2022 Mercedes GLA vs Audi Q3

Den nuvarande generationen av Mercedes Benz GLA och den nuvarande generationen av Audi Q3 är utan tvekan de mest eftertraktade och bästa lyxiga subkompakta SUV:erna man kan köpa för pengar i dag. Men när vi ställer dessa två tyska SUV:er mot varandra är det svårt att utse en tydlig vinnare.

Mercedes Benz GLA från 2022 ser ut och känns fantastisk tack vare en futuristisk inställning till designen medan Audi Q3 också ser snygg ut, särskilt i coupéform. Interiört känns GLA nyare och mer vågad medan Audi känns mer funktionell och lite bättre sammansatt.

Körmässigt är de här två nästan identiska, men det verkar som om GLA erbjuder en mjukare körning överlag. Å andra sidan erbjuder Q3 något mer passagerarutrymme och mycket mer lastutrymme. GLA är mer åtråvärd, men Audi är snyggare.

Båda är perfekt matchade när det gäller motoreffekt, effektivitet, säkerhet och tillförlitlighet. Q3 känns ibland lite mer uppåtriktad, men GLA ser mer uppåtriktad ut. Du får mer för pengarna med Q3, men du kan få mer i allmänhet med GLA.

2022 Mercedes GLA – Den mest eftertraktade subkompakta lyxiga SUV:n på marknaden

2022 Mercedes GLA 250 SUV börjar på 36 230 dollar och den erbjuder en 2,0 liter lång 4-cylindrig motor på rad som ger 221 hästkrafter och ett vridmoment på 258 lb-ft. Du kan betala ytterligare 2 000 dollar om du vill ha AWD. Med AWD ska GLA250 4MATIC kunna göra 0-60mph på cirka 6,8 sekunder.

Du kan också välja mellan två AMG-modeller, GLA 35 och GLA 45, men dessa säljs ofta för mer än 55 000 dollar och är inte direkt så vanliga. Det främsta försäljningsargumentet för Mercedes Benz GLA är märket, eftersom det är Mercedes SUV på instegsnivå som inte känns ett dugg mindre som en Mercedes.

  Hur länge håller Mercedes motorer?

Designmässigt har GLA imponerande kurvor som utstrålar elegans och interiören liknar många dyrare Mercedes-modeller. 99 % av alla skulle välja GLA:s interiör framför Q3:s interiör eftersom den ser mer vågad och förtroendeingivande ut.

GLA körs på ett sofistikerat sätt och erbjuder en mer bekväm körning än Q3. GLA har en mer mogen körupplevelse även om den ser ganska ungdomlig ut både på insidan och utsidan.

2022 Audi Q3 – En fantastisk allround subkompakt lyx-SUV

2022 Audi Q3 börjar på 35 900 dollar och den har en 2,0 liters fyrcylindrig motor som ger 228 hk och 258 lbft vridmoment och levereras med Quattro AWD. Q3 har en mer intuitivt utformad interiör som vissa kan tycka är lite tråkig jämfört med GLA, men förvisso är Audis interiörer lite bättre sammansatta.

Q3 finns tillgänglig i antingen standard SUV- eller Coupé-form medan GLA endast erbjuds i standard SUV-form. Q3 ser lite sportigare och ungdomligare ut från utsidan, särskilt om den är utrustad med S-line-utrustningen och om den är målad i en mer vågad färg.

Q3 erbjuder mer utrymme för passagerarna och betydligt mer lastutrymme. Q3 är faktiskt klassens ledare när det gäller lastutrymme medan GLA erbjuder minst lastutrymme av alla subkompakta lyxiga SUV:er.

Audi känns lite mer ordinär när man är på väg. Vägbullerisolering och allmän komfort och nära, men GLA känns lite bättre dämpad. Om du värdesätter prestanda och hantering erbjuder toppmodellen Audi RS Q3 en bättre upplevelse än toppmodellen GLA 45 AMG, särskilt på motoravdelningen.

  Är 2022 Mercedes AMG EQS värt det?

Slutsats – Båda dessa är lika imponerande.

Att välja det bättre alternativet mellan Q3 och GLA är svårt eftersom de kan byta slag i nästan alla avseenden. GLA är mycket mer åtråvärd, men Q3 är mycket mer praktisk. GLA kostar mer pengar, men Q3 kostar mer att reparera om något går fel.

De är båda lika effektiva, lika säkra och lika pålitliga. GLA erbjuder en bekvämare körning medan Q3 hanterar bättre i sin sportigaste form. Båda kan fås med AWD och båda erbjuder effektiva 4-cylindriga 2,0l-motorer i hela sortimentet.

GLA erbjuder en mer futuristisk interiör, men Q3 erbjuder en mer funktionell och intuitiv interiör. Du behöver inte spendera så mycket pengar för att få alla nödvändiga tillval med Q3, men det finns mer saker du kan få med GLA.

Oavsett hur du ser på saken kan de här två utbyta slag hela dagen lång. Som sådan är det svårt att välja en tydlig vinnare.

FAQ-avsnitt

Använder Mercedes GLA och Audi Q3 premiumbränsle?

Mercedes Benz GLA är specifikt klassad för endast premiumbränsle medan Q3 inte är det. Det innebär att du sannolikt kommer att spara en hel del pengar om du tenderar att behålla din bil i fem eller fler år om du väljer Q3.

Detta betyder inte att Q3 är mindre premium än GLA, utan snarare att den bygger på en VW-delad plattform som även inkluderar VW T-Roc.

  Behöver Mercedes AMG EQS olja?

Är Mercedes Benz GLA en bättre terrängbil än Audi Q3?

Om de är utrustade med AWD är båda relativt kapabla i mindre bra förhållanden som vinter eller is, men ingen av dem är utformade för att klara av mer utmanande terräng. De är tekniskt sett SUV:er, men ingen kommer att använda dem för terrängkörning.

Att utse en klar vinnare här är därför också meningslöst, men Audi är ett märke som är känt för överlägsen dragkraft och rallyhistoria, så det är förståeligt om du tror att Q3 kan vara lite bättre.

Är Mercedes Benz GLA en bättre familjebil än Audi Q3?

Nej, det är den inte. Q3 erbjuder mer totalutrymme i alla säten samtidigt som den erbjuder klassledande lastutrymme. GLA är varken liten eller obekväm för yngre familjer, men Q3 erbjuder mycket mer. Äldre GLA-modeller var fruktansvärda när det gällde att transportera människor och den nya GLA är mycket bättre, men fortfarande inte alls lika bra som Q3.

Om du vill ha en riktig familje-SUV är det bättre att välja en kompakt till mellanstor SUV som Mercedes GLC eller Audi Q5.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts