2022 Mercedes GLB vs GLC – Vilken är bäst?

Mercedes är världens ledande märke när det gäller premiumbilar i alla segment. Detta tyska lyxmärke har gjort önskvärda lyxbilar i alla former och storlekar i mer än 100 år, och Mercedes SUV-serie är för närvarande den mest populära Mercedes-serien.

Mercedes GLB är vad Mercedes gillar att kalla en äkta familje-SUV på ingångsnivå, vilket innebär att den erbjuder plats för upp till 7 passagerare, en bekväm och rymlig kupé fylld med alla möjliga lyxiga och praktiska prylar.

Mercedes GLC är en högre modell, men med tanke på att GLC ännu inte har ersatts med en helt ny modell är den inte på samma nivå som den relativt nya GLB. Även om GLC erbjuder material av högre kvalitet och en mer engagerande körning är GLB en bättre bil.

GLC erbjuds också med en 4,0 l AMG V8 som är det mest prestandainriktade valet av alla. Den nya GLC är på väg och den kommer troligen att baseras på den nya C-klassen så det är en bra idé att vänta innan den nya GLC anländer eftersom den kommer att vara mycket bättre än den nuvarande GLB.

2022 Mercedes GLB-klass – den äkta familje-SUV:n från Mercedes på ingångsnivå.

Mercedes Benz GLB börjar på 39 650 dollar för instegsmodellen GLB250 som är det överlägset mest populära valet i serien. Den levereras med en 2,0 l 4-cylindrig turbo med 4 cylindrar som ger hela 221 hästkrafter och 258 lb-ft vridmoment. Om du vill ha en AWD-version måste du betala ytterligare 2 000 dollar över försäljningspriset för 4MATIC-systemet.

  Vem får flest tjejer - BMW eller Mercedes?

GLB250 levereras med en 8-växlad DCT-automatlåda som passar GLB:s karaktär på ett vackert sätt. Det är en smidig och effektiv växellåda som du sannolikt inte kommer att känna av under körningen. Designmässigt ser GLB ut som en mer fyrkantig version av GLA, vilket innebär att den lånar några designdrag från sina större bröder, GLE och G-Wagon.

Där GLB lätt slår GLC är inredningen och funktionaliteten eftersom den har den nyaste infotainmentskärmen Mercedes MB UX, en snyggare instrumentpanel och den nya Mercedes-ratten. GLB är lite kortare jämfört med GLC, men det tillgängliga utrymmet utnyttjas bättre.

GLB får också alla de senaste Mercedes-säkerhetsfunktionerna medan GLC saknar de allra senaste. GLB kommer också med sju säten medan GLC endast finns med fem.

2022 Mercedes GLC-klass – Mercedes SUV på mellannivå

Med ett utgångspris på 44 900 dollar skulle man kunna förvänta sig att GLC slår GLB på de flesta områden även om det är en äldre bil, men verkligheten är att GLC helt enkelt är föråldrad. GLC kommer också med en 4-cylindrig turbo med 2,0 liter, men den i GLC300 ger 255 hk och 273 lb-ft vridmoment.

4MATIC finns också som tillval med en prishöjning på 2 000 dollar. GLC är större, men inte rymligare eftersom den endast har 5 platser. Interiörmaterialen som används i GLC känns lite mer premium jämfört med GLB och GLC känns mer rejäl och SUV-aktig att köra.

  Vilka är de bästa däcken för Mercedes C300?

Den övergripande designen är dock lite daterad jämfört med GLB, både från utsidan och från insidan. GLC levereras med en något äldre Mercedes infotainmentversion och de skärmar som erbjuds är inte lika avancerade eller futuristiska.

GLC får nästan alla, men inte de allra senaste Mercedes-säkerhetssystemen vilket innebär att GLB slår den när det gäller säkerhet.

Slutsats – GLB är bättre, men den nya GLC är på väg.

Prisskillnaden mellan GLB och GLC är inte tillräcklig för att motivera att man köper GLC framför GLB. Det är säkert att säga att båda dessa premium-SUV:ar är imponerande och kommer sannolikt att tillfredsställa även de mest inbitna Mercedes-entusiasterna.

GLB är dock nyare, den har en mer tilltalande interiör och exteriör design, den erbjuder mer sittplatsutrymme, nyare teknik och mer säkerhetsutrustning. GLC är lite mer intressant att köra, den kommer med kraftfullare motorer och byggkvaliteten verkar vara lite bättre.

På det hela taget är det bästa du kan göra att vänta på att den nya GLC ska komma ut eftersom den sannolikt kommer att vara bättre än GLB. Om du behöver en ny bil ska du satsa på GLB.

FAQ-avsnittet

Är Mercedes GLB 2022 effektivare än Mercedes GLC?

I dagens läge är effektivitet ett riktigt viktigt försäljningsargument, särskilt när det gäller lyxbilar eftersom de tenderar att erbjuda piggare motorer. Även om motorn i GLC är lite kraftfullare, är den rankad på samma sätt som GLB med ett resultat på 22/29MPG city/highway.

  Vilken är den bästa Mercedes med fyrhjulsdrift?

GLB har ett betyg på 23/32MPG city/highway vilket innebär att den är något bättre än GLC. Även om siffrorna ger GLB en liten fördel är skillnaderna så marginella att det sätt du kör någon av dessa två sannolikt kommer att negera skillnaden.

Är Mercedes GLB 2022 en bättre familjebil än Mercedes GLC?

GLB är en bättre familjebil eftersom den utnyttjar det tillgängliga utrymmet smartare och eftersom den också erbjuds som en sjusitsig bil. Det betyder inte att GLC inte är en bra familjebil, utan snarare att GLB helt enkelt är bättre.

GLB finns också med fler familjevänliga funktioner och med mer säkerhetsutrustning. Båda dessa är bra, men GLB är märkbart bättre.

När kommer den nya Mercedes GLC ut?

Enligt några källor på nätet ska den nya GLC se dagens ljus före slutet av 2022 och den kommer troligen att börja säljas någon gång under 2023. När detta sker kommer striden mellan GLB och GLC att bli överflödig eftersom den nya GLC bör vara bättre på nästan alla områden.

Detta innebär dock också att den nuvarande generationen av GLC kan fås med ordentliga rabatter och den kommer troligen att sjunka i värde vilket innebär att den kommer att bli mycket mer lättillgänglig.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts