2022 Mercedes GLA vs Audi Q5

Mercedes GLA 2022 är den mest eftertraktade subkompakta SUV:n/crossoveren som tenderar att väcka stort intresse både bland befintliga och nya Mercedes Benz-kunder. Audi Q5 å andra sidan är en kompakt SUV som både kostar mer och erbjuder mer, men är prisskillnaden tillräcklig för att motivera det?

Till att börja med har 2022 års Mercedes GLA inte direkt brist på utrymme till att börja med och det är en nyare bil eftersom den kom ut med en fullständig omdesign 2020. Audi Q5 2022 är faktiskt en uppdateringsmodell och den här generationen av Q5 debuterade först 2017.

Q5 är en större och bekvämare bil som lätt får plats med fler personer och mer bagage samtidigt som den är högre upp från marken och packad med material av högre kvalitet. GLA är en stads-SUV som inte är lika rymlig eller bekväm som Q5.

När det gäller substansen är Q5 en bättre bil eftersom den är ett steg högre än Audi Q3 som är den verkliga Mercedes GLA-konkurrenten. Värdemässigt är Q5 fortfarande lite roligare än GLA trots att den kostar 10 000 dollar. Q5 har funnits ute ett tag vilket innebär att du med större sannolikhet kommer att stöta på rabatter.

2022 Mercedes Benz GLA – Mercedes SUV på ”instegsnivå”.

Med ett utgångspris på 36 400 dollar är GLA250 den mest populära GLA-modellen med råge. Den levereras med en 4-cylindrig motor på 2,0 liter som ger 221 hästkrafter och erbjuder en genomsnittlig bränsleförbrukning på 28MPG kombinerat. Om du är villig att betala 2 000 dollar mer är Mercedes villig att spänna fast ett AWD-system på GLA som bör göra den mer kapabel.

  Audi A8 tillförlitlighet

Lyxmässigt erbjuder GLA mycket stil och en hyfsad mängd substans, vilket innebär att allt ser fantastiskt ut, men det känns inte alltid fantastiskt. Huvudfokus i interiören är den två bredskärmade infotainmentsystemuppsättningen som kommer att imponera på alla.

Utrymmesmässigt är GLA inget att skriva hem om eftersom den erbjuder den sämsta lastkapaciteten i sin klass medan sittplatserna är mediokra i bästa fall. Körupplevelsen är livlig och GLA hanterar bra för att vara en lång bil samtidigt som den är överlägset bekväm för sin klass.

På det hela taget är GLA en bra liten lyxig stads-SUV som även kan hävda sig på motorvägen. Det finns bara ett motoralternativ att välja mellan, förutom AMG-varianterna förstås som är för dyra för att rekommenderas.

2022 Audi Q5 – Audis SUV på mellannivå

2022 Audi Q5 börjar vid 44 100 dollar för en turboladdad 2,0 liters fyrcylindrig motor som trycker ut 261 hästkrafter. Q5 erbjuder dock ytterligare några motorval som även inkluderar en hybrid med 362 hk och en toppmotor med 3,0L V6-motor med 350 hk. Allhjulsdrift är standard vilket minskar prisskillnaden mellan GLA och Audi med cirka 2 000 dollar.

Lyxmässigt ser och känns den kompakta Audi Q5 mer rejälare än GLA och det är ganska uppenbart så fort du kliver in i kupén. Interiören är inte lika flashig som den i GLA, men byggkvaliteten och de övergripande materialvalen är ett klart steg över GLA.

  Audi TT RS tillförlitlighet

Utrymmesmässigt slår Q5 lätt GLA eftersom den erbjuder både fler sittplatser och mer lastutrymme. Q5 är både längre och högre än GLA, vilket innebär att den känns större och mer dominerande att köra. Q5 är också mer kapabel i terräng eftersom den har större markfrigång.

Q5 är bättre utrustad från fabriken och är också en bättre familjebil tack vare mer utrymme för att få plats med en babysits och för att dörrarna öppnas bredare.

Slutsats – Audi Q5 är den bättre bilen och är dessutom värd merpriset.

Mercedes GLA är en fantastisk bil, men Q5 är helt enkelt bättre. Den enda aspekt som GLA gör bättre än Q5 är designen, särskilt på insidan, men detta är en förvärvad smak och det är inte samma sak för alla. Å andra sidan är Q5 större, mer åtråvärd, högre upp i sortimentet, bekvämare och rymligare.

Den erbjuder också en mer dominerande körställning med bättre sikt runtomkring. Om du kan hitta en Q5 med ordentliga alternativ för en liten rabatt är Q5 en bättre bil, utan tvekan. Men om du är förnuftig med din budget och inte behöver det extra utrymmet, storleken, komforten och kvaliteten, välj GLA.

FAQ-avsnittet

Är Audi Q5 en mer pålitlig bil än Mercedes GLA?

Både Q5 och GLA verkar vara hyfsat pålitliga, men ingen av dem är i närheten av toppen i sina segment. Detta beror på att både Audi och Mercedes vill göra bilar med många funktioner som är mer inriktade på innovation, lyx och stil än på tillförlitlighet och livslängd.

  Vilka Mercedes är supercharged?

Det betyder inte att dessa bilar saknar kvalitet, utan att de är så komplexa att det är svårt för dem att alltid fungera smidigt.

Är Audi Q5 säkrare än Mercedes GLA?

Båda dessa har ett stjärnigt 5-stjärnigt säkerhetsbetyg, vilket innebär att de använder sig av många mjukvaru-trollkonster för att hjälpa dem att hålla dig säker i vardagliga situationer. Det är värt att nämna att du måste spendera extra pengar på både Audi och Mercedes om du vill ha alla säkerhetsklockor och visselpipor.

På det hela taget är säkerhet en prioritet för båda märkena, vilket innebär att alla deras moderna bilar verkligen är säkra.

Har Audi Q5 ett bättre värde än Mercedes GLA?

Audi Q5 håller sitt värde bättre eftersom den hör hemma i en högre prisklass och de personer som tenderar att köpa Q5 är mer benägna att behålla den längre. Många källor på nätet uppger att Q5 inte värderas lika snabbt som GLA, vilket innebär att även om Q5 kostar mer så håller den sitt värde bättre.

Hela argumentet här handlar ändå om priset eftersom Q5 är mycket bättre än GLA. Audi Q3 ligger närmare GLA och det är ganska uppenbart så fort man tittar på priset.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts