2022 Mercedes GLA vs GLB

Kompakta SUV:er från Mercedes säljs som en galning och de mest populära är GLA, GLB och GLC. Både den nuvarande GLA och den nuvarande GLB har släppts för bara några år sedan medan den nuvarande GLC snart kommer att ersättas med en helt ny modell.

Därför är det mer vettigt att överväga att köpa antingen GLA eller GLB framför GLC eftersom båda kostar mindre pengar samtidigt som de är betydligt mer uppdaterade. GLA är i princip en Mercedes A-klass på styltor vilket är både bra och dåligt. Det goda är att GLA är Mercedes billigaste SUV, men det dåliga är att den inte erbjuder något speciellt jämfört med A-klassen.

GLB är å andra sidan ett mer lockande förslag eftersom det är en äkta Mercedes familje-SUV. GLB känns mer som en separat produkt med en tydlig marknadspositionering eftersom den erbjuder mer utrymme för både passagerare och last. GLB är både högre, bredare och längre vilket gör att den känns som en SUV medan GLA är en vanlig crossover.

På det hela taget är båda dessa Mercedes SUV:er på instegsnivå imponerande, men det är säkert att säga att GLB erbjuder en mer användbar plattform utan att vara mycket dyrare än GLA.

2022 Mercedes GLA – Mercedes SUV på ingångsnivå

Den nuvarande, andra generationen av GLA verkar mycket mer lovande jämfört med den gamla som var lite av en blandad kompott. Med ett utgångspris på 36 400 dollar erbjuder GLA250 en 2,0 l fyrcylindrig turbomotor med 4 cylindrar med 221 hk och 258 lb-ft vridmoment. Den kommer också med Mercedes 8-stegs DCT-växellåda och med fyrhjulsdrift.

  Mercedes AMG E63 S Tillförlitlighet

Om du vill uppgradera till 4MATIC AWD-systemet måste du betala ytterligare 2 000 dollar utöver det begärda priset. Designmässigt har GLA definitivt många likheter med A-klassens hatchbacks, både med tanke på storlek och design.

Den ser stadsmässig ut med en interiör som definitivt är värd Mercedes premiummärke. Även om interiören ser fantastisk ut, erbjuder den inte den högsta kvalitetsnivån. Utrymmesmässigt saknar GLA efter GLB på nästan alla områden.

Du kan också välja AMG GLA-modellerna som verkligen är roliga att köra, men de tenderar ofta att säljas för över 55 000 dollar, vilket räcker för att köpa Mercedes GLE mellanstora SUV på instegsnivå.

2022 Mercedes GLB – Mercedes familje-SUV på ingångsnivå

För 38 600 dollar kan du uppgradera till GLB, vilket faktiskt verkar vara ett mer rimligt val med tanke på att GLB är mycket rymligare. GLB250 kommer med samma drivlina som finns i GLA, vilket innebär att du får den fyrcylindriga 2,0-liters turboenheten med fyrhjulsdrift, RWD och den 8-växlade dubbelkopplingslådan.

GLB250 4MATIC kostar 2 000 dollar mer och följer samma idé som GLA250 4MATIC. GLB är mycket bättre när det gäller praktiska egenskaper eftersom lastutrymmet på 27,0 kubikmeter är en dvärg jämfört med GLA som bara erbjuder cirka 15,4 kubikmeter lastutrymme.

Designmässigt ser GLB ut och känns som en mer gedigen bil eftersom den är större i nästan alla dimensioner. Den sitter högre vilket ger en mer SUV-liknande körupplevelse medan GLA fortfarande känns som en något uppblåst GLA. Designskillnaderna är ännu mer påtagliga när du väljer AMG-utrustningen.

  Vilken är bäst - AMG eller M Power?

På det hela taget kör GLB nästan identiskt med GLA, men GLA45 AMG är verkligen det mest dynamiska alternativet av alla.

Slutsats – Du får mer för pengarna med GLB

De här två SUV:erna är slående lika eftersom de är konstruerade på samma plattform och drar nytta av en identisk Mercedes-drivlina. De enda stora skillnaderna mellan dessa två är det faktum att GLB erbjuder mer utrymme, en mer SUV-liknande körupplevelse och mycket mer lastutrymme.

GLA känns lite mer dynamisk att köra eftersom den sitter på ett staket mellan att vara en hatchback och en riktig SUV. Men om du är ute efter en dynamisk körupplevelse är du bättre ute med Mercedes CLA Coupe.

På det hela taget verkar GLB vara ett mer rimligt val eftersom den lilla prisökning som krävs för att komma in i en GLB är logisk. På det hela taget är GLA Mercedes SUV på ingångsnivå medan GLB är positionerad som ett mer familjevänligt alternativ, särskilt när man betänker att man kan få GLB med sju säten.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes GLA 2022 mer effektiv än GLB?

Även om GLA och GLB har samma drivlina finns det vissa märkbara effektivitetsskillnader mellan de två. GLB väger en aning mer och har en något högre luftmotståndskoefficient, vilket innebär att GLA verkligen är effektivare.

Det är egentligen ingen stor skillnad, men för jämförelsens skull kan vi säga att GLA är den effektivare bilen. Hur du kör någon av dessa två kommer dock att påverka din bränsleeffektivitet ganska mycket.

  Har Mercedes E-klass ventilerade säten?

Är Mercedes GLA 2022 mer populär än GLB?

Mercedes GLA är i sin andra generation medan GLB först nyligen har avslöjats som en helt ny modell, vilket innebär att fler människor känner till GLA. Därför är GLA faktiskt mer populär, men detta kan förändras så småningom eftersom GLB verkar vara en mer komplett produkt.

Världen av lyxiga kompakta crossover-SUV:er är het just nu vilket innebär att GLB har en bra start för att bli ett mer populärt alternativ.

Är 2022 Mercedes GLA och 2022 Mercedes GLB bra terrängbilar?

Även om Mercedes gärna kallar båda dessa SUV:er för SUV:er så är de inte så utilitaristiska. De kommer med vägbiologiska däck och en setup som är inriktad på stadskörning och landsvägskörning. Även om båda dessa är bättre terrängbilar än A-klassen kan man lugnt säga att de inte är gjorda för terrängkörning.

Som sådan kan du ta dessa på milda offroad-kurser, men du kommer aldrig att känna dig som att köra en riktig SUV eftersom endast G-klassen är Mercedes riktiga offroad-SUV.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts