Är Audi SQ5 en bra bil?

Är Audi SQ5 en bra bil?

Audi SQ5 är en kompakt lyxbil för dem som redan älskar Q5 men tycker att den är lite för långsam. SQ5 får inte den fullständiga Audi Sport RS-behandlingen, men de flesta kommer inte att ha något emot en 350 hk stark familje-SUV som ser ut och låter mycket bättre än den vanliga Q5. Verkligheten är att en bil som Q5 aldrig kommer att vara dynamisk, den kommer bara att se bra ut, låta bra och gå bra i en rak linje.

Är Audi SQ5 en bra bil? SQ5 är faktiskt en av de bästa bilarna som Audi tillverkar eftersom den kombinerar en massa bra egenskaper i en enda plattform. Först och främst får SQ5 antingen en diesel- eller en bensinmotor med V6-kompressor med över 350 hk. Den får också Audis ikoniska Quattro AWD-system som gör bilen kapabel i alla väderförhållanden.

SQ5 ser också fantastisk ut både invändigt och utvändigt eftersom alla SQ5-modeller kommer med massor av tillvalsutrustning direkt från fabriken. SQ5 kör lika bra som den ser ut även om fjädringen är lite styvare än vanligt. På det hela taget är SQ5 subtil med en liten betoning på prestandakörning.

Tillförlitligheten är hyfsad, men det finns några problem som är värda att tala om. Praktiken är bra eftersom SQ5 är lätt att ta sig in och ut ur, den erbjuder ett gäng sittplatser och ett jämförelsevis stort bagageutrymme. På det hela taget är SQ5 en riktigt bra bil eftersom den kombinerar en massa fördelar i ett enda paket.

Audi SQ5 – Drivlinan

Audi SQ5 finns med två olika motorer, en 3,0 liters bensin V6 eller en 3,0 liters diesel V6 med kompressor. Dessa motorer ger mellan 300 hk och 350 hk där V6 bensinmotor med kompressor är den mest kapabla då den gör att SQ5 når 60mph från stillastående på cirka 5 sekunder.

  Är Audi e-tron en bra bil?

Dessa motorer är kopplade till Audi Tiptronic-växellådan med vridmomentomvandlare som skickar kraften till alla fyra hjulen permanent genom Audis Quattro AWD-system. Dieselvarianterna är kända för ett riktigt ekonomiskt fotavtryck medan bensinmotorerna är mycket sämre i det avseendet.

Hur som helst är alla SQ5-drivlinor spännande och värda premien jämfört med vanliga Q5-motorer. Dessa är både raffinerade och sofistikerade utan att vara överväldigande. Vissa säger att Q5 förtjänar en 4.0L Audi RS V8 med cirka 550-620 hk, men det är osannolikt att detta någonsin kommer att hända med tanke på det nuvarande klimatet kring motorer med hög slagvolym.

Audi SQ5 – Design och chassi

Audi SQ5 ser mycket bättre ut jämfört med den vanliga Q5 eftersom den får ett stort antal extra detaljer och stylingdetaljer som gör att den ser mycket mer aggressiv och lyxig ut. Först och främst får SQ5 större fälgar, större bromsar, 4 avgasspetsar och massor av antingen aluminium eller till och med kol.

Interiören i SQ5 är lika spännande tack vare en massa Alcantara, kol och perforerat läder. SQ5 är inte en överdrivet aggressiv bil vilket innebär att den fortfarande är bekväm och subtil. Den känns dock lite mer dynamisk jämfört med en vanlig Q5 som körs på ett något karaktärslöst sätt.

Audi SQ5 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Audi SQ5 liknar den vanliga Q5 vilket innebär att vissa generationer klarar sig lite bättre än andra. Gemensamt är att ju nyare modell från sin generation, desto bättre klarar den sig när det gäller tillförlitlighet. På det hela taget är SQ5 byggd rejält, men den behöver ett grundligt underhåll i rätt tid, annars kommer den att misslyckas.

  Bästa Audi familjebil med 7 platser

De vanligaste problemen med Audi SQ5 är förknippade med elektronik, kaross och utrustning, motor, växellåda och fjädring. Se till att överväga en bil som har hållits i optimalt skick under längst tid om du vill få ut det mesta av ägandet av Audi SQ5.

Audi SQ5 – Värde och funktionalitet

Audi SQ5 är en riktigt bra affär på begagnatmarknaden, särskilt den första generationen efter faceliftet som har ett liknande pris som en vanlig Audi Q5. Q5 i allmänhet är en riktigt bra bil på andrahandsmarknaden eftersom den yttre designen åldrats som fint vin medan den inre designen inte klarat sig så bra.

Audi SQ5 är också en riktigt praktisk bil tack vare sina stora och rymliga två sätesrader och sitt jämförelsevis stora bagageutrymme. SQ5 är lätt att kliva in och ut ur och den levereras med massor av familjevänliga funktioner som gör den till en av de mest använda familjeprestanda-SUV:erna på marknaden.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa en Audi Q5?

Om du är på marknaden för en snabb och lyxig SUV som också klarar av att bränna en het hatchback från linjen är SQ5 ett perfekt val. Jag håller med om att det inte är rättvist att Q5 aldrig fick full RS-behandling eftersom en V8-motor i en så snygg bil som Q5 troligen skulle bli en succé.

Hur som helst är SQ5 fortfarande en riktigt spännande bil och man kan också säga att man verkligen inte behöver mer än 350 hk i en bil som Audi Q5. Det finns nästan ingenting som SQ5 inte kan göra förutom tung terrängkörning vilket är något som de allra flesta SQ5-köpare inte ens tänker på att göra.

  2022 BMW X5 VS Audi Q7 - Vilken är bäst?

Är Audi Q5 bättre än Audi SQ5?

Q5 är en riktigt bra bil och man kan nog hävda att det inte finns någon anledning att satsa på en SQ5 eftersom Q5 aldrig var och aldrig kommer att bli en sport-SUV. Argumentet är att spendera några tiotusentals dollar på extrautrustning på en vanlig Q5 är ett mycket bättre alternativ än att bara gå rakt ut och köpa SQ5.

Svaret på denna fråga handlar om vad du värderar mest. Om du vill ha den högsta nivån av lyx med uppvärmda, masserade, ventilerade flervägsjusterbara säten med omfattande ländstöd bör du lägga de extra pengarna på en vanlig Q5 med allt. Om du å andra sidan vill ha lite krydda för att göra dina dagliga pendelturer lite mer underhållande, är SQ5 det rätta alternativet.

När kommer den nya Audi Q5 ut?

Enligt några trovärdiga källor kommer den nya Q5 någon gång nästa år och det finns många spionbilder av den kommande Q5 redan på nätet. Vissa säger att nästa generations Q5 kommer att bli en enorm omvälvning för bilindustrin, men vi får väl vänta och se.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts