2022 Audi Q5 vs Mercedes GLC

Audi Q5 2022 är Audis mellanstora premium SUV som riktar sig till dem som vill njuta av en bekväm och lyxig bil utan att sticka ut i mängden. Mercedes GLC 2022 är den direkta konkurrenten till Q5, men den nuvarande GLC börjar bli lite äldre nu och den nya borde snart följa efter.

I världen av mellanstora premium executive SUV:er har du ett val mellan Q5, GLC, BMW X3, Volvo XC60 och Porsche Macan. Q5 och GLC verkar vara de mest populära alternativen just nu så det är helt logiskt att jämföra dem.

Q5 är en dämpad familje-SUV som är fullpackad med högkvalitativa material och massor av teknik. Q5 finns i tre olika drivlinor och den ligger i linje med alla andra SUV:er från Audis katalog. GLC ser lite mer attraktiv ut tack vare en igenkännbar Mercedes-galler.

GLC finns också tillgänglig i några olika drivmedelsalternativ. Q5 är lite effektivare medan GLC är lite roligare att köra. På det hela taget är båda dessa två bra alternativ för premium executive SUV:er, men GLC verkar vara lite mer eftertraktad.

2022 Audi Q5 – Den kompakta/medelstora lyxiga SUV:n

Audi Q5 45 TFSI börjar på 44 100 dollar för Premium-paketet och den 4-cylindriga 2,0 liter med 261 hästkrafter. Premium Plus 45 TFSI börjar på 49 100 dollar medan Prestige, med full utrustning, 45 TFSI-modellen börjar på 54 800 dollar och är det bästa valet i Q5-utbudet.

Q5 erbjuds även som 55 TFSI e-hybridversion som utnyttjar samma 2,0L fyrcylindriga motor och en elmotor för en kombinerad effekt på 362 hk. 55 TFSI e börjar på 52 00 dollar och Prestige-modellen kostar 62 350 dollar. Toppmodellen SQ5 får en 3.0L komprimerad V6 med 350 hk och en prislapp på 53 900 dollar och toppar på 65 700 dollar för Sportback-versionen.

  Den mest kraftfulla Mercedes-motorn?

Audi Q5 ser ut och känns förstklassig både från insidan och utsidan. Interiören i Q5 verkar vara lite bättre byggd jämfört med GLC eftersom det finns material av högre kvalitet överallt, särskilt på modellerna med Prestige-paketet.

Q5 är inte lika rymlig som GLC, men den erbjuder ett något större lastutrymme. Alla Q5-modeller kommer med Audis Quattro AWD från fabriken medan du måste betala extra om du vill ha AWD på GLC.

2022 Mercedes GLC – Mercedes SUV-utbudet är den perfekta platsen för en SUV.

Sedan GLC först kom ut har den alltid varit en av de mest sålda Mercedes-modellerna. Nu närmar sig GLC slutet av sin livslängd och en ny modell kommer snart att följa, så vi kommer sannolikt att få se den nya GLC bli den mest populära Mercedes SUV:n så småningom.

GLC-sortimentet börjar med GLC300 och dess 2.0L inline 4-cylindriga motor med 255 hk och en prislapp på 43 850 dollar. Det verkar som om Q5 är lite dyrare från början, men Q5 har Quattro som standard och du måste betala ytterligare 2 000 dollar för 4MATIC med GLC.

För 59 900 dollar kan du uppgradera till GLC 43 AMG med en 3.0L BiTurbo V6 och 385 hästkrafter medan den toppmodellen GLC 63 AMG S Coupe erbjuder en 4.0L BiTurbo V8 för 84 500 dollar. GLC ser lite mer tilltalande ut jämfört med Q5 eftersom Audi har valt att göra Q5 lite mer diskret.

  Vanliga frågor och problem med Mercedes Distronic

GLC erbjuder en smula mer utrymme på insidan och den känns lite mer spännande att köra. GLC 63 får en V8 medan en V8 saknas i Q5-serien. GLC saknar dock efter Audi när det gäller lastutrymme och kvaliteten på interiörmaterialen medan interiördesignen är jämförbar med Q5.

Slutsats – Det är oavgjort, båda dessa SUV:er är fantastiska.

Både Q5 och GLC kommer snart att ersättas, vilket innebär att de ligger på en någorlunda jämförbar nivå när det gäller de flesta egenskaper hos premium executive SUV:er. Om du planerar att bogsera med din SUV är Q5 bättre eftersom den erbjuder en betydligt bättre maximal dragkapacitet.

Q5 slår GLC när det gäller kvalitet, lastutrymme medan GLC slår Audi när det gäller prestanda och innerutrymme. Det verkar som om Q5 är en smula effektivare, men skillnaderna är marginella.

På det hela taget är båda dessa SUV:er fantastiska, vilket innebär att du inte kommer att bli besviken på någon av dem. Chansen är stor att din märkeslojalitet troligen kommer att spela en stor roll när det gäller att välja mellan dessa två.

FAQ-avsnittet

Är Audi Q5 mer pålitlig än GLC?

Både Q5 och GLC erbjuder jämförbara tillförlitlighetsnivåer, vilket innebär att de är mer eller mindre mediokra. Det är en klassisk historia om tyska lyxbilar eftersom de inte är de mest pålitliga bilarna på marknaden, men de håller länge om de underhålls på rätt sätt.

  Audi vs Toyota pålitlighet - vilken är bäst?

Q5 bör kosta dig cirka 12 000 dollar under de första 10 åren medan GLC kostar lite mer att underhålla, cirka 14 000 dollar.

Är Audi Q5 effektivare än GLC?

Audi Q5 har en kapacitet på 23 MPG i staden och 29 MPG på motorvägen medan GLC har en kapacitet på 22 MPG i staden och 28 MPG på motorvägen, vilket innebär att dessa två är nästan identiska. Den högsta AMG 63 GLC-motorn är den minst effektiva motorn av alla, men en V8-motor har många andra fördelar.

På det hela taget är dessa två ganska jämförbara när det gäller effektivitet och sättet du kör dem på är viktigare än de angivna MPG-resultaten.

Är Audi Q5 mer eftertraktad än GLC?

Audi Q5 är en av de mest eftertraktade Audi-modellerna, både för att det är en Audi och för att det är en SUV. GLC är dock mer eftertraktad eftersom det verkar som om Mercedes-märket spelar en stor roll. Det verkar som om Mercedes lyckas sälja betydligt fler GLC-modeller jämfört med Q5.

Även om GLC säljer bättre ger många undersökningar om kundnöjdhet Q5 en liten fördel när det gäller hur länge ägarna tenderar att behålla Q5 jämfört med GLC.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts