Är Audi A8 en bra bil?

Är Audi A8 en bra bil?

Audi A8 är en fullstor 4-dörrars lyxsedan för dem som tycker att mellanstora A6 är lite för liten och inte tillräckligt bekväm. En A8 är det föredragna valet för många VIP:s och majoriteten av A8-ägarna gillar att bli körda mer än att köra själva. Så är Audi A8 en bra bil?

Audi A8 är en riktigt bra bil eftersom den erbjuder de allra högsta komfortnivåerna du kan få från en Audi. Detta är verkligen speciellt eftersom alla Audi-modeller, inklusive de allra minsta, är utformade med komfort i åtanke. Att vara flaggskeppsljusbil från ett flaggskeppsmärke innebär vanligtvis överlägsenhet, och A8 erbjuder mycket av det.

Till att börja med är de motorer som finns tillgängliga i A8 kraftfulla, smidiga och relativt effektiva. A8 ser enormt stor och diskret ut, vilket vissa människor älskar medan andra inte gör det. Interiören i A8 liknar A6 så den är inte i nivå med de senaste fullstora lyxlimousinerna, men A8 kostar också mindre än de flesta av sina rivaler.

Tillförlitligheten är hyfsad, men bara om du underhåller den tillräckligt bra. A8 är också en praktisk bil eftersom den erbjuder massor av interiörutrymme och även ett rejält bagageutrymme. Den kan vara lite för stor för trånga stadsgator, men en erfaren förare kan lätt hantera det.

Audi A8 – Drivlinan

Audi A8:s motorpalett består av några bensinmotorer, några dieselmotorer och även en hybridmotor. Utbudet startar som 3.0L V6 bensinmotor med 340 hk och 3.0L TDI V6 dieselmotor med 286 hk. A8 finns även i en 4,0L V8 dieselvariant med 435 hk och är den mest kraftfulla diesel A8-modellen du kan få.

  Audi Q5 - Allt du behöver veta

Den mest kraftfulla Audi A8 i allmänhet är toppmodellen S8 med en 4,0L V8 med dubbelturboaggregat som ger 571 hk. Du kan också få A8 60 TFSI e om du vill ha en hybrid som erbjuder 450 hk och ändå lyckas vara relativt effektiv. Alla dessa kommer med Audis ikoniska Quattro AWD-system som standard.

Alla dessa motorer är också kopplade till Audis 8-växlade automatiska växellåda med vridmomentomvandlare som växlar sömlöst och som passar bra till Audi A8:s karaktär. A8 brukade finnas tillgänglig med en W12-motor för dem som ville ha den allra högsta lyxupplevelsen, men tyvärr är denna motor inte längre tillgänglig på grund av utsläppsreglerna.

Audi A8 – Design och chassi

Designmässigt följer A8 en traditionell Audi A8-silhuett vilket innebär att den ser diskret ut. A8 är en riktigt lång bil och vilken specifikation du väljer spelar en stor roll för hur lyxig A8 ser ut. A8 finns antingen som vanlig sedan eller med lång hjulbas för dem som vill ha maximalt utrymme på insidan.

Interiören i A8 är klädd i de finaste materialen och är också fullmatad med högklassig teknik för att du ska känna dig speciell inuti A8. Fjädringen och chassiavstämningen är enbart inriktad på komfort, vilket innebär att alla A8-modeller inklusive S8 gärna cruiserar i på längre resor. A8 erbjuder ett otroligt avancerat luftfjädringssystem som suger upp stötar otroligt bra.

Audi A8 – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet är A8 hyfsad, men den behöver konstant och grundligt underhåll för att hålla i längden under några större antal mil. Bilar som dessa är verkligen komplexa och erbjuder i stort sett allt du kan få från en modern Audi. Därför måste den alltid hållas i adekvat skick.

  Vanliga problem med Audi RS e-Tron GT

De vanligaste A8-problemen är förknippade med elektriska delar utanför motorn, styrsystemet, motorn, fjädringen och eventuellt till och med växellådan.

Audi A8 – Värde och funktionalitet

Nya Audi A8 underskrider sina rivaler när det gäller priset, men A8 erbjuder inte direkt en sämre upplevelse. Vi är alla medvetna om att bilar från det här segmentet ständigt överträffar varandra med nya modeller, vilket innebär att den kommande nya A8 borde täppa till klyftan mellan S-klass och BMW 7-serien.

Praktiskt sett är A8 fantastisk eftersom den erbjuder massor av utrymme både i sittbrunnen och i bagageluckan. Ingen kan säga att A8 inte är en praktisk bil eftersom den erbjuder mer utrymme än du någonsin kommer att behöva.

FAQ-avsnitt

Är Audi A8 bättre än BMW 7-serien?

BMW kom just ut med den helt nya 7-serien och det verkar som om den nya sjuan representerar det största avsteget i BMW 7-seriens historia, både på insidan och utsidan. Den nya 7-serien är verkligen den bättre bilen för tillfället, men om du tycker att BMW ser lite för kinkig ut är A8 fortfarande en fantastisk bil.

På det hela taget får vi vänta och se tills den nya 7-serien kommer ut på vägarna innan vi helt och hållet kan avgöra vilken som är bäst. För nu är A8 mot riktigt tuff konkurrens i det här segmentet, förmodligen mer nu än någonsin.

  Audi A3 Sportback e-tron tillförlitlighet

Behöver jag A8 L eller räcker det med den vanliga A8?

Vi har redan nämnt att A8 kan fås med antingen normal hjulbaslängd eller längre hjulbas för att öka sittplatserna på andra raden rejält. Om du planerar att köra bilen själv behöver du inte L-versionen.

Om du däremot föredrar att bli körd eller om du vill köpa en A8 för att köra med chaufför är A8L det bättre valet. Dessutom kan ingen säga att den normala A8 är liten, inte ens NBA-spelare.

Ska jag köpa en Audi A8?

Om du vill ha diskret lyx som innebär att du kan ta dig till platser med extrem komfort utan att nödvändigtvis dra till dig all uppmärksamhet, är A8 ett perfekt val. Bilar som A8 briljerar när det gäller långkörning vilket innebär att A8 inte är en vettig stadsbil.

Om du ofta tillbringar lång tid bakom ratten bör du definitivt köpa Audi A8 eftersom den har ett riktigt bra pris för vad den i huvudsak är.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts