska köpa eftersom den erbjuder i stort sett allt som en modern Audi kan erbjuda. Q8 börjar på cirka 70 000 dollar utan tillval medan den dyraste RS Q8 kostar uppseendeväckande 120 000 dollar utan tillval. Tillvalen är rikliga och många Q8-modeller kostar uppåt 150 000 dollar.

Praktiskt sett är Q8 inte lika bra som Q7, men den saknar verkligen inte något på den avdelningen. Den rymmer lätt upp till fyra personer medan bagageutrymmet också är stort. Sikten skulle kunna vara lite bättre men är ändå bättre än de flesta bilar. Q8 är lätt att komma in och ut ur och den känns robust, säker och rymlig.

FAQ-avsnitt

Vilken Audi Q8 är bäst?

Det beror på vem du frågar. Om du inte kan bry dig om hastighet, kraft och V8-motorer bör du välja 50 TDI dieselmodell eller 55 TFSI modell. Om det är vettigt för dig att satsa på en hybrid ska du välja 60 TFSI e-modellen. Men om du vill ha de bästa och mest kapabla Q8-modellerna ska du välja antingen S Q8 eller RS Q8.

  Audi vs Honda pålitlighet - vilken är bäst?

Det är ganska uppenbart att den bästa Q8-modellen av dem alla är RS Q8 eftersom den får de bästa funktionerna och motorn med 600 hk är en extremt spännande motor att köra.

Är Audi Q8 en säker bil?

Audi Q8 är en riktigt säker bil och säkerheten är inget problem med Q8. Det är en 5-stjärnig bil när det gäller säkerhet eftersom den lyckas uppfylla alla säkerhetsorganisationer. Det är en robust bil med bra krockskydd och massor av aktiva mjukvarusäkerhetssystem.

De flesta av dessa säkerhetssystem ingår dock i tilläggsutrustning vilket minskar den totala säkerhetsnivån något, men även utan system är Q8 mer än säker.

Är Audi Q8 en terrängbil?

Audi Q8 är en SUV som nästan uteslutande är utformad för användning på väg. Den levereras med 21-tums hjul är det minsta som finns, vilket innebär att terrängkörning är ett no-go för Q8. Detta är egentligen ingen överraskning eftersom de flesta som är intresserade av Q8 egentligen inte bryr sig om terrängkörning ändå.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts