2022 Mercedes GLC vs GLE – Vilken är bäst?

Mercedes tillverkar några av de mest konkurrenskraftiga premium executive SUV:erna på marknaden eftersom de för närvarande erbjuder en SUV för alla tänkbara ändamål. Om du vill ha den största europeiska tillverkade familje-SUV:n ska du satsa på GLS. Om du vill ha den bästa terrängmaskinen, välj G-wagon.

Men om du främst är intresserad av lyxiga, bekväma familje-SUV:ar som kan göra allt, bör du rikta din uppmärksamhet mot antingen GLC eller GLE. GLC är den små till mellanstora familje-SUV:n som närmar sig slutet av sin livstid och som snart kommer att ersättas.

GLE är en större SUV som kommer med mer avancerade material, bättre interiör- och exteriördesign, mer utrymme och mer av allt. Mellan de två är GLE bättre och knappast någon kan säga något annat. Det betyder inte att GLC inte är bra, men snarare inte lika bra som GLE.

Oavsett vilken av dessa två som kittlar din fantasi bör du vänta lite innan den nya GLC anländer eftersom den troligen kommer att bli den mest populära Mercedes SUV:n. Med tanke på att den kommer att baseras på den nya C-klassen kan man lugnt säga att den kommer att bli fantastisk.

2022 Mercedes GLC – Mercedes SUV på mellannivå

Med ett utgångspris på 43 850 dollar ligger GLC stadigt i segmentet för mellanstora lyxiga SUV:er, vilket innebär att den konkurrerar med bilar som Audi Q5, Volvo XC60, Porsche Macan och BMW X3. GLC300 levereras med en 4-cylindrig 2,0 l turbo-motor med 4 cylindrar som ger 255 hk och 273 lb-ft vridmoment.

  Vad betyder 4Matic på en Mercedes?

GLC kommer med en RWD-uppsättning som standard, men du kan uppgradera den till 4MATIC-versionen för ytterligare 2 000 dollar. GLC levereras med Mercedes pålitliga 8-växlade DCT-växellåda som passar GLC:s lyxiga karaktär utmärkt.

Designmässigt är GLC tilltalande, men den verkar lite daterad jämfört med de nyaste Mercedes-modellerna där ute. GLC har en högkvalitativ interiör, men saknar det helt nya infotainmentsystemet Mercedes MB UX.

Den kan inte konkurrera med GLE när det gäller utrymme, motorer, lyx, komfort eller prestanda, men den kostar betydligt mindre pengar och är mycket effektivare.

2022 Mercedes GLE – Den sanna Mercedes SUV:n

Enligt vissa Mercedesentusiaster är GLA, GLB och GLC inte äkta Mercedes SUV:er eftersom de är alldeles för små och inte höga från marken. Detta innebär att GLE 350 för 56 150 dollar är en äkta Mercedes SUV, men den har samma motor som GLC som inte är så SUV-aktig.

Med detta sagt kommer GLE450 för 63 950 dollar med en 3,0 liter inline-6 turbomotor med mild-hybridteknik som motsvarar hela 362 hästkrafter och 369 lb-ft vridmoment. Instegsmodellen GLE350 har inte 4MATIC som standard medan 450:an har det. Alla versioner av GLE kommer också med den förbättrade 9G DCT-växellådan.

GLE är längre, bredare och högre vilket innebär att den erbjuder både mer passagerarutrymme och mer lastutrymme. Den känns också mycket mer rejälare att köra, särskilt med motorer av högre klass som den som finns i GLE450.

  Vilken är bäst - GLK eller GLC?

Designmässigt ser och känns GLE mer förstklassig ut med material av högre kvalitet, mer teknik och bättre standardutrustning. Säkerhetsmässigt erbjuder den mer än GLE, men GLC-modeller med fullt tillval är jämförbara med GLE-modeller med fullt tillval.

Slutsats – GLE är en bättre bil i nästan alla avseenden.

Om storleken spelar roll bör du välja GLE eftersom den erbjuder mer av allt, särskilt när det gäller körkänsla och utrymme på vägen. GLC är också en bra bil, men den brister när det gäller design, praktiska egenskaper, utrymme, teknik och kvalitet.

De enda aspekter där GLC slår GLE är pris, effektivitet och storlek, men bara om du föredrar mindre SUV:er. Den nya GLC kommer snart att avslöjas och den kommer sannolikt att kosta mindre än GLE. Som sådan, om du inte har bråttom och om du föredrar mindre SUV:er, vänta på den nya GLC.

Det är värt att nämna att GLE alltid kommer att vara den mer premium-modellen, oavsett modellår. Den enda skillnaden kommer att vara teknik, effektivitet och förmodligen säkerhet.

FAQ-avsnittet

Är Mercedes GLC 2022 mer effektiv än GLE?

Enligt Mercedes kan GLC ge 22MPG i staden och 27MPG på motorvägen medan den större GLE kan ge 19MPG i staden och 27MPG på motorvägen. Dessa uppskattningar är förknippade med instegsmodellen 2.0L GLE350, vilket innebär att om du väljer GLE450 kommer din körsträcka att sjunka avsevärt.

GLE450 har visserligen mildhybridteknik, men de batterier som erbjuds är inte tillräckliga för att göra en nämnvärd skillnad i verkligheten. Som sådan är effektiviteten bättre med GLC och den nya GLC kommer troligen att utöka denna klyfta ytterligare.

  Ska jag köpa en 10 år gammal Mercedes?

Är Mercedes GLE 2022 bättre på att dra än GLC?

Många som köper SUV:er använder dem som dragfordon och det är här som dessa två premium-SUV:er från Mercedes skiljer sig mycket åt. GLE har en maximal bogseringskapacitet på 3 500 lbs medan den större GLE har en maximal bogseringskapacitet på nästan 6 000 lbs. Om du är en person som använder en SUV för att bogsera, satsa på GLE.

Dessa skillnader beror främst på vikt, kraft och fjädring eftersom GLE:s chassi är konstruerat för att klara tyngre belastningar än GLC:s. Det betyder att det är mycket lättare att dra en last på 2 000 pund med GLE, även om GLC klarar av samma sak.

Är Mercedes GLE 2022 en bättre familjebil än GLC?

GLE är en bättre familjebil eftersom den erbjuder mer utrymme, en mer isolerad kupé, fler utrymmen, mer utrymme för montering av en barnstol och en säkrare bil överlag. GLE har också bakre infotainmentskärmar som är perfekta om du vill underhålla dina barn på längre resor.

GLE upplever också mindre vind- och däckljud och GLE450 är en loot mjukare än alla versioner av GLC.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts